Blog 25 May 2021

Adevărul despre gaz, cu Andrei Ilaș

Gazul fosil este un subiect controversat. Oamenii de știință cer reducerea consumului din cauza emisiilor poluante. Oamenii de afaceri susțin că exploatarea gazului ne îmbogățește și vor să investim în combustibili fosili. Există și voci care spun că, dacă nu folosim propriile resurse, vom fi dependenți de Rusia. Dacă vrei să știi unde este adevărul, vino la lansarea online a studiului Evoluția și perspectivele gazului fosil în România. Înscrie-te gratuit la întrunirea de joi, ora 19.00, alături de Comunitatea Declic și analistul în energie Andrei Ilaș.


Tot auzim știri despre cât de tare depindem de Rusia în privința importului de gaz. Cum am putea să rămânem, într-o iarnă, în frig dacă îi supărăm pe vecinii de la est. Și cum, în această situație, exploatarea propriilor resurse de combustibili fosili este esențială.

Suntem în situația în care ne rugăm de Comisia Europeană să ne permită să folosim banii din Fondul de Redresare și Reziliență și pentru investiții în gaz. Cu toate acestea, nimeni, până acum, nu a oferit o analiză completă și pe înțelesul tuturor a situației energiei fosile în contextul crizei sanitare și a celei climatice.

După ce am dat peste tot felul de informații contradictorii, am decis să apelăm la un expert care să ne ajute să discernem între ce e mit și ce e realitate. Am comandat un studiu ca să vedem dacă investiția în gaz este eficientă, dacă rentează în timp și cum arată viitorul în contextul țintelor climatice propuse de Uniunea Europeană. Am lucrat timp de 3 luni alături de analistul în domeniul energiei, Andrei Ilaș, care a realizat un raport despre evoluția și perspectivele gazului fosil.

Este singurul studiu de acest fel, făcut public în prezent, în România. Îți mărturisim că l-am citit și a fost ca o revelație. Am aflat lucruri la care nici nu ne așteptam.

În contextul în care Guvernul pregătește extinderea rețelelor de gaz și exploatarea energiei fosile la Marea Neagră, acest studiu ne ajută să înțelegem limpede, cu cifrele în față, în ce fel politicile propuse de guvernanți sunt în acord cu realitățile și mersul lumii.

Timp de 3 luni, Andrei Ilaș a analizat evoluția pieței și a realizat un studiu pe înțelesul tuturor. A folosit ca surse de informații toate documentele oficiale publice.

Joi lansăm studiul în cadrul unei întâlniri online, la care vine și Andrei Ilaș, tocmai pentru a răspunde întrebărilor Comunității Declic. Participă și tu, pune-i întrebări și află totul despre combustibilii fosili.

Ia-ți un ceai sau chiar un pahar cu vin, așează-te confortabil în fața calculatorului și alătură-te discuției online în urma căreia îți promitem că vei afla informații surprinzătoare. Întâlnirea are loc joi, 27 mai, de la ora 19.00.

Participi și tu la întâlnirea online?


Ca să nu uiți de eveniment, îți recomandăm să te înscrii chiar acum și să îți adaugi întâlnirea în calendar. Astfel, vei primi un reminder înainte de a începe. Participarea este gratuită, iar informația pe care o vei afla te va ajuta inclusiv atunci când va trebui să îți alegi furnizorul de energie electrică sau de gaz.

Participă joi, 27 mai, de la ora 19.00, la prezentarea unicului raport despre evoluția și perspectivele gazului fosil în România în contextul schimbărilor climatice. Vei afla dacă gazul rentează pe viitor, cum va evolua prețul în următorii ani și cât suntem de dependenți de importurile de gaz. Îți va răspunde la toate întrebările Andrei Ilaș, unul dintre cei mai buni analiști din domeniul energiei. Intră aici și înscrie-te.