Blog 16 November 2023

Alertă: cresc pensiile speciale

În loc să taie pensiile speciale, Guvernul le mărește de la 1 ianuarie cu încă 13,8%. Asta înseamnă că pensia medie a unui magistrat va crește cu 3.000 de lei pe lună. Am lansat o petiție și îi cerem lui Marcel Ciolacu să oprească această creștere. Dacă suficient de mulți semnăm petiția, îl putem convinge să caute o soluție înainte de începerea anului. Semnează acum:

Toate pensiile cresc de la 1 ianuarie, inclusiv cele speciale. Dacă în cazul pensionarilor care au cotizat zeci de ani la buget, mărirea e de doar câteva sute de lei, altfel stă situația în cazul pensionarilor speciali. Creșterea pensiilor speciale ajunge până la 7.000 de lei pe lună, în unele cazuri.

Cum noi, în Comunitatea Declic, am militat în ultimii ani pentru pensii echitabile, nu puteam ca acum să rămânem impasibili. Așa că am lansat o petiție, pe care te invit să o semnezi de îndată. Timpul e foarte scurt, dacă până în decembrie Guvernul nu găsește o soluție pentru a opri această majorare, atunci nu mai putem face nimic.

Politicienii știu deja cât de sensibil este acest subiect pentru cetățeni. Și mai știu că reforma pensiilor speciale e mai degrabă o bătaie de joc. Noul impozit, stabilit prin reformă, va fi mai mic decât creșterea aceasta de la 1 ianuarie. Însă Guvernul va face majorarea în liniște, dacă o masă critică de cetățeni nu îi cere public să renunțe la ea.

Tocmai pentru a pune subiectul pe agenda zilei, trebuie să ne unim forțele și să îi oprim înainte ca această măsură să devină un drept. După aceea, el nu va mai putea fi anulat.

Dacă suficient de mulți îi cerem acum să găsească o soluție și punem reflectoarele pe premierul Ciolacu, avem șansa să-l convingem. Vine un an electoral în care cu siguranță nu își dorește să piardă voturi.

Ține cont că avem doar câteva zile la dispoziție să strângem semnăturile. Dacă nu strângem un număr impresionant de semnături, măcar 50.000, mi-e teamă că nu vom fi convingători.

Deseori, când zeci de mii de membri ai Comunității Declic cerem autorităților, cu o singură voce, să ia măsuri în probleme importante pentru societate, solicitările ne sunt ascultate. Așa s-a întâmplat și când am cerut redeschiderea dosarului uciderii disidentului Gheorghe Ursu. După mobilizarea noastră, procurorii au lucrat intens și au depus actele la instanța supremă.

Semnează acum petiția pentru oprirea creșterii pensiilor speciale. Ne mobilizăm acum sau ne putem lua gândul de la echitate între pensionari.

Mulțumim că ai semnat,
Cătălina și echipa Declic

PS: Pensia fostului premier Nicolae Ciucă va fi mărită cu 2.541 de lei dacă se aplică indexarea de la 1 ianuarie. El este liderul PNL, partid care tocmai s-a plâns la Ministerul Finanțelor că nu are bani să crească pensiile oamenilor obișnuiți. Hai să le spunem să oprească lăfăiala în bani publici pentru speciali. Semnează și tu.