Blog 24 September 2020

Adevăr sau provocare?

Vrem să îți spunem un adevăr și să îți lansăm o provocare. Adevărul este că prea mulți tineri nu sunt interesați de vot și nu merg să voteze la alegerile locale. Provocarea este ca membrii Declic să îi determine pe cât mai mulți tineri să își aleagă primarul și consilierii locali ori județeni duminica aceasta. Imaginea de mai sus reprezintă un clip pe care l-am făcut special pentru cei până în 39 de ani, fără chef de vot. Dacă și tu ai prieteni, rude sau apropiați între 18 și 39 de ani, despre care știi că nu au habar de alegerile locale de duminică, distribuie-le filmul, cu îndemnul: Hai la vot! Alege cum trăiești!

Conform statisticilor, doar în București sunt 490.000 de tineri care ar putea fi convinși ca de această dată să voteze la locale. Numărul lor este aproape egal cu bucureștenii care au votat în 2016.

Din păcate, decât să iasă la vot, tinerii preferă să facă alte activități de weekend sau pur și simplu să lenevească după o săptămână de muncă. Probabil că studenții nici nu știu că duminica aceasta sunt alegeri locale. Ei au de făcut alte alegeri: dacă stau la cămin în pandemie sau dacă își închiriază o locuință singuri, dacă fac naveta sau se întorc la facultate.

Cu acest adevăr în față, chiar avem o provocare de îndeplinit! Nu ar fi prima dată, însă. Anul trecut am reușit să contribuim la creșterea numărului alegătorilor la europarlamentare. Au fost la vot cu 20% mai mulți oameni față de cele anterioare. A contat efortul fiecărui membru Declic, care și-a trimis la vot apropiații. Și am stabilit un record pentru România.

De data aceasta, alegem cum trăim acasă. Alegerile locale sunt cele care ne afectează cel mai tare viața de zi cu zi. Dacă avem un primar incompetent, vom avea străzi neasfaltate, gunoaie nereciclate, școli cu câte 35 de copii în clasă, apă rece pe țeava de apă caldă. Cu toate acestea, nu tratăm localele cu seriozitatea cuvenită. Cea mai mare prezență la urne la locale a fost mai mică decât cea mai mică prezență la prezidențiale. Pe scurt: oamenilor nu prea le pasă. De aceea, e necesară o mobilizare rapidă. Avem doar 4 zile la dispoziție până la votul de duminică!

Ca să îi sensibilizăm pe tineri, am creat mai multe clipuri video, cu oameni obișnuiți, exact ca cei la care ne dorim să ajungă mesajul nostru: „Hai la vot! Alege cum trăiești. Doar ești acasă”. Clipurile sunt promovate intens în reclame pe Facebook, Instagram, Tiktok, pe Youtube și Spotify. Primele sunt medii de socializare, iar ultima este o aplicație prin care tinerii ascultă muzică.

Dincolo de reclame, ar fi păcat, însă, ca forța Comunității Declic să fie irosită. Suntem 800.000 de cetățeni implicați, care credem în democrație și în puterea votului. Și atunci, dacă fiecare dintre noi trimite filmul către 3 tineri pe care îi cunoaște, vom ajunge la peste 2,4 milioane de votanți cu vârste între 18 și 39 de ani, din toată țara. O cifră uriașă, care poate schimba rezultatul alegerilor.

Nu facem reclame la televiziuni, nu vrem să apelăm la falși influenceri precum Dana Budeanu. Am ales 3 tineri cool, civici, amuzanți, și am făcut clipurile video pe un scenariu relaxat. Mai rămâne doar să distribuim unul dintre aceste clipuri către cunoscuți. Gândește-te 2-3 minute cine din anturajul tău nu iese la vot. Folosește apoi megafonul Declic și dă-i videoul nostru, prin whatsapp, facebook sau telegram. Îi faci un bine lui și comunității din care face parte.

Trimiți și tu clipul?

Adevărul este că votul a sute de mii de tineri ar putea schimba țara în mai bine. Provocarea este ca noi să ajungem în doar 4 zile la acești tineri și să îi convingem să iasă la vot. Acceptă și tu provocarea, distribuie acum clipul către tinerii din jurul tău.


Vezi aici și restul clipurilor realizate de către Declic în preajma alegerilor locale.