Blog 2 March 2023

Alina Gorghiu și reclamele la păcănele

N-am mai văzut asemenea gest de ipocrizie de mult timp. De la tribuna Senatului, Alina Gorghiu pozează în apărătoarea tinerilor care suferă din cauza jocurilor de noroc. Iar în comisiile de specialitate trimite amendamente în favoarea industriei, la un proiect de lege care ar intezice reclamele la jocuri și pariuri sportive. Merită să o demascăm public. Vom reuși dacă îi scriu chiar acum pe Facebook măcar 10% din cei peste 130.000 de semnatari ai petiției DeclicÎi lași și tu un mesaj?

Am ales chiar o postare în care se laudă cu reușita sa. Te poți inspira din argumentele pe care le-am scris mai jos.

Alina Gorghiu nici măcar nu s-a sinchisit să găsească alt motiv când a propus modificările. L-a folosit exact pe cel al Odetei Nestor, președinta Asociației Jocurilor de Noroc la Distanță (industria). Anume că interzicerea bruscă a reclamei ar dezvolta economia neagră. Știu argumentul pentru că l-am auzit de la Nestor, marți, când am fost în comisiile de specialitate din Senat să susțin petiția Declic, pe care ai semnat-o și tu.

Mă întreb cum anume se va dezvolta economia neagră a publicității la jocuri. Se vor desena mustăți pe bannere? Vor fi mâzgăliți pereții cu graffiti-uri noaptea? Va apărea un post de radio care va emite clandestin reclame la jocuri?

Până și un copil de 10 ani înțelege că argumentul nu are nicio noimă.

Proiectul este despre interzicerea reclamei la activitățile de jocuri de noroc, nu despre interzicerea jocurilor. Deci, argumentul cu piața neagră e pur și simplu lipsit de logică. Au fost interzise reclamele la alcool și tutun și nu a apărut nicio economie paralelă a publicității la aceste produse.

În forma inițială, proiectul ar fi interzis toată publicitatea stradală și audiovizuală la activitățile de jocuri de noroc.

Acum, din cauza Alinei Gorghiu, proiectul permite publicitatea după ora 23:00, cu sigla interzis minorilor și mesajul „Fii responsabil”. Adică fix cum este acum. Dacă ai să te uiți cu atenție, ai să vezi că mai toate reclamele folosesc deja un mesaj de tipul „fii responsabil” și au sigla „interzis sub 18 ani”. În continuare, reclama prin afișarea siglei caselor de pariuri va fi posibilă la orice oră, în timpul competițiilor sportive, din cauza modificărilor senatoarei.

De asemenea, în loc să interzică bannerele, Alina Gorghiu a propus ca bannerele să fie de maximum 30 mp. Adică așa cum sunt mai toate bannerele publicitare.

Totuși, de pe bannere trebuie să dispară referințele la premii în bani sau bunuri. Dar această măsură se referă explicit la publicitatea exterioară. Asta înseamnă că, în cazul spoturilor difuzate după ora 23:00, se pot face în continuare reclame cu premii în bani și mașini.

Un alt amendament propus de UDMR, și votat de PNL la comisii, este că influencerii nu mai au voie să facă reclamă la jocuri de noroc. Însă acest amendament pare mai degrabă plantat acolo cu scopul de a fi atacat, pentru că încalcă un articol din Constituție [1].

Am urmărit-o pe Alina Gorghiu când a luat ieri cuvântul în plenul Senatului. A vorbit în favoarea acestor amendamente și i-a îndemnat colegii să voteze proiectul. A susținut cu convingere aceleași dezinformări. Că, datorită modificărilor sale, reclama a fost diminuată și copiii vor fi protejați. A avut tupeul chiar să susțină că proiectul nu a fost deloc îndulcit, așa cum a fost acuzată.

Cu câteva zile înainte de plen, a folosit ca material de PR niște copii veniți în vizită la Parlament. Totul pentru a se lăuda că susține interzicerea reclamei la jocuri de noroc, când ea de fapt apără interesele industriei. Totul este filmat și postat pe profilul său.

Lasă-i și tu un comentariu ca să-i demascăm ipocrizia, acum cât subiectul încă este dezbătut. Întreab-o cum poate să susțină că a interzis reclama când, de fapt, a propus amendamente care să o permită în continuare, pentru a nu supăra industria.

E important să îi scriem chiar acum pentru ca și colegii săi de la Camera Deputaților să vadă că amendamentele sunt proaste și să le elimine.

Scrii un comentariu către Alina Gorghiu, ca să nu aibă impresia că poate poza în apărătoarea tinerilor afectați de patima păcănelelor, când, de fapt, ea este ambasadoarea industriei?

Ana și echipa Declic

PS: 16 PSD-iști și-au retras susținerea pentru proiect pentru că au primit un telefon de la președintele Ligii Profesioniste de Fotbal [2]. Probabil că și în cazul lui Gorghiu s-a întâmplat ceva asemănător. Hai să-i demascăm gestul de ipocrizie. Scrie-i chiar acum, pentru a avea șansa ca deputații să elimine amendamentele care au stricat proiectul.


Note:
[1] libertatea[.]ro, Ce spune un fost președinte al CCR despre interdicția pentru vedete, inclusiv cele sportive, de a mai promova pariuri sportive: „Eu sper să citească cineva Constituția în Parlament”
[2] libertatea[.]ro, Noua formă a proiectului privind interzicerea reclamelor la jocurile de noroc. Surse: Președintele Ligii Profesioniste de Fotbal i-a convins pe cei din PSD să își retragă semnăturile