Blog 21 May 2021

Ai văzut ursul la Ministerul Mediului?

Antoniu, campaignerul Declic pe zona de păduri, povestește cum a fost campania adresată către Ministerul Mediului:
Prin decembrie, anul trecut, mi-a căzut pentru prima dată în mână prima variantă a PNRR. În document, guvernanții noștri spuneau ce aveau de gând cu miliardele de euro ce vor veni de la UE. E vorba de fondurile acelea post-pandemie care au scopul de a pune pe o direcție bună Uniunea, prin tranziția spre tehnologii prietenoase cu mediul și prin digitalizare.

Mi-am făcut o cafea lungă și m-am așezat să citesc documentul, destul de lung și el. Din păcate, plin de aberații, fără nicio legătură cu digitalizarea și orientarea României spre un model verde de dezvoltare. Poate îți faci și tu o cafea sau un ceai înainte să continui, e un email mai lung, dar chiar te rog să-l citești cu atenție. Este important pentru viitorul pădurilor.

Nu am exagerat când am folosit cuvântul aberații. În document, pe domeniul păduri erau sugerate investiții în drumuri forestiere și… atenție, cabane forestiere! Ce legătură au drumurile forestiere și cabanele de vânătoare cu digitalizarea și protecția mediului?!

În comparație cu gustul amar lăsat în gură de ceea ce citeam, cafeaua mi-a părut brusc extrem de dulce, deși nu pusesem zahăr în ea.

M-am consultat cu colegii mei și am aflat că și pe celelalte domenii planul guvernanților de a cheltui acești bani era la fel de revoltător. Urmau să risipească banii pentru a ajuta tocmai domenii care poluează.

Am decis să-l abordăm direct pe ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea. L-am invitat la o întâlnire online cu membrii Declic, ocazie cu care să-i spunem îngrijorările noastre. Au participat peste 2000 de oameni. Personal, i-am prezentat petițiile Declic prin care cerem ca pădurea să fie păzită cu tehnologii moderne: alerte satelitare care să ne spună când se taie ilegal pădurea și camere video pe drumurile pe care se transportă lemn furat.

A promis că se va documenta și că va vorbi cu ministrul Mediului pentru a-i sugera folosirea fondurilor PNRR și pentru paza digitalizată a pădurilor.

Apoi au urmat luni bune de liniște grea. Am trimis email-uri la Ministerul Mediului și am întrebat dacă s-au cerut bani din PNRR pentru alerte satelitare și monitorizare video. Nu am primit niciun răspuns.

E tare păcat că autoritățile răspund doar la presiune. Din fericire, ne pricepem bine de tot să creștem presiunea. Săptămâna aceasta am organizat un protest în fața Ministerului Mediului. Pancartele au fost purtate de membri Declic îmbrăcați în mascote de animale. Le poți vedea în fotografia de mai jos, flancându-l pe ministru.

Ne-a ieșit exact cum ne-am propus. Ne bazam pe faptul că ineditul protestului va aduce acolo presa și exact asta s-a întâmplat. Și când e prezentă presa, mai ales televiziunile, își fac apariția și politicienii. Ministrul a coborât din birou, ne-a ascultat păsul și ne-a dat vestea pe care o așteptam.

Da, banii din PNRR pe domeniul păduri se vor folosi exact pentru ce am cerut noi la întâlnirea cu Cristian Ghinea. Monitorizare video a transporturilor de lemn și alerte satelitare care să ne spună când se taie ilegal pădurea.

Au fost 6 luni de presiune publică prin care am reușit să prevenim risipa banilor din PNRR destinați domeniului păduri. S-a renunțat la construcția cabanelor de vânătoare și se va investi în tehnologii care chiar pot salva pădurea. Peste 50.000 de membri ai comunității Declic s-au implicat, fie că au semnat petiții, au donat pentru strategii de campanie sau au scris autorităților.

Mă bucur tare mult să îți spun că a meritat efortul nostru. Dar îți mai spun că nu ne putem opri aici.

Nu este prima dată când plecăm de la Ministerul Mediului cu tolba plină de promisiuni. De fiecare dată, pentru ca aceste promisiuni să și devină realitate, a trebuit să continuăm și să creștem presiunea, să expunem minciunile și corupția.

Nu cred că o să te surprindă dacă îți spun că nu am încredere în politicieni. Așa că deja am făcut un pas în plus pentru a ne asigura că promisiunile acestea nu rămân doar promisiuni. Am dat în judecată Ministerul Mediului. Le-am cerut să pună în aplicația pentru cetățeni Inspectorul Pădurii toate funcțiile despre care legea spune că trebuie să fie publice. Printre acestea se numără alertele satelitare care urmează să fie realizate din fonduri PNRR.

Cred că un proces este exact genul de presiune de care avem nevoie pentru ca promisiunile făcute de ministrul Mediului, Tánczos Barna, să devină, în cel mai scurt timp, realitate. Dacă o să câștigăm acest proces, Ministerul va trebui să plătească daune pentru fiecare zi în care alertele satelitare nu se află în Inspectorul Pădurii, așa cum spune legea.

Acum trebuie să îți dau vestea proastă. Nu știu cum vom continua acest proces și campaniile pe păduri. Am ajuns la fundul sacului. Mai mult, am spart pușculița despre care tot amintesc uneori, adică am făcut apel la fondurile de rezervă.

Au fost 6 luni extrem de costisitoare. Am realizat clipuri video promovate pe social media pentru a arăta că nu se respectă legea cu privire la Inspectorul Pădurii, am plătit avocați și juriști, am cumpărat mascote pentru protestul de săptămâna aceasta. Și am avut multe alte cheltuieli care adunate mă fac să amețesc.

Am realizat ce ne-am propus, acum trebuie să ținem presiunea ridicată pentru a nu pierde ce am obținut.