Victorie 8 September 2021

Afganistan – ce am făcut noi

156 de cetățeni din Afganistan, colaboratori ai forțelor NATO, vor ajunge în România. Ei au fost salvați de răzbunarea talibanilor.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a întrunit la 2 săptămâni după ce talibanii intraseră în Kabul. Prea târziu pentru a fi eficient. Noi, membrii Declic, ne-am strâns 23.000 în doar o săptămână, ca să susținem salvarea cetățenilor din Afganistan care au colaborat cu România, ONU și NATO timp de 19 ani.

Deși la început lucrurile au mers foarte greu, iar celula de criză de abia a salvat 5 afgani, în această săptămână am primit vestea bună: alți 151 de colaboratori vor ajunge în România.

Este vorba despre studenți, jurnaliști, interpreți, un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliției afgane, membrii familiilor acestora. Toți, oameni care au colaborat cu autoritățile în cei 19 ani cât militarii români au fost în Afganistan.

Cu toate acestea, sunt sute de colaboratori care au rămas în Kabul, fără niciun sprijin. Am citit zilele trecute ce scria un jurnalist care a trimis către autoritățile române documentele a doi interpreți colaboratori din Afganistan. Ei nu au fost nici măcar sunați de oficialii de la București.

Ne vine în minte mesajul postat de jurnalist: „John(nume de cod) este încă în Kabul. Schimbă locul în care se ascunde la fiecare două zile. De frică, nu a mai încercat să intre pe aeroport din seara atacului pentru că alerte succesive de securitate avertizau cu privire la noi atacuri iminente. E 31 august și, până acum, nimeni din partea statului român nu l-a contactat pe John. Nici pe Alex, până la momentul salvării sale de către americani.

Acești oameni au crezut că vor putea trăi într-un stat democratic și s-au aliat cu trupele NATO. Merită sprijinul nostru.

Noi, membrii Declic, am tras un semnal de alarmă rapid și mobilizator. A fost un test pentru, noi, românii. Suntem 23.000 de oameni care înțelegem cât de importante sunt viețile, dincolo de rasă, religie sau culoare.

Petiția Declic a fost preluată de ziare și televiziuni. Oficialii celulei de criză ne-au răspuns la petiție și ne-au informat că au simplificat procedura pentru afgani, care vor fi aduși fără prea multă birocrație.

De astfel de oameni avem nevoie în Comunitatea Declic. De cetățeni care să reacționeze în situații urgente și să înțeleagă că viața e mai presus de orice.

De aceea, îți propunem să îi inviți pe prietenii tăi să ni se alăture. Oameni ca tine, cu valori sănătoase, care cred în dreptate și în solidaritate. Asigură-te că prietenii tăi fac parte din Comunitate, trimițându-le o invitație de înscriere. Astfel, la următoarea campanie, vom fi 50.000 de semnatari.
Apasă pe butonul de mai jos și invită-ți prietenii să se alăture:


Împreună vom fi și mai puternici și vom mobiliza autoritățile, care uneori au nevoie de un impuls pentru a reacționa.

Am lansat campania privind salvarea colaboratorilor afgani cu sufletul îndoit. Ne așteptam la un val de ură și chiar ne întrebam dacă vom reuși să strângem 10.000 de semnături. Am avut parte de o bucurie imensă. Peste 23.000 de membri Declic ne-am mobilizat și am semnat petiția în doar o săptămână. Avem nevoie în comunitate de oameni ca tine. Intră aici și invită-ți prietenii care știi că împărtășesc aceleași valori cu tine.

Află mai multe despre comunitatea Declic dând click aici.