Email 1 November 2019

Am lansat petiția și am trimis primul mail

Notă: acest email conține informații despre o posibilă crimă și ar putea fi neplăcut de citit.

Liviu Pop era pădurar, avea 37 de ani și 3 copii. Într-o seară a fost anunțat telefonic că hoții sunt din nou în pădure. Și-a anunțat colegii și a plecat să verifice. Câteva ore mai târziu a fost găsit aruncat într-o râpă, împușcat mortal, cu numeroase semne de lovituri.

Au fost identificați rapid 3 suspecți. Au recunoscut că l-au lăsat pe pădurar în pădure să agonizeze. Cei trei spun că pădurarul s-a „auto-împușcat”. Anchetatorii au declarat presei același lucru și au luat decizia de a-i elibera pe suspecți. 

Chiar dacă există prezumția de nevinovăție, acei indivizi au lăsat un om să moară și au fugit. Au recunoscut asta. Având în vedere cum se derulează acum ancheta, eu am suspiciuni grave, cred că procurorii din Maramureș nu sunt imparțiali. 

Am scris o petiție prin care cerem mutarea anchetei penale la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru noi, cei ce iubim pădurea, este vital ca autoritățile să transmită un mesaj clar: hoții de lemne nu sunt mai puternici decât legea. Vrem să știm că anchetele se desfășoară imparțial și că cei vinovați de acte cumplite de violență nu sunt lăsați să umble liberi. Să nu așteptăm până un alt pădurar va muri apărând pădurea.

Peste 15 000 de oameni au semnat deja petiția, în doar 24 de ore. Dar trebuie să fim mult mai mulți pentru a-l convinge pe Procurorul General să mute ancheta. 

Semnez și dau mai departe

Cazul lui Liviu Pop nu este singular. Alți 6 pădurari au murit în ultimii ani. Peste 600 au fost bătuți crunt. E un fenomen scăpat de sub control. Cifrele arată tupeul inimaginabil al hoților. Au acestă îndrăzneală pentru că rețeaua infracțională e uriașă. În rețea există, pe lângă drujbistul ce omoară pădurari, politicieni, oameni de afaceri și chiar oameni ai legii. Își păzesc unul altuia spatele.

Acesta este momentul în care autoritățile trebuie să arate că suspecții sunt anchetați corect, imparțial. Că există zero toleranță față de mafia din păduri. Altfel fenomenul violențelor din pădure va continua să ia amploare.

Împreună putem cere ca ancheta în cazul morții lui Liviu Pop să fie efectuată de procurori care nu au nicio legătură cu cazul. 

Unul din hoții de lemne lăsat liber de procurori este, conform datelor apărute în presă, nepotul prim-procurorului din Târgu Lăpuș. Asta ar trebui să fie suficient pentru a muta ancheta la alt parchet. 

Când vine vorba de campanii împotriva mafiei lemnului am avut rezultate doar când ne-am mobilizat masiv. Când suntem cu ochii pe ei, hoții fac pași în spate. La fel, când suntem mulți, autoritățile ne ascultă. Putem să ducem această petiție la 50 000 de semnături, într-o singură zi. Procurorului General îi va fi greu să nu ne asculte și va muta ancheta la un parchet imparțial. Asta dacă te implici și tu!

Durează 30 de secunde să semnezi și să dai de veste. Te implici?

Semnez și dau mai departe

Mulțumim că ești alături de cei ce păzesc pădurile,
Antoniu și echipa Declic

P.S. Mă gândesc la familiile tuturor silvicultorilor care au murit până acum. Mă gândesc la toți pădurarii cinstiți care își pun viața în pericol când intră în pădure. Te rog să te gândești și tu la ei și să te implici pentru a crește numărul de semnături.  Doar așa vom convinge Procurorul General să intervină. Semnează și distribuie.