Actiune 25 February 2021

Alertă: au blocat justiția, nu-i pot ancheta

Am rămas stupefiați când am aflat despre încă una dintre fărădelegile lui Florin Iordache. „Datorită” lui și altor colegi de partid, procurorii nu mai pot ancheta construcțiile fără autorizație care distrug natura. Culmea, nimeni nu s-a sesizat până acum. Semnezi petiția, ca să-l alertăm pe ministrul Justiției?


Justiția a primit o lovitură gravă cât PSD era încă la putere. Inițial, legea le permitea procurorilor să-i poată ancheta pe cei care construiesc în natură fără să dețină autorizație. Pedeapsa era amenda sau închisoarea. Mai mulți parlamentari PSD, printre care și susținătorul lui Liviu Dragnea, Florin Iordache, au modificat anul trecut această lege [1] și au eliminat orice sancțiune. Procurorii nu pot deschide nici măcar dosar penal.

Ca să înțelegi cât de periculoase sunt urmările acestui atac la justiție, îți dau exemplul râului Răstolița, afluent al râului Mureș. Este un râu cu totul deosebit, aproape singurul în care se mai reproduce lostrița, pește protejat și pe cale de dispariție.

Nu era de ajuns că Hidroelectrica vrea să pună în funcțiune barajul comunist de la Răstolița, început în urmă cu 30 de ani. Acum, în albia râului au fost băgate tuburi de beton care împiedică lostrița să mai urce în amonte să se reproducă. Cei care au făcut asta lucrează la un drum forestier, în mijlocul unei arii protejate. Nu au autorizație de construcție, dar nici că-i interesează. Nimeni nu îi poate ancheta.

După o analiză cu experți pe mediu, am ajuns la concluzia că soluția este să-l convingem pe ministrul Justiției să anexeze legea prost făcută la pachetul de legi ale justiției. Stelian Ion și-a luat angajamentul că va modifica cât mai urgent trista moștenire lăsată de Florin Iordache.

Am văzut că factorii de decizie reacționează doar la presiunea societății civile. O petiție semnată de 20 000 de membri Declic l-ar alerta pe ministrul Justiției. Și l-ar convinge să modifice legea care îi favorizează acum doar pe antreprenorii ce distrug natura.

Ca să ne asigurăm că solicitarea noastră va fi preluată cu prioritate, trebuie să strângem urgent numărul de semnături și să-i înmânăm lui Stelian Ion petiția. Mai târziu, riscăm ca ministrul să ne comunice că are agenda plină sau că și-a stabilit deja prioritățile. Între timp, oricine va putea să facă un baraj, o hidrocentrală sau un drum forestier într-o arie protejată sau să betoneze un râu, fără să fie tras la răspundere.

E nevoie de o comunitate ca să faci lucruri mărețe. Peste 25 000 de membri Declic au semnat anul trecut petiția prin care ceream deblocarea Legii Adopțiilor. Din nepăsare, parlamentarii o țineau la sertar de trei ani. Mobilizarea Comunității i-a pus în alertă și, în mai puțin de 3 săptămâni, noua lege a adopțiilor a trecut de Parlament.

Îmi doresc să ne mobilizăm tot așa, pentru ca cei care distrug natura să fie trași la răspundere. Dacă îți dorești același lucru, semnează petiția. Semnătura ta este valoroasă, ne va ajuta să fim convingători în fața ministrului Justiției, atunci când vom merge să-i înmânăm petiția.


Note:

[1] Legea care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții


Această campanie este strâns legată de campania „Râuri: stop finanțărilor pentru proiecte comuniste”, intră aici pentru a o semna și pe aceasta!