Acest video e și despre tine
De curând am fost în parcul național Semenic pentru a documenta video dimensiunea distrugerilor de acolo. Pentru că pericolul în care se află parcurile naționale e necunoscut! Și dacă acest pericol rămâne necunoscut, în câțiva ani vom mai avea doar câteva petice din ariile așa-zis protejate ale României.
Cristi, cameramanul cu care filmăm de obicei investigațiile despre pădure, a insistat să ne cazăm într-un loc cu semnal. Asta pentru a-i putea anunța pe cei dragi că este teafăr, la final de zi. Antoniu, campaignerul Declic nu i-a spus, dar nici nu i-ar fi trecut prin cap să petrece noaptea într-o văgăună fără semnal. Are și el o familie care așteaptă cu sufletul la gură vești.
Ca și când nu am fi avut destule motive de îngrijorare, localnicii cu care am făcut planul de filmare au lăsat pentru a doua zi locațiile „mai sensibile”. I-am întrebat ce înseamnă „mai sensibil” și ne-au spus, cu nonșalanță, că e vorba de exploatările forestiere în care am putea lua bătaie. Antoniu a râs nervos, nu era exact ce își dorea să audă în acel moment.
În prima zi am filmat, ascunși prin boscheți, excavatoarele și buldozerele care înlăturau orice urmă de pădure, undeva foarte aproape de vârful Semenic, în inima parcului. Acolo, zeci de hectare au fost puse la pământ în ultimii ani. Este o defrișare în adevăratul sens al cuvântului, adică pădurea este tăiată și rădăcinile arborilor scoase și tocate. Chiar dacă buldozerele și tocătoarele pe care le-am filmat vor pleca azi de acolo, vor trece zeci de ani până când pădurea va mai avea o șansă.
Am fost și în pădurile de o frumusețe ireală de lângă izvoarele Nerei, încă neatinse, așa cum ar trebui să fie tot parcul. Este vorba de un sit UNESCO pus în pericol, se află la doar câțiva kilometri de peisajul apocaliptic cu buldozere și copaci seculari scoși din rădăcini.
Apoi am filmat o albie de râu aflată de-a lungul unui drum forestier. Apele cristaline au fost înlocuite de un mâl urât mirositor amestecat cu ulei ars, rumeguș, gunoaie și animale moarte. Sunt sute de râuri, în parcurile naționale, în aceeași situație.
Am mai găsit zeci de hectare de pădure tăiate la ras, unele incendiate pentru a se pierde urma unor posibile ilegalități. Mii de arbori seculari au fost puși la pământ și transformați în profit de industria forestieră.
Tăierea pădurilor seculare produce un profit uriaș. Când la mijloc sunt interese financiare atât de mari, lucrurile se pot îndrepta doar dacă valul de revoltă din societate este pe măsură. Încă nu s-a întâmplat asta, deși despre devastarea parcurilor naționale se știe de zeci de ani. Dar iată că lucrurile se schimbă, odată cu petiția pe care ai semnat-o și tu.
Deocamdată suntem peste 30.000 de semnatari ai petiției prin care cerem interzicerea exploatărilor forestiere din parcurile naționale. Este un început bun, dar de data aceasta trebuie să fim mult mai mulți pentru a reuși. Repet, interesele financiare din jurul ariilor protejate sunt uriașe și parte din acești bani merg spre partidele politice, ca donații.
Poate te întrebi de ce nu semnează mai mulți oameni această petiție. Răspunsul este simplu, pentru că nu știu ce se întâmplă în parcurile naționale. Ne este greu să credem că un om cinstit, care află despre dimensiunea dezastrului, nu ar cere, alături de noi, protecția integrală a acestor arii naturale de o frumusețe rară. Așa că trebuie să le dăm de veste!
Am produs un scurt film care spune povestea parcurilor naționale, de la situația deplorabilă din prezent la ce putem face pentru ca, în maximum un an, să le avem protejate sută la sută.
Planul va reuși doar dacă ajungem cu acest film la cel puțin 1 milion de oameni. Știm că pare mult, dar am mai făcut asta, pe Facebook și Instagram. Avem nevoie de un buget de aproximativ 3.000 de euro pentru a ne asigura că cele două rețele de socializare îl vor arăta la peste 1 milion de oameni care ar putea să sară în apărarea parcurilor naționale.
Vom strânge acești bani dacă 2.000-3.000 dintre semnatarii petiției vor dona o sumă cuprinsă între 25 și 50 de lei. Te rugăm, dă click mai jos, urmărește filmul și, dacă te-a convins, donează pentru a-l putea promova, masiv, pe social media.
Trebuie să ajungem la acel milion de oameni în foarte scurt timp. Ne-am întâlnit deja cu ministrul Mediului și i-am dat petiția noastră. A fost o acțiune reușită, a fost prezentă și presa. Deși inițial a fost bățos și s-a plâns că „protecția mediului costă”, într-un final ministrul a cedat. A promis că va face publică o listă a parcurilor în care suprafața protejată strict va crește la 75% în perioada următoare.
Este un început bun, dar avem nevoie de protecție integrală, în toate parcurile naționale. Și doar dacă vom crește vizibilitatea crizei din parcurile naționale și a acestui video putem să convingem autoritățile că nu sunt suficiente jumătățile de măsură. Pentru că, atâta timp cât industria are acces în parcuri, protecția va rămâne formală, exact cum e și acum.
Și știm că investigațiile video văzute de foarte mulți oameni au puterea de a schimba nu doar percepția publicului, dar și planurile factorilor de decizie. Un foarte bun exemplu în acest sens este investigația Declic în care am demonstrat că Schweighofer continuă să folosească lemn ilegal provenit din parcurile naționale. Când am lansat episodul de vlog, Schweighofer se pregătea să se reasocieze cu FSC, organismul internațional care atestă proveniența sustenabilă a lemnului. Comunicările venite de la FSC arătau că reasocierea e iminentă. Am lansat clipul video care a devenit în scurt timp viral. Două săptămâni mai târziu, FSC a anunțat că extinde investigațiile în ceea ce privește operațiunile austriecilor. Deci, nici vorbă de reasociere.
Vezi aici întreaga campanie.