Victorie 18 June 2019

Am cauzat demiterea Ministrului de Externe Teodor Meleșcanu

Petiția deschisă de Cosmin pe CampaniaMea a dus la demiterea ministrului de externe, Teodor Meleșcanu. Campania a fost inițiată după cozile din diaspora.

Cosmin a deschis petiția asta la cald, când nervii îi erau întinși de apelurile pe care le primeam împreună la call center-ul alegătorilor. Sunau oameni din Anglia până în Italia. Plângând. Disperați. Obosiți. Frustrați.

Unii au și țipat la mine. Au crezut că reprezint statul român. Nu era așa, dar i-am lăsat să facă asta pentru că am înțeles că nu vor mai avea pe nimeni altcineva care să-i asculte.

Aș vrea să nu uităm (iarăși) prin ce au trecut ei: rudele noastre, prietenii și cunoștințele din diaspora. Câteva mărturii mai jos:

Nu am putut vota duminică. Am stat 3 ore la coadă, dar a trebuit să abandonez. Sunt însărcinată. Alți cetățeni din Zaragoza au votat după 6 ore de așteptat. Rușine modului în care au organizat alegerile! Ne-au furat din nou dreptul de vot


În Manchester nu au mai lăsat lume în secție de la ora 8:00 PM. La 8:40 au închis uşa cu totul. Am stat la coadă de la 5 jumătate și am plecat la ora 9. Fără să votez. Mai erau mulți în spatele meu. În Manchester ne-a fost încălcat dreptul la vot.


În Dusseldorf și-au bătut joc de noi. De dimineață deja era coadă imensă la secție. Am venit să votăm, dar totul era complet dezorganizat. Și au rămas și fără buletine de vot. Sute de oameni nu au apucat să voteze.


Am încercat să voteze la Ambasadă, în Franța, dar au fost doar 2 persoane responsabile aici! Coada era interminabilă. De la 11 dimineața până la 15:30 nu s-a votat deloc. Iar apoi au intrat câte 3 dar se mișcau foarte încet. Ne întreabă oamenii ce s-a întâmplat de stăm cu toții în stradă. E dezgustător.

Chiar după duminica alegerilor europarlamentare, oamenii au simțit că trebuie făcut ceva. Luni mulțimi de oameni supărați s-au strâns în Piața Victoriei, iar de acolo am plecat spre MAE pentru a-i cere demisia domnului Meleșcanu.

Cum un singur protesc nu putea să potolească setea de putere a unui ministru dinozaur, am fost nevoiți să continuăm campania. Între timp, tot mai mulți semnatari se alăturau petiției, aceasta atingând un număr de 125.000 de semnături.

Așa că Cosmin a lansat următorul apel:
Zeci de mii de români au stat la coadă să voteze. Degeaba. Vă dați seama ce umilință și ce rușine?

Ca să arătăm că suntem solidari cu prietenii noștri din afară, nu e suficient să ne indignăm online. De aceea te invit să protestăm în stradă, într-un mod inedit. Luni, 3 iunie, stăm și noi la coadă până pleacă Meleșcanu din funcțieÎncepem de la Guvern (că poate ne-aude și Viorica și îi cere demisia) și terminăm la MAE. E nevoie să fim măcar 1000 ca să facem o coadă frumoasă, bună de dat în presă.

Hai să punem presiune pe Ministrul de Externe care și-a arătat deja de două ori incompetența. După ce nu doar noi, ci și Președintele Iohannis i-a cerut demisia, Teodor Meleșcanu spune că: „niciun moment nu mi-am propus acest lucru”. Spune că nu e corect ca pentru niște sincope să renunțe la proiectele mari. Dar sutele de mii de români umiliți pe 26 mai și-au propus să stea până și 11 ore la coadă, la vot, degeaba?

? Dacă ești din București, ia un prieten cu tine și hai să stăm la coadă. Dacă ești din diaspora și nu poți ajunge, convinge un prieten din București să meargă în locul tău la protest!
Facebook event

Evenimentul a fost inedit și multă lume s-a alăturat pentru a-și arăta frustrarea:

La MAE, oamenii au stat la coadă
Participanții au votat în față la MAE
Ștampila s-a pus pentru DEMISIA lui MELEȘCANU!

Nici acțiunea asta nu l-a înduplecat, dar noi am apărut în presă și petiția a mai primit un val de semnături. Părea că toată lumea se alătură cerinței noastre: DEMISIA!

Următorul moment a venit odată cu moțiunea simplă împotriva Ministrului de Externe. Am profitat de această ocazie pentru a le cere explicit membrilor din Parlament să o voteze și să îl demită pe domnul care nu poate organiza alegeri în diaspora.

Cum a relatat Cosmin momentul:
Sunt supărat că Meleșcanu e încă ministru, dar măcar mă consolez că vocea noastră a fost auzită: direct, de parlamentari și indirect, de telespectatorii marilor posturi TV, care ne-au văzut zicându-i ministrului, pe bune, ce credem despre el.

Ieri a fost o zi în care politicienii ar fi putut oferi o mică reparație morală tuturor românilor care au stat la coadă la vot, în diaspora.

