Blog 24 March 2021

Aerul ăsta nu e de nasul meu!

Vrei să vezi cu ochii tăi cât de toxic este aerul pe care îl respiri în București? Atunci hai vineri, de la ora 10.00, în Piața Victoriei. Lansăm instalația cu plămâni care respiră și arată cât de poluat este aerul. Evenimentul va avea loc în Piața Victoriei, la ieșirea de la metrou pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Te așteptăm și pe tine, cu provocarea: aerul ăsta nu e de nasul meu! Vino să te fotografiezi cu plămânii și să cerem Guvernului monitorizarea calității aerului, ca să știm ce respirăm. Noi suntem cei care trebuie să ducem mesajul mai departe: către prietenii și rudele noastre, către oamenii care nu știu prea multe despre subiect și, într-un final, către autorități.

La eveniment va participa și medicul pneumolog Beatrice Mahler, care ne va vorbi despre pericolul poluării asupra sănătății noastre.

Vii și tu vineri, 26 martie, de la ora 10?


Am pregătit un panou imens, o instalație unică în România, cu sistem de monitorizare a calității aerului și cu plămâni care își vor schimba culoarea în timp, în funcție de calitatea aerului.

Panoul va fi instalat vizavi de Guvern, ca politicienii să vadă cu ochii lor cât de toxic este aerul. Probabil că nu realizează că și ei, și familiile lor, respiră același aer ca noi.

Dacă ne vom strânge într-un număr cât mai mare în Piața Victoriei, vom posta apoi fotografiile cu noi pe rețelele de socializare, iar presa va prelua subiectul. Așa, politicienii vor afla și ei despre acțiunea Comunității Declic și vor simți presiunea.

Doar dacă noi, membrii Declic, ne unim și promovăm subiectul, ministrul Mediului, premierul, vor pricepe că amploarea pe care a luat-o poluarea aerului în țara noastră nu e de glumă și cât de important e să acționeze.

De aceea, te așteptăm vineri, de la ora 10.00, la ieșirea de la metrou pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Vom lansa provocarea „Aerul ăsta nu e de nasul meu!”, pentru că e prea poluat. De vineri, timp de o lună, cei care trec pe lângă panou se pot fotografia cu el și apoi pot posta pe rețelele de socializare, cu mesajul „Aerul ăsta nu e de nasul meu!”.

Fii tu printre primii care dau startul provocării. Alătură-te vineri, 26 martie, echipei Declic și hai să scoatem poluarea din anonimat! Am pregătit și un concurs pentru tine, să vedem cât de mult poți să reziști fără aer. Știm că vineri e zi de lucru, dar, dacă poți, ia-ți o oră liber și alătură-te acțiunii Declic. Am vrea să știm că ne bazăm pe tine, măcar pentru 10 minute, vineri dimineață. Vino să-ți ceri dreptul la aer curat! Participi și tu?

Aerul chiar înseamnă viață. Dar, când el e plin de microparticule toxice, crește riscul de îmbolnăvire și deces. Prin panoul la care au lucrat aproape un an arhitecți și tehnicieni, vom arăta lumii întregi că poluarea e reală. Vom vedea cum se înnegresc plămânii de la aerul toxic și care e gradul de poluare. Dar asta doar dacă ești și tu aici, alături de noi. Altfel, tot efortul echipei care a construit instalația va fi în zadar. Vino și tu vineri, 26 martie, la inaugurare. Dacă ești la birou, poate reușești să dai o fugă cât să îți faci un selfie. Intră aici și anunță-ți participarea la eveniment.


Urmează acest link pentru a semna campania „Aer pentru viață!”