Blog 2 August 2019

Am depus un mandat

Într-un moment de revoltă și dezamăgire națională, Comunitatea Declic încearcă să rămână pe poziții și să facă acțiuni care să schimbe societatea în bine. Despre asta este acest articol.

În ultima zi din iulie 2019 am fost la Ministerul Justiției și am depus petiția pe care au semnat-o peste 17.000 de cetățeni,Desființați urgent Secția Specială”. Ca să atragem atenția presei, am decis să îi ducem ministrului Justiției, Ana Birchall, un mandat supradimensionat, de 30 de zile, din partea cetățenilor. A fost termenul pe care noi i l-am oferit pentru a găsi soluția legală și a scăpa România de acestă secție care încalcă independența justiției.

Am trimis cu o săptămână înainte o solicitare la minister, pentru o întâlnire cu ministrul Ana Birchall, apoi am sunat-o personal, pentru a o anunța că vrem să îi înmânăm petiția. M-a refuzat diplomat și mi-a spus să trimitem petiția pe e-mail. Dar scopul nostru era ca opinia publică să vorbească despre acțiune, așa că am ales să ducem personal petiția.

Cu o zi înainte de evenimentul de miercuri am dat un comunicat de presă în care am anunțat că ne strângem la Ministerul Justiției. Câteva ore mai târziu Cătălinei, campaignerul Declic, îi suna telefonul. Un consilier al ministrului Justiției o anunța că Ana Birchall ne așteaptă la întâlnire miercuri. Am decis să mergem, să vedem ce are de spus, dar să nu renunțăm la acțiunea din fața instituției, cum stabilisem anterior.

Miercuri dimineață Cătălina a mers la birou, a trimis un sms membrilor Comunității Declic care anunțaseră că vin la eveniment și le-a amintit că se bazează pe prezența lor. Apoi a luat semnăturile si petiția, pe care urma să i le înmânez ministrului, plus hârtii cu mandatul de 30 de zile, pentru participanții la înmânarea petiției. Colegele noastre, Olga și Ana, au adus un mandat supradimensionat, pe care l-am pus lângă intrarea în minister. Când eram la colțul ministerului, cu 10 minute înainte de întâlnirea cu Ana Birchall, Cătălina a fost sunată același consilier. „Doamna Birchall a fost chemată de urgență la Guvern de premierul Viorica Dăncilă. Vă rugăm să amânăm întâlnirea pentru altă zi.Am decis să nu amânăm nimic. L-am informat că noi vom depune chiar în acea zi petiția și a trimis un reprezentant, pentru a îi înmâna lista de semnături.

Era ora 11:45 când am ajuns în fața ministerului Justiției. Deja câțiva jurnaliști erau instalați acolo. Ne-au întrebat dacă s-a întâmplat ceva cu întâlnirea pe care urma să o avem cu Ana Birchall, pentru că tocmai ce a plecat „val-vârtej”. Atunci am aflat că ministrul Justiției anunțase presa că se vede cu noi. Pe la 12:10 au apărut primii membrii ai comunității. Unii dintre ei întrebau unde e Cătălina de la Declic, pentru că au primit un mesaj și vor să îi confirme că au ajuns, că nu au lăsat-o singură. Cătălina a fost emoționată de reacția lor. Ne-au confirmat, încă o dată, ce oameni frumoși sunt în această comunitate. Pentru ei, cuvântul dat era mai presus de orice.

Un domn a venit la Cătălina să își ceară scuze, că are o ținută nepotrivită și este în pantaloni scurți, dar și-a lăsat mașina în service și a fugit spre evenimentul Declic, așa că nu a mai avut timp să se schimbe. I-am spus că noi nu judecăm oamenii după haine. Oamenii aceștia ne-au făcut ziua. Spre deosebire de ministrul Justiției, care ne-a amânat ca să răspundă chemării urgente a Vioricăi Dăncilă, membrii comunității și-au lăsat treburile și au venit, așa cum au promis.

Mai mulți membri ai comunității, care au participat la acțiune, printre care și un doctor în istorie, s-au oferit să țină mandatul uriaș. Lor li s-au alăturat ceilalți aproximativ 30 de participanți, care au ținut în mâini câte un mandat printat pentru ministrul Justiției.

Cătălina a stat de vorbă cu jurnaliștii veniți la eveniment, cam la fel de mulți ca participanții. Digi, Știrile TVR, Prima TV, Realitatea TV, Radio România Actualități, Agenția națională Agerpress, Libertatea, EpochTimes și mulți alți reprezentați ai mass-media au fost interesați de subiect. Depunerea de semnături a apărut în zeci de publicații.

Nimic din toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără contribuția membrilor Declic, ca și tine. Așa am reușit să strângem banii necesari și am comandat un mandat supradimensionat, am printat semnăturile, am putut aduce un fotograf la eveniment și am dat comunicatele de presă. Dacă vrei să contribui și tu la acțiunile Declic, devino donator recurent și contribuie lunar cu o sumă fixă. Dacă ești deja donator recurent, îți mulțumim! Ce spui?


Cătălina a avut emoții înainte de acțiunea de la Ministerul Justiției. Se gândea că, fiind la prânz în timpul săptămânii, puțini vor fi cei care își vor putea lua liber să vină să susțină această cauză. Dar mobilizarea comunității noastre i-a confirmat încă o dată forța Declic.