N-a fost să fie: moțiunea simplă împotriva ministrului de externe a picat, fiind respinsă de majoritatea PSD+ALDE. Parlamentul e organul suprem de reprezentare a poporului, dar uneori parlamentarii uită pe cine reprezintă, așa că i-am vizitat ca să le reamintim de ce sunt acolo. Am mers ieri la Senat, alături de două prietene de la Declic – Olga și Cătălina. Am fost să căutăm bun simț, la Meleșcanu și parlamentarii puterii. Dar am găsit doar deconectare de la realitate și eternul tupeu de borfaș.Îți povestesc mai jos ce s-a întâmplat:

Dezbaterea moțiunii împotriva Ministrului Meleșcanu era programată între orele 16-18. Noi am ajuns la Senat cu o oră mai devreme. Avem cu noi ștampilele cu DEMISIA*, materiale de informare și trei bibliorafturi a câte 200 de coli fiecare: atâta însumau numele tuturor celor peste 124.000 de semnatari ai petiției.

Ne-am împrietenit cu presa care era prezentă la fața locului, curioasă să afle ce pregătim. Ei ne-au ascultat și erau interesați de opinia noastră. Am „pândit” senatorii la intrarea în plen ca să le spunem de ce suntem acolo și de ce trebuie să voteze pentru demiterea lui Meleșcanu. Dar de la ei nu am mai primit interes.

Am avut un schimb de replici cu Ecaterina Andronescu, total debranșată de la nevoile poporului care a votat-o.* Am întâlnit și parlamentari îngăduitori, dar care tot împotriva moțiunii au votat. Linia de partid e puternică cu senatorii PSD.

Am văzut însă și deschidere. Senatorul Mihai Goțiu a citit petiția noastră în Plenul Senatului, când a început discuția pe moțiunea de cenzură. Nu a existat însă o dezbatere în plenul Parlamentului, un spațiu eminamente al discuției. Parlamentarii au intrat știind deja cum le-a fost dictat votul. Teodor Meleșcanu a folosit numeroasele sale argumente, pregătite de mult, pentru a împărți vina din ograda sa: vina e a românilor care au completat greu datele personale sau chiar au fost acuzați ca au venit la vot cu autocarele, a președintelui Klaus Iohannis, a Internetului, a organizatorilor, etc.* A oricui altcuiva, numai a lui nu.

Moțiunea nu a trecut, dar nici noi n-am plecat. Voiam neapărat să-l prindem pe domnul Meleșcanu, să-i spunem câteva vorbe în numele semnatarilor petiției și să-i dau mărturii ale românilor batjocoriți la vot pe 26 mai. Mă gândeam că, dacă le citește, poate își dă mai bine seama de gravitatea situației. Au trecut apoi peste 2 ore în care ne-am confruntat cu dezamăgire, plictiseală, nervi și foame.

Meleșcanu era așteptat cu sufletul la gură de către toată presa. Dar noi am ajuns primii la el și i-am dat testimonialele. Răspunsul este deja istorie: „absolut deloc nu îmi dau demisia, că doar nu sunt prost!” A urmat un șir de discuții halucinante. care au tot apărut în presă.*
Mi-a spus „puiule”. A apreciat când a primit semnăturile „mulțumesc, chiar aveam nevoie de bibliorafturi”. Apoi le-a dat înapoi pentru că sunt numai niște „liste de nume”. Așa am aflat că domnul Meleșcanu nu înțelege noțiunea de internet, semnătură online. „Să-și facă semnătură digitală”, zicea domnul ministru. În contextul dezbaterii publice privind votul electronic, mă întreb dacă avem clasa politică necesară pentru a moderniza sistemul de vot. Acesta e un motiv în plus ca el să facă un pas în spate.

Citește aici să vezi cum a văzut presa acțiunea noastră:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/dialog-halucinant-intre-teodor-melescanu-si-unul-dintre-autorii-petitiei-care-a-strans-120-000-de-semnaturi-pentru-demiterea-sa-1145639

După ce parlamentarii au respins moțiunea împotriva lui și după ce a refuzat să-și dea demisia, Teodor Meleșcanu a fost înlocuit de ALDE de la Ministerul de Externe.
Cred că percepția despre ministru îi afectează capacitatea de lucru, cât și în cadrul Guvernului. (…) Amândoi știm cât e de greu să lupți împotriva percepției publice. Am avut o discuție cu el pe acest subiect.” – afirma Călin Popescu Tăriceanu

Este o palidă alinare pentru umilința la care au fost supuși românii din diaspora, care au stat la cozi interminabile la votul din 26 mai. După ce am protestat la MAE, după ce ne-am dus cu semnăturile voastre în Parlament doar ca să fim batjocoriți, nu credeam că acest moment va veni. Când am început petiția, nu mă gândeam că o să apuc să-i spun ministrului ce cred despre el, verde-n față. A încercat să mă umilească și pe mine în discuția față-n față, vorbind condescendent. M-am simțit furios pe tupeul lui Meleșcanu de a spune că „nu-mi dau demisia, ce, sunt prost?”, dar acum simt o consolare.

Mă bucur că petiția noastră a contribuit și ea la presiunea publică care l-a făcut pe Meleșcanu să devină o piatră de moară pentru coaliția PSD+ALDE. Vă felicit pentru efortul depus, vă mulțumesc că ați venit la MAE pentru a ne susține atunci când am făcut flash-mob (o cabină de vot pentru a-i cere demisia lui Meleșcanu). Împreună am reușit să schimbăm opinia politicienilor care acum o lună făceau front comun pentru a-l proteja!

Link petiție:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/teodor-melescanu-demisia