Stire 25 March 2023

Alături de rude și victime, am protestat la Colegiul Medicilor pentru excluderea ortopedului Burnei

Zeci de membri Declic, împreună cu victime ale actelor de malpraxis, i-au cerut, joi, președintelui Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, și președintei Colegiului Medicilor București, Cătălina Poiană, să ia atitudine în cazul chirurgului Burnei și să îi ridice dreptul de a profesa. Medicul a făcut experimente pe copii. 

În cadrul acțiunii, oamenii au scandat: „Nu mai vrem experimente medicale pe copii!” „Abuzul să se oprească, Burnei să stea acasă!” „Prin inacțiune, sunteți părtași la infracțiune!”

Nu putem să concepem ca un medic care a distrus atâtea vieți se poate întoarce netulburat la masa de operație. Faptele sale de malpraxis sunt descrise în rapoarte medico-legale și în concluziile procurorilor. Vom insista pentru ca Burnei să fie oprit.

Ana Racheleanu, campaigner Declic 

Un actor în costum de măcelar, stropit cu cerneală roșie, l-a întruchipat pe chirurgul Burnei, cercetat pentru omor din culpă și vătămare corporală, și nepedepsit de justiție, după ce faptele s-au prescris. 

După acțiune, reprezentanții Declic, însoțiți de mamele victimelor și de o parte dintre victimele lui Burnei, au fost în audiență la Colegiul Medicilor din România și la Colegiul Medicilor București.

Dacă la Colegiul Medicilor România, președintele, Daniel Coriu, și Secretarul General, Gindrovel Dumitra, au oferit explicații parțiale despre procedura interzicerii dreptului de a profesa și au spus că vor să ceară sprijinul parlamentarilor, pentru un nou proiect de lege a malpraxisului, la Colegiul Medicilor București tăcerea a fost singurul răspuns. Directoarea executivă,  Luminița Popescu, a primit petiția, dar nu a vrut să declare nimic verbal, susținând că nu are competență. 

Acțiunea Declic vine în contextul în care chirurgul Ghoerghe Burnei a scăpat de pedeapsa justiției. El a fost inculpat în dosare pentru omor din culpă și vătămare corporală care s-au prescris. Iar, începând cu luna aprilie, se poate întoarce la masa de operație pentru că interdicția de a profesa i-a expirat. Conținutul petiției poate fi consultat aici și poate fi semnată aici.