Actiune 23 January 2020

Alertă, Roșia Montană!

Actualul guvern Orban se pregătește să arunce în aer șansa Roșiei Montane de a intra în UNESCO. Dacă știi despre ce este vorba și te revoltă la fel ca pe noi, dă click aici și scrie-le guvernanților. Le cerem să depună dosarul, acum! Dacă încă veștile nu au ajuns la tine, acordă-mi câteva momente, e foarte important.

Statul român poate depune până pe 1 februarie dosarul de includere a Roșiei Montane în UNESCO. Liberalii au promis, chiar în programul de guvernare, că vor trimite acest dosar la UNESCO. 

Au mințit! Ieri am citit că Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, s-a răzgândit. Crede că e mai bine să lăsăm pentru la anul acest demers.

Mai avem câteva zile pentru a-i convingepe liberali că e în interesul lor să își respecte promisiunea făcută anul trecut. Pentru că altfel pierd sute de mii de voturi, la fel ca toți politicienii care ne mint.

E prea scurt timpul pentru a organiza proteste și există riscul să nu ieșim suficienți. Așa că trebuie să acționăm online. Avem un instrument de protest care s-a dovedit foarte eficient. Umplem mailurile celor de la putere cu zeci de mii de mesaje.

Mailul pe care-l citești ajunge la peste 500 000 de oameni. Dacă 10 procente dintre cei care-l primesc scriu autorităților, premierul Ludovic Orban va avea 50 000 de emailuri în inbox care-i cer să nu uite de promisiunea făcută. 

Pentru un politician care se pregătește de alegeri, o asemenea mobilizare online ar fi imposibil de ignorat. În plus, să ne amintim că ne-au ascultat Dacian Cioloș și chiar Victor Ponta când ne-am mobilizat suficient de mulți pentru a salva Roșia Montană.  Dacă fiecare dintre noi ne facem treaba, dosarul va ajunge la UNESCO în următoarele zile!

Pentru a câștiga, și tu trebuie să găsești 2 minute și să trimiți mail autorităților. Am pregătit un mesaj comun, e nevoie doar de câteva click-uri. Altfel, Orban va asculta de interesele celor ce vor să distrugă munții pentru a scoate aur. 

Scrii și tu guvernanților pentru a le cere să trimită dosarul Roșia Montană la UNESCO?

Poate te întrebi cum explică cei din guvern intenția de a nu trimite dosarul la Unesco. România a fost dată în judecată de firma canadiană supărată că nu mai poate distruge natura și patrimoniul pentru a extrage aur. 
Șansele lor de a câștiga sunt minime, dar, tocmai pentru asta, lobbyiștii industriei miniere au lansat un zvon la fel de toxic ca cianura.

Ei zic că am avea de suferit în procesul de arbitraj dacă intră Roșia Montană în UNESCO și cei de la guvern dau semne că i-ar crede. Dar aceasta e o minciună mai mare decât craterul pe care vor să-l facă cei de la GOLD în Apuseni.

O spune chiar Marcos A. Orellana, profesor la George Washington University School of Law: 

Nu numai că o includere a Roșiei Montane în lista UNESCO nu ar periclita poziția Statului român în procesul de arbitraj, ci chiar ar întări apărarea Statului român în proces, având în vedere că vorbim de o decizie luată de UNESCO, nu de reprezentanții României”

Acum este momentul să le spunem celor de la guvern că suntem informați și că nu ne lăsăm manipulați. Vom fi convingători numai dacă le scriem într-un număr fără precedent. Eu cred că putem trimite peste 20 000 de emailuri în următoarele ore. Te implici și tu? Scrie-le acum!

Cu speranța că anul ăsta Roșia Montană va fi în UNESCO,
Antoniu și echipa Declic

P.S. O scurtă recapitulare. 
Dosarul de includere a Roșiei Montane în UNESCO a fost depus, în 2017, de guvernul Cioloș. A făcut-o în ultimul moment, doar în urma presiunii publice. Un an mai târziu, Guvernul Dăncilă a blocat procesul, spre stupefacția lumii întregi. De obicei guvernele merg la dezbaterile UNESCO pentru a promova o cauză. Guvernul PSD a scris o pagină rușinoasă de istorie și a cerut UNESCO să nu includă Roșia Montană în patrimoniul mondial. Dosarul a fost retras. Acum, guvernul Orban folosește aceleași argumente ca Viorica Dăncilă și vrea să amâne pentru la anul re-depunerea dosarului. Scrie-i și tu premierului și spune-i că aceasta ar fi o greșeală, poate ultima.


Află mai multe despre acest efort apăsând aici.