Email 31 January 2020

98 de oameni vor muri azi din cauza aerului poluat

În România, 36 000 de oameni mor în fiecare an din cauza poluării. 
Chiar în ziua în care citești acest mail, 98 de români vor muri din cauza aerului poluat. Am citit această statistică în presă și m-am speriat. Ca să înțelegi cât e de grav, gândește-te că numărul celor care mor anual din cauza aerului poluat este cât al celor care vin la protestele din piața Victoriei, când piața e destul de plină.

Dacă și tu vrei să oprim poluarea, semnează acum petiția ”Aer pentru viață”.

M-am tot întrebat de ce mor atâtea persoane despre care știm că au un stil de viață sănătos. Am tot auzit despre oameni care nu fumează și nu fac excese, dar totuși mor de cancer la plămâni sau infarct la 30 de ani. Apoi, documentând subiectul poluării, am aflat cum stau lucrurile. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aerul poluat este de fapt responsabil pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni și 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale.

Cât de poluat e aerul din România și care sunt orașele cu aer toxic nu știm, însă. Ancheta jurnaliștilor de la Buletin de București a scos la iveală că datele privind calitatea aerului sunt măsluite, pentru ca România să nu fie sancționată de Comisia Europeană. Raportările independente dovedesc că situația e critică.

Or, dacă noi nu știm unde e poluarea cea mai mare, nu știm nici ce o produce. Așa că nu putem cere măsuri pentru combaterea ei.

Prin urmare, le solicităm autorităților să raporteze în timp real calitatea aerului din marile orașe. Avem nevoie de o procedură transparentă prin care să aflăm exact cât de toxic e aerul pe care îl respirăm. Dacă nu ne grăbim, vom ajunge să mergem pe stradă cu măști la gură, ca în China.

Iar aerul toxic ne îmbolnăvește nu doar plămânii, ci și inima și creierul. În medie, pierdem 2 ani din viață din cauza poluării. Și nici măcar nu știm de ce să ne ferim.

Nimeni nu ne dă cifrele corecte, iar fără ele doar sperăm că respirăm aer curat. Ca să nu mai fim păcăliți, ne trebuie datele în timp real, să vedem la ce ore poluarea e mai mare, să vedem în ce zone situația este critică.

Iar pentru asta, e nevoie să ne mobilizăm toți. Doar dacă vom fi mulți, vom reuși să convingem autoritățile că acest subiect este de interes pentru cetățeni. Dacă nu, guvernanții își vor vedea de probleme care au mai multă priză la electorat, iar noi vom muri sufocați de aerul toxic.

Hai să le arătăm că nouă ne pasă și că nu acceptăm cifre măsluite, doar ca autoritățile să scape de amenzile de la Comisia Europeană. Intră aici și semnează petiția.

Semnezi petiția Aer pentru viață?

Da, semnez

Cu speranță,
Cătălina și echipa Declic

PS: Nu mai avem timp să așteptăm raportări corecte despre poluarea aerului. E nevoie de ele acum. Studiile OMS arată că poluarea ar fi responsabilă inclusiv pentru demență și boli cardiovasculare. Ca să oprim marii poluatori, trebuie mai întâi să știm care sunt datele reale, unde este aerul cel mai toxic. Pentru asta, îi cerem ministrului mediului raportări live către Comisia Europeană. Intră și tu aici și semnează petiția.