Victorie 29 October 2021

Ajutorul a venit

În aceste zile, în care auzim doar despre de morți și infectări, și-a făcut loc o licărire de speranță. România a cerut activarea Mecanismului European de Protecție Civilă, așa cum a solicitat insistent Comunitatea Declic. Vestea bună este că o parte din ajutorul statelor membre a ajuns deja la noi în țară.

Până la momentul trimiterii acestui mail, 8 state europene au sărit în ajutorul României, prin intermediul mecanismului.

Am primit medicamente pentru tratarea bolnavilor grav de Covid, echipamente medicale și avem și posibilitatea ca pacienții să fie transferați în alte țări pentru îngrijiri. De asemenea, în România vor veni 8 echipe de medici și asistente care să îngrijească bolnavii, alături de personalul medical român, după cum a răspuns șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, la petiția Declic.

Deja o echipă de medici din Danemarca a ajuns astăzi în România și va ajuta la Institutul Matei Balș. După 11 zile va veni o nouă echipă, astfel încât specialiștii din Danemarca vor fi aici timp de 3 săptămâni. [1]

De asemenea, alți 22 de medici și asistenți medicali, alături de o echipă formată din 8 paramedici și un medic SMURD, au venit din Republica Moldova la Spitalul Modular din Lețcani (Iași).

În astfel de momente grele e important să știm că România nu e singură în fața virusului. Iar ajutorul venit din exterior ne demonstrează că nu este așa. Anul trecut și Italia a primit sprijin prin același mecanism european de protecție civilă.

Campaniile de reacție rapidă, cum a fost aceasta, prin care am obținut activarea mecanismului, au o durată scurtă, dar lovesc exact la țintă. Sunt un mod eficient prin care cetățenii pot cere autorităților să ia urgent o măsură. De exemplu, dacă nu ne-am fi mobilizat rapid să cerem activarea mecanismului, poate că Guvernul ar fi întârziat să ceară ajutorul, și mai multe vieți ar fi fost pierdute. S-ar fi întâmplat ca la tragedia din Colectiv, când aflam de la televizor că „avem de toate”, dar în realitate nu era deloc așa.

Tot printr-o campanie de reacție rapidă, Comunitatea Declic a cerut salvarea afganilor care au colaborat cu România, ONU și NATO. În urma acesteia, 156 de colaboratori au ajuns în țară, după ce oficialii ne-au anunțat că au simplificat procedura și că afganii vor fi aduși fără prea multă birocrație.

E important să putem reacționa atunci când ceva arde în societate. Și dacă ești la curent cu câte se întâmplă în fiecare zi în țară, știi deja că e chiar mare nevoie să reacționăm.

Însă, cu toate că vedem că solidaritatea europeană funcționează, în continuare România este pe locul 4 în lume la numărul de îmbolnăviri și pe locul al treilea la numărul de decese COVID. [2]

De săptămâni bune nu se mai găsește niciun pat la ATI, iar pacienții așteaptă în alte secții, pe holurile spitalelor sau în ambulanțe să se elibereze unul.

Ajutorul european este mai mult decât necesar, însă nu va rezolva toate problemele din spitale.

În continuare va fi nevoie ca noi, cei din Comunitatea Declic, să intervenim, pentru că ne vom confrunta cu alte probleme în sănătate. Iar mobilizarea prin campanii de reacție rapidă va fi posibilă datorită celor ca tine care ne susțin activitatea, lună de lună.


Note:
[1] O echipă de medici și asistente din Danemarca au ajuns în România pentru a ajuta în criza COVID, digi24[.]ro
[2] Cum am ajuns aici? 10 cauze care au adus România în dezastru sanitar, hotnews[.]ro

Află mai multe despre această campanie la acest link.