Blog 19 May 2023

A căzut Tánczos Barna

Funcția ministrului Mediului, Tánczos Barna, atârnă de un fir de ață. Se negociază intens schimbarea lui la „rotativă”, adică săptămâna viitoare. Am realizat un film care, dacă ajunge la milioane de oameni, poate înclina considerabil balanța. Ar fi un argument în plus în mâna celor ce-l vor, la fel ca noi, schimbat. Pentru că a devenit clar pentru toată lumea: acest ministru nu apară interesele mediului.

Urmăresc cu sufletul la gură știrile despre cum se negociază mandatele din viitorul Guvern. Conform înțelegerii de la crearea actualei alianțe de guvernare, se vor schimba premierul și mare parte dintre miniștri.

Din păcate, nu este încă o certitudine că Tánczos Barna se numără printre miniștrii ce vor cădea. UDMR insistă ca acesta să își păstreze mandatul. Dar, păstrarea lui Tánczos Barna la Minister ar produce prejudicii uriașe naturii.

Am rămas pur și simplu blocat, ieri, când l-am auzit cum le răspunde celor ce îi cer să nu dispună uciderea a sute urși. Ministrul a declarat cu cinism că „doar oamenii sunt ucişi, animalul sălbatic e recoltat”.

La fel de cinică e și viziunea sa despre păduri. Copacii trebuie recoltați, sunt o sursă de profit.

Îmi amintesc ultimul protest Declic, de la Minister, când i-am cerut protecție strictă pentru toate parcurile naționale. A declarat, de față cu presa, că „protecția mediului costă”. Cu alte cuvinte, interzicerea tăierilor în parcurile naționale s-ar reflecta negativ asupra profitului Romsilva și a companiilor ce fac comerț cu lemn tăiat din ariile protejate.

Am demonstrat în ultimele investigații Declic cum pădurile așa-zis protejate din parcurile naționale Retezat, Semenic sau Hășmaș sunt măcelărite. Și am urmărit traseul lemnului pentru a arăta cum copacii ajung direct lemn de foc sau sunt tocați și devin peleți. Și i-am cerut ministrului să oprească nebunia. Ne-a refuzat în mai multe rânduri și a amânat decizia cu ani de zile. Adică, dincolo de mandatul său.

Pe scurt, mandatul acestui om politic este să ucidă urși și să recolteze pădurile în care trăiesc aceștia. Nu are absolut nicio legătură cu protecția mediului. Așa că există absolut toate motivele ca Tánczos Barna să fie schimbat la „rotativa” de la sfârșitul lunii.

Sursele noastre din Guvern ne spun că soarta sa la minister se va decide în weekend sau, cel târziu, la începutul săptămânii. Așa că am făcut un plan, pentru a da o mână de ajutor politicienilor care cer schimbarea sa.

Am realizat un clip video. Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că ministrul și șeful Romsilva țin spatele celor ce fac profit distrugând parcurile naționale și pădurile de sute de ani. Și că, din acest motiv, Tánczos Barna trebuie să cadă. O și face, spectaculos, la finalul clipului. 😉

Pentru a transmite acest mesaj am apelat la doi actori cunoscuți, Adrian Cucu și Bob Rădulescu. Unul joacă rolul comerciantului de lemn provenit din zone protejate, iar celălalt al cumpărătorului ce vrea să se asigure că totul se face cu aparențe de legalitate. Poți afla, urmărind filmul, cine ține spatele celor doi afaceriști dubioși.

Dar nu e suficient ca cei ce primesc acest email să vadă clipul. Strategia noastră e să ajungem cu mesajul „Tánczos Barna trebuie să cadă” la milioane de oameni.

Printre ei, inclusiv la politicienii care decid dacă ministrul stă sau cade. De exemplu, la Ciucă și Ciolacu. Îmi place să-mi închipui cum vor sta cei doi pe mobil, într-o pauză de negocieri, și se amuză de dialogul dintre Bob și Cucu. Apoi zic și ei că e timpul să cadă ministrul.

Vrei să vezi filmul? Dacă mesajul te convinge, te rog să-l distribui.

Îți mulțumim pentru tot ce faci, pentru păduri
Antoniu și echipa Declic

PS: Producția clipului a fost plătită din donațiile recurente ale membrilor Declic. Banii strânși lunar ajung în fondul de rezervă la care apelăm de fiecare dată când avem o urgență. A fost cazul, de data aceasta, și am spart pușculița.