Blog 23 July 2023

Accesul la avort

Multe femei din România întâmpină dificultăți când merg la un spital de stat și cer întrerupere de sarcină, avort. Medicii refuză să efectueze această procedură. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât femeile sunt lăsate de izbeliște, să se descurce cum pot, fără a fi redirecționate către alți medici care ar putea oferi acest serviciu esențial. Este nevoie de modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătății. Semnezi petiția?

În ultimii 3 ani, peste 300 de românce și-au provocat avorturi în condiții nesigure [1]. Aceste cifre m-au dus cu gândul la poveștile de groază spuse de bunica și mama mea, despre politica anti-avort din comunism. Întreruperile de sarcină erau ilegale și imposibile. Femeile nu aveau niciun drept asupra propriului corp, miliția și procuratura decideau pentru ele.

În cei 23 de ani în care avortul a fost interzis în România, peste 10.000 de femei au murit și alte 100.000 au suferit complicații medicale, încercând să își provoace singure avort.

Această perspectivă este înfricoșătoare. Nu aș vrea să trăiesc una dintre cele mai negre perioade din istoria țării noastre, așa cum au prins mama și bunica. Probabil că și ție ți-au povestit mama sau bunica despre astfel de experiențe.

Din păcate, situația actuală nu este mai bună. În prima jumătate a anului 2022, 13 județe din România au raportat zero avorturi la cerere în sistemul public de sănătate [2]. Asta nu înseamnă că nu au fost solicitări pentru o astfel de procedură, ci că accesul la avort a fost blocat.

Costurile ridicate ale avortului la cerere reprezintă, de asemenea, o piedică majoră pentru multe femei. Tariful poate ajunge la 1.000 – 1.200 de lei în spitalele publice și până la 4.500 de lei în cele private. Asta în condițiile în care salariul minim net, cu care trăiesc o treime dintre angajații români, este de doar 1.863 de lei.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că medicii pot refuza un serviciu medical decontat, dar sunt obligați să trimită pacientul altui medic. Doar că întreruperea de sarcină nu este decontată, astfel că pacientele care solicită această procedură medicală sunt refuzate fără a li se oferi alternative.

Există numeroase state europene în care avortul este deja acoperit de asigurarea de sănătate de stat: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Marea Britanie.

Din păcate, România este excepția.

Cu toate acestea, putem schimba situația actuală. Prin modificarea legislației, astfel încât întreruperea de sarcină să fie decontată. Pacientele nu ar mai fi refuzate și ar fi redirecționate către medici specializați, care pot realiza această intervenție în condiții de siguranță deplină.

Este crucial să evităm continuarea avorturilor în condiții nesigure, similare celor din perioada comunistă, în care femeile se puneau în pericol folosind metode șocante și neadecvate: cu umerașul, andreaua, tulpini de plante înfipte în colul uterin și altele [3].

Dacă nu acționăm acum, ne expunem riscului de a repeta tragedia celor peste 400 de femei care mureau anual în acele vremuri, în încercarea de a-și provoca singure avortul.

O petiție semnată de zeci de mii de oameni poate fi un prim pas pentru a pune presiune pe parlamentari să modifice legea.

Fiecare semnătură, inclusiv a ta, reprezintă un semnal clar că nu vrem să revenim la efectele decretului 770 din 1 octombrie 1966, care interzicea întreruperea de sarcină. Prin acel act normativ, Ceaușescu a pus bazele a ceea ce avea să constituie una dintre cele mai severe și represive politici demografice din istorie.

Așa că te rog să semnezi acum petiția pentru modificarea Legii privind reforma în domeniul sănătății. Prin acțiunea ta, poți contribui la asigurarea accesului la proceduri medicale sigure pentru femeile din România.

Pentru acces la proceduri medicale sigure,
Roxana și echipa Declic


Note:
[1], [2] hotnews[.]ro, 13 decembrie 2022: Accesul la avort, tot mai dificil în România: „Am avut situații în care victime ale unui viol au fost refuzate de 4-5 spitale” / 13 județe au raportat zero avorturi la cerere în primele 6 luni din 2022
[3]pressone[.]ro, 14 august 2019: “Jurnalul Decretului”: “Dacă nu scoatem poveștile astea acum, există riscul ca ele să se repete”