Blog 18 May 2023

Agresorii care nu ajung după gratii

Legislația din România este prea blândă cu violatorii de copii. 3 din 4 agresiuni sexuale sunt considerate ca fiind relații consimțite, nu violuri, așa că agresorii primesc pedepse mici și, de cele mai multe ori, nici nu ajung după gratii.

La presiunea Comunității Declic, un proiect [1] care înăsprește legislația anti-viol a ajuns foarte aproape de votul final în Parlament. În concret, dacă proiectul va deveni lege, orice act sexual al unui adult cu un copil sub 16 ani va fi condamnat drept viol.

Doar că liderii partidelor au alte priorități, nu și protejarea copiilor de abuzatorii sexuali. Și de 4 luni țin proiectul blocat în Camera Deputaților, în loc să-l pună pe ordinea de zi din Plen. Dacă proiectul ar fi votat, ar deveni lege. Iar agresorii ar primi pedepse mai grele și nu ar mai scăpa pe motiv că victima ar fi fost de acord.

Pentru ca proiectul să ajungă pe ordinea de zi, este necesară doar voința liderilor politici din coaliție. Adică implicarea lui Marcel Ciolacu (PSD), Alfred Simonis (PSD), Gabriel Andronache (PNL) și Csoma Botond (UDMR).

Împreună cu colegii mei m-am tot gândit cum să-i trezim din nepăsare pe acești lideri politici. Este evident că altele le sunt prioritățile, le stă mintea numai la rotativa guvernamentală și lupta pentru putere.

Din câte am văzut, jocurile de putere se fac la centru. În teritoriu, politicienii sunt mai sensibili la problemele comunităților care i-au ales. Iar în problema copiilor abuzați sexual putem găsi susținere în rândul femeilor care au câștigat un mandat în Parlamentul României. Proiectul pentru care luptăm de 2 ani și pe care l-am adus așa aproape de un vot final a fost susținut mai ales de senatoare și deputate.

De aceea este important ca noi, membrii și membrele din Comunitatea Declic, să le scriem ori să le contactăm telefonic pe deputatele din județele în care locuim. Le vom explica cât de important este să ne unim eforturile pentru ca statistica românească cu un copil abuzat la fiecare 6 ore să rămână doar o amintire de coșmar. Dacă ajung mai multe astfel de mesaje la deputate, le putem convinge să pună mai departe presiune pe liderii partidelor din care fac parte.

Doar cu ajutorul tău avem șanse să obținem o lege care să protejeze eficient copiii de abuzatori. Cu un telefon sau un mail tu o poți convinge pe deputata din județul tău să te asculte. Și să transmită mai departe mesajul tău.

Faptul că tu crezi în valorile Comunității din care faci parte este atuul tău. Vrei ca oamenii să trăiască și să evolueze într-o societate echitabilă, mânați în primul rând de curaj și compasiune.

Dacă ai dubii despre efectul efortului tău, ia în calcul faptul că anul viitor sunt alegeri. Iar politicienii din teritoriu care vor să obțină un nou mandat nu vor ezita să transmită mai departe mesajul primit de la membrii și membrele Declic.

Cred că știi și tu că timpul este cea mai prețioasă resursă. Din păcate, fiecare zi de întârziere îi avantajează pe agresorii sexuali. Dacă legea anti-viol nu este votată până la final de iunie, parlamentarii pleacă în vacanță.

Așa că hai să ne mobilizăm de îndată. Cu cât facem mai mulți efortul să punem mâna pe telefon ca să sunăm, ori să transmitem un e-mail în sprijinul copiilor abuzați sexual și împotriva acelor agresorii sexuali, cu atât puterea noastră de convingere crește.

Suntem peste 113.000 de semnatari ai petiției. Cu cât sună mai mulți dintre noi, cu atât puterea noastră de convingere crește.

Ca să îți fie mai ușor, am selectat datele publice de contact ale deputatelor din fiecare județ. Tot ce trebuie să faci este să apeși pe butonul galben din mail sau aici. Vei fi redirecționat/ă către o pagină unde găsești informații necesare care să te ajute să te pregătești. Ai acolo numărul de telefon, adresa de mail și profilul de Facebook, în caz că vrei să îi scrii pe Messenger sau să lași comentariu la cea mai recentă postare.

Nu mai sta pe gânduri, ne bazăm pe tine să trimiți chiar azi un mail sau să pui mâna pe telefon. Ce zici, o contactezi pe deputata din județul tău?

Împreună pentru o lege anti-viol,
Denisa și Echipa Declic


Note:
[1] PL-x 457/2022 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, precum şi a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală