Blog 13 March 2023

Ai întrebări despre cutremur?

Te numeri printre cei ce își fac griji că un cutremur major va lovi România, în următorii ani? Din păcate, oricât ne-am dori să-l prevenim sau măcar să știm când va avea loc, nu avem puterea asta.

Dar stă în puterea noastră să reducem la minimum riscul pentru noi și pentru cei dragi. Adică, să aflăm ce trebuie să facem până atunci, cum să ne comportăm în momentul cutremurului și în zilele ce urmează unui seism de amploare.

Acestea sunt informații care, în țări precum Japonia, salvează zeci de mii de vieți la fiecare cutremur de amploare.

Dar noi locuim în România. Și suntem la ani lumină de Japonia când vine vorba de cât de pregătiți suntem pentru un seism. Așa că am apelat la un expert care ne poate spune tot ce putem face, aici, în țara noastră, pentru a fi pregătiți de cutremur.

Matei Sumbasacu este inginer constructor cu masterat în analiza clădirilor cu risc seismic. Lucrează de ani mulți cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Banca Mondială pe programe menite să salveze vieți la următorul cutremur major. Este fondator al Re:Rise, o asociație înființată cu scopul de a salva vieți la următorul cutremur major.

El cunoaște realitatea din România și îți poate da chiar un sfat personalizat despre cum să te pregătești. Îl poți asculta și îi poți pune întrebări joi, 16 martie, de la ora 19:00. Ne va sta la dispoziție timp de o oră, în cadrul unei transmisiuni live, pe internet.

Pentru a lua parte la sesiunea online, tot ce trebuie să faci este să te înscrii chiar acum și să te asiguri că ai o conexiune bună la internet.

Participi și tu la sesiunea LIVE cu expertul în seisme Matei Sumbasacu, joi, 16 martie, de la ora 19:00?

În ultimele luni am avut parte de câteva cutremure. Ne-au zgâlțâit, dar nu au fost pagube majore sau victime. Așa că, pe internet, au curs glumele:

În caz de cutremur, clădirile cu bulină roșie au îmbulinat-o.
Doar la cutremur se mai mișcă ceva în țara asta!
În deschiderea cutremurului a cântat Dan Bittman. A fost dezastru.

Umorul este o modalitate excelentă de a mai reduce stresul în vremuri ca cele pe care le trăim.

Dar știi ce e și mai eficient decât umorul pentru a reduce îngrijorarea? Să știm cum să ne salvăm viața nouă și celor dragi. Nu de la oricine, ci de la unul dintre cei mai bine pregătiți oameni în domeniul prevenției în caz de cutremur. Te rugăm să te înscrii chiar acum la întâlnire, așa ne vei ajuta să știm numărul de participanți la webminar și vom seta serverele pentru a face față.

Dă click pe acest link pentru a participa la întâlnirea care va salva vieți la următorul cutremur. Vei fi direcționat către pagina de Crowdcast, unde trebuie să apeși butonul „Save my spot” și să te înregistrezi, ca să participi.

Te așteptăm online,
Antoniu și echipa Declic