Actiune 14 April 2022

Alegerea ministrului Mediului

Semnează pentru a-i cere ministrului Mediului repunerea în funcție a lui Amar Ienea, șeful Gărzii Forestiere Timișoara:
👉 https://go.declic.ro/mafia-lemnului


De fiecare dată când văd trunchiuri de copaci tăiați într-o pădure mi se strânge inima. Asta pentru că mă întreb mereu dacă pe-acolo au trecut tâlharii de lemn sau dacă acei copaci au fost tăiați cu adevărat legal.

Crunta realitate este că jumătate din tăierile de lemn se fac ilegal în România, deseori cu acordul autorităților. În timp ce instituții precum poliția sau procuraturile locale sunt deja acaparate de mafia lemnului, la Gărzile Forestiere mai există angajați profesioniști și curajoși.

Un astfel de angajat era Amar Oliver Ienea, șeful Gărzii Forestiere Timișoara. De la venirea sa în funcție, în 2020, acesta a intensificat controalele pe teren, a pus camere de supraveghere și a organizat flagrante. A descoperit uriașe cantități de lemn dispărut din depozitele de stat, împăduriri făcute doar pe hârtie și mii de arbori tăiați ilegal.

Cea mai recentă investigație Recorder [1] ne-a arătat tuturor cum politicul, înfrățit cu mafia lemnului, blochează controalele Gărzii Forestiere. Amar Ienea a pus o frână puternică tăierilor ilegale. Dar asta a deranjat deosebit de mult mafia pădurilor, care și-a activat rețeaua de prieteni din politică.

Au reușit să-l elimine pe Amar Ienea fără prea mare efort. Acesta a primit ordin de demitere chiar din partea ministrului Mediului, Tánczos Barna. Ministrul l-a demis fără să-și poată motiva coerent decizia, încercând pueril să invoce pretextul desfășurării unui control cu rezultat confidențial.

Amar Ienea nu este singurul care a fost pedepsit pentru că și-a făcut treaba. În mod frecvent, profesioniștii incomozi sunt intimidați, hărțuiți și eliminați din funcții. Iar în locul lor sunt apoi numiți politic oameni obedienți și loiali intereselor mafiote.

Dacă lucrurile vor continua la fel, pădurile vor fi capturate în totalitate de hoții de lemn și de aliații lor din partidele politice. Ca să oprim asaltul distrugător asupra pădurilor, noi, cetățenii, trebuie să reacționăm la nedreptate. Este momentul să ne unim și să arătăm că susținem profesioniștii incoruptibili în poziții cheie ale structurilor de control.

În orice clipă, Tánczos Barna poate numi definitiv la conducerea Gărzii Forestiere Timișoara un om al mafiei lemnului, care să închidă ochii la ilegalități, la fel ca și predecesorii lui Amar Ienea. Un șef de Gardă Forestieră care nu-și face datoria înseamnă sute de hectare de pădure dispărută peste noapte. Și mai înseamnă sute de mafioți și politicieni care învârt pe degete milioane de euro, după ce au vândut lemn extras ilegal din pădurile României.

Ca asta să nu se întâmple, am inițiat petiția „Tánczos Barna, nu te alia cu mafia lemnului! Repune-l în funcție pe Amar Ienea la conducerea Gărzii Forestiere Timișoara!

Pentru ca ministrul să reacționeze la petiția noastră, este nevoie să o semnăm cât mai mulți, în timp cât mai scurt. Tánczos Barna, când va vedea zeci de mii de semnături la o petiție de solidaritate cu Amar Ienea, va trebui să se gândească foarte bine de care parte e. Adică de partea cetățenilor cărora le va cere votul la următoarele alegeri sau a mafiei care-l folosește ca pe un pion.

În vară mi-am propus să petrec câteva zile în munții Semenic. Abia aștept să mă plimb prin pădurile seculare și să mă bucur de frumusețea peisajelor deja celebre. Sper din tot sufletul ca până atunci Amar Ienea să fie repus în funcție. Altfel, mafia lemnului va prinde un curaj nemaivăzut și va continua să facă ravagii în pădurile din vestul României. Iar noi vom admira cioatele, nu copacii.

Dacă și tu vrei ca pădurile noastre să fie cu adevărat protejate, cere-i ministrului Mediului să-l repună pe Amar Ienea la șefia Gărzii Forestiere Timișoara. Semnează petiția și hai să ne strângem zeci de mii de membri și membre Declic care ne arătăm solidaritatea cu cei care protejează pădurea.

Semnezi petiția prin care îi cerem ministrului Mediului, Tánczos Barna, să-l repună pe Amar Ienea la șefia Gărzii Forestiere Timișoara?

În solidaritate cu Amar Ienea,
Anduța și echipa Declic

[1] recorder[.]ro, 30.03.2022: VIDEO. Politicul și mafia pădurilor. Cum blochează politicienii controalele Gărzii Forestiere