Victorie 25 September 2020

Am oprit PUZ-ul Coordonator al Sectorului 1

Când Remus Șerban a văzut cum arată PUZ-ul Coordonator aprobat pentru Sectorul 1, s-a oripilat și s-a mobilizat. A lansat în ianuarie o petiție pe platforma Declic: CampaniaMea.declic.ro, care s-a numit „Salvam Padurea Baneasa, Parcul Herastrau si zonele de case – Oprim PUZ-ul Coordonator Sector 1”.

Motivele pentru care a solicitat oprirea PUZ-ului Coordonator au fost: mega-densificarea, reducerea spațiilor verzi, lipsa unei coordonări pentru înălțimile blocurilor și lipsa de transparență în relația cu cetățenii.

Mega-densificare. Acest PUZ era proiectat să dimensioneze Sectorul 1 pentru creșterea populației de la 230.000 de locuitori la 850.000 locuitori, după cum afirmă chiar elaboratorii PUZ-ului.

Reducerea spatiului verde/cap de locuitor în conditiile unei situatii deja grave in prezent: prin PUZ Coordonator, in Sectorul 1 spatiul verde/cap de locuitor scade la 35 mp de la 77mp/cap de locuitor in 2014!

Zonele mixte de blocuri, pe lângă ca sunt supraînălțate, algoritmul de calcul nu permite predictibilitatea regimului de înălțime maxim, acesta variind în funcție de foarte mulți factori (alinierea între construcții, suprafața terenului, amplasare, configurația vecinătăților, etc).

Neglijența totală a procedurii de informare și consultare publică, contrar legilor in vigoare.

Cu un text al petiție scurt și la obiect, Remus a reușit să obțină susținerea a peste 14.000 de concetățeni.

„Solicitam Ministerului Dezvoltării și Ministerului Mediului, prin Agenția pentru Protecția Mediului București, să nu (re)avizeze PUZ Coordonator Sector 1 până la rezolvarea unor grave probleme de mediu!”

Știind că se apropie un termen în instanță, Remus a făcut un heirup printre cunoscuți și a obținut peste 2.000 de semnături înainte de a depune petiția. Pe 26 mai, veneau primele vești bune pe e-mail:

Tribunalul București a suspendat avizul de mediu pentru PUZ-ul ticălos promovat de primarul PSD al Sectorului 1 și susținut de primarul general, instrumentul prin care aceștia doresc să transforme Pădurea Băneasa și Parcul Herastrau în zone construibile. Printre argumentele noastre, în fața judecătorului, se aflau și cele peste 12.800 de semnături ale voastre.

Iată că lupta noastră nu a fost în zadar, chiar dacă o parte din mass-media a evitat să abordeze acest subiect important.

Vrem să vă mulțumim pentru implicarea voastră în oprirea acestui Plan Urbanistic dezastruos pentru toti locuitorii Bucureștiului și pentru ca ne-ați încurajat să luptăm mai departe. Am câștigat o bătălie, dar lupta continuă! Acest aviz nu este încă anulat definitiv. 

Remus Șerban

În acest moment, putem spune că petiția este încheiată. Împreună, am salvat Parcul Herăstrău, Pădurea Băneasa și celelalte spații verzi din Sectorul 1. Mulțumim semnatarilor petiției și celor care au spus stop PUZ-ului Coordonator Sector 1.

Poți să vezi petiția „Salvam Padurea Baneasa, Parcul Herastrau si zonele de case – Oprim PUZ-ul” dând click aici. Sau poți începe propria ta petiție cu miez de schimbare dând click aici: ai un filmuleț care te va informa cum să scrii petiția, iar ulterior echipa Declic te va ajuta să o îmbunătățești și să implici comunitatea din jurul tău.

Poți afla mai multe despre comunitatea Declic dând click aici.