Blog 13 February 2020

Absolvenții UAIC Iași îi cer demisia rectorului Tudorel Toader!

Absolvenții de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au decis să ia atitudine în legătură cu faptele de arme ale rectorului autosuspendat, Tudorel Toader.
Activitatea sa cel puțin controversată în timpul mandatului de ministru al justiției a adus grave prejudicii de imagine acestei prestigioase instituții de învățământ.
Prin această scrisoare, inițiatorii fac apel către toți cei care au absolvit orice facultate in cadrul Universității Al. I. Cuza, Iași să se alăture demersului prin care cere demisia profesorului Tudorel Toader.

Joi, 20 februarie, ora 09:00 inițiatorii demersului, grupul Reset Iași, vor merge la registratura Universității pentru a depune scrisoarea împreună cu semnăturile celor care au susținut această inițiativă.

👉 Participă și dă mai departe: Împreună suntem o voce: studenții și absolvenții UAIC!

Tudorel Toader, absolvenții au declanșat procedura prin care îți cer demisia.

Redăm mai jos conținutul scrisorii și formularul de semnătură:

Nota Bene: Întrucât mulți studenți și-au manifestat dorința de a semna și ei această scrisoare, din solidaritate față de absolvenții mai vechi sau noi, am hotărât să dăm această posibilitate și „viitorilor absolvenți”. Este un exemplu de curaj și implicare pe care îl salutăm!

Cei care doresc să semneze o pot face accesând butonul de mai jos:

În atenția prof. Tudorel Toader, rector autosuspendat al Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași,

Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași este cea mai veche universitate din România, iar pentru mulți dintre noi, acum absolvenți ai acestei Universități, a fost un motiv de mândrie să absolvim o universitate cu un asemenea prestigiu. Pentru noi a reprezentat un simbol pe care am încercat, pe cât posibil, să-l popularizăm și să-l promovăm oriunde am fi în instituțiile în care lucrăm în România și/sau în alte state europene și nu numai.

În ultimii ani, am asistat și am urmărit cu interes evenimentele care s-au petrecut în cadrul universității, iar alegerea în fruntea Ministerului de Justiție din România a celui mai important reprezentant al acestei universități ne-a făcut să urmărim cu și mai mare interes desfășurarea evenimentelor. Pentru orice absolvent de universitate, alegerea rectorului într-o funcție atât de înaltă constituie un prilej de mândrie și un temei serios pentru a o recomanda celor care intenționează să urmeze studii superioare. Este regretabil că acest sentiment de mândrie s-a disipat, căpătând conotații ce ar putea fi catalogate stânjenitoare, atunci când am observat că cel ales ar trebui să consolideze statul de drept îl demolează, când cel care ar trebui să pună umărul la crearea unor legi în care cetățenii statului respectiv să se simtă în siguranță îl vulnerabilizează și atunci când cel care ar trebui să-și pună cunoștințele în slujba binelui comun și a evoluției societății nu face decât să fraternizeze cu cei care încalcă legile statului. Mândria de a fi absolvent al Universității se transformă în discuții lungi în care încerci, împreună cu alți foști colegi, să înțelegi ce se întâmplă și cum a fost posibilă această degradare morală și inversare a valorilor văzând cum cel mai de seamă exponent al unei instituții-simbol, asimilate orașului Iași, este lăsat să reprezinte în continuare un corp profesoral de elită, pe care mulți dintre noi l-am văzut ca un model de competență, profesionalism și verticalitate.

Noi considerăm că România a făcut progrese semnificative în ultimii ani în consolidarea statului de drept și, chiar dacă nu suntem cu toții absolvenți ai facultății de Drept, putem înțelege efectele negative pe care le poate avea asupra imaginii Universității și a societății în general asocierea activității academice (marcată de suspiciuni de plagiat) și a celei ministeriale (caracterizată prin cele mai scandaloase inițiative și măsuri legislative) cu funcția de rector.

Domnule profesor Tudorel Toader, ne este greu să știm care este adevăratul motiv pentru care ați ales să vă puneți toate cunoștințele acumulate în timp în slujba unei coaliții care pune în pericol viitorul României în cadrul Uniunii Europene, dar și al siguranței noastre ca cetățeni și care zilnic, prin aproape orice decizie pe care o ia, asediază statul de drept și sistemul judiciar.

În timpul mandatului dvs., țara noastră a primit cele mai aspre critici și chiar o rezoluție din partea Parlamentului European. Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) și, cel mai recent, GRECO (organism al Consiliului Europei, la care am aderat în 1993!), a transmis cel mai dur raport primit vreodată de România de la mineriade încoace. Comisia de la Veneția (al cărei membru sunteți) a atras atenția asupra toxicității modificărilor codurilor penale pe care le-ați girat.

Ca absolvenți ai Universității Cuza ne simțim obligați să luăm atitudine și să facem tot ce ține de noi pentru a readuce Universitatea pe care am absolvit-o la cota de imagine și de încredere de care s-a bucurat până nu demult.