Actiune 5 November 2020

Abuzul despre care nu știi

Imaginează-ți că tu, împreună cu familia ta și alte 15 persoane, sunteți pe o barcă gonflabilă în marea Egee. Noaptea, vântul în largul mării e brutal. Dar stați înghesuiți și pare cald. Călătoriți de multe zile. Ați ajuns pe barcă după ce ați vândut tot și ați fugit din țara natală, măcinată de 10 ani de război. Tu și familia ta sunteți printre cei 5,6 milioane [1] care au reușit să fugă, fără să moară pe drum.

Chiar dacă ați scăpat de război, nu sunteți în siguranță. Grăniceri greci cu cagule pe față sar în barcă. Îți pun pistolul la cap și te obligă să te întorci înapoi de unde ai fugit. Apoi distrug motorul bărcii și vă lasă să plutiți în derivă pe mare [2].

După mai multe ore, un echipaj naval cu polițiști de frontieră români trece pe lângă barca ta. Polițiștii de frontieră sunt într-o misiune de patrulare și salvare a persoanelor aflate în pericol pe mare. Dar refuză să te ajute [2]. Nu contează pentru ei că încalcă legislația maritimă internațională, dreptul vostru de a depune cerere de azil înainte să fiți expulzați și scopul misiunii în care sunt.

Ce am descris mai sus nu e o poveste. E o realitate dovedită cu imagini video și mărturii ale refugiaților abuzați. În filmări vedem cum două echipaje ale Poliției de Frontieră, MAI 1102 și MAI 1103, refuză să ajute persoane aflate într-o barcă și fac manevre pentru destabilizarea unei alte bărci. Aceste manevre sunt ilegale.

Poliția de Frontieră nu a vrut să comenteze imaginile. Iar Ministerul Afacerilor Interne n-a luat nicio poziție publică.

Așa că am lansat o petiție prin care cerem Parlamentului și Ministerului Afacerilor Interne să ancheteze activitatea Poliției de Frontieră în cadrul misiunii Poseidon 2020, în care s-au produs faptele din filmări.

Dacă suficient de mulți dintre noi semnează petiția prin care cerem anchetă la Poliția de Frontieră, vinovații ar putea fi pedepsiți. Iar viitoarele abuzuri, descurajate. Cu fiecare zi care trece, alți migranți vor fi abuzați. Semnezi și tu petiția și te alături celor 600 de membri Declic? Durează câteva minute.


Ne-au întristat comentariile înverșunate și pline de ură, pe care le-am citit pe Facebook la adresa celor care au fugit din calea războiului. Refuzăm să credem că cei care sunt atât de violenți în exprimare cred cu adevărat ce afirmă. Oare au aceeași părere și despre milioanele de români care au părăsit țara în ultimii 30 de ani? O țară în care nici măcar nu e război.
Fără anchetă la Poliția de Frontieră, vinovații vor rămâne nepedepsiți. Iar abuzurile asupra migranților, încurajate. Semneză și tu petiția.


Note:

[1] consilium.europa[.]eu/ro/policies/syria/

[2] Nave românești, parte a misiunii Frontex din Grecia, acuzate că împing migranții înapoi în mare, romania[.]europalibera[.]org

Află care sunt valorile Declic urmând acest link.