Am blocat proiectul minier Certej!

Prin decizia definitivă a Curții de Apel Cluj, am blocat proiectul minier Certej.
Recunosc, a fost cea mai lungă și mai grea bătălie juridică la care am luat parte în ultimii ani. Am trecut prin nenumărate stări de spirit, de la agonie la bucurie deplină. Deoarece vă datorez acest moment, vreau să vă spun întreaga poveste.
Începuturile muncii noastre pentru Certej au coincis cu protestele pentru Roșia Montană din toamna lui 2013. Deși ne-am bucurat enorm să trăim acele proteste, aveam deja mintea împovărată de viitorul sumbru care se prefigura la Certej.
Spre deosebire de Roșia Montană, care a animat o generație întreagă, despre Certej nu știa mai nimeni, nimic. Parcă nici nu ar fi existat acolo un proiect minier cu cianuri. Cu toate acestea, concesiunea companiei era de două ori mai mare decât cea de la Roșia Montană. Iar corporația mamă, Eldorado Gold, e unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, și nu precum Gabriel Resources, o firmă junior care acum își încerca norocul pentru prima dată.
Tot în acea perioadă am fost la Skouries, în Grecia. Acolo Eldorado Gold tăiase deja pădurea pentru a construi o mină de aur și împrejmuise perimetrul cu garduri mari de sârmă ghimpată. Văzând cum ar trebui să arate o mină aproape funcțională, cu greu mă părăsea senzația de rău fizic ori de câte ori mă gândeam la pădurea cât se poate de vie de la Certej.
La început ne-a fost extrem de greu. Timid am făcut primii pași pentru a înțelege stadiul avizării minei. Ba chiar am încercat câteva acțiuni în instanță pe care le-am pierdut și care ne-au umplut și mai mult de amărăciune. În plus, era evident că toate autoritățile județului Hunedoara favorizau avansarea proiectului minier și nouă ne erau potrivnice.
Așa a început cursa contra-cronometru cu Deva Gold. Ei și-au început șantierul, noi am reușit să arătăm că funcționa ilegal și l-am oprit. Au început să planifice tăierea pădurilor, noi le-am suspendat procedura. Apoi au început să-și avizeze șantierele adiacente proiectului minier: de la bazine de apă, cariere de piatră și linii de înaltă tensiune. În fiecare an care trecea, Deva Gold mai primea câte douăzeci de milioane de euro, de la compania mamă, pentru a avansa.
Dacă la Roșia Montană a contat fiecare om care a ieșit în stradă, la Certej a contat fiecare om, care din puținul lui, a dat un bănuț să susțină demersurile juridice. Fără efortul nostru comun și o victorie semnificativă în justiție, mina s-ar fi construit deja.
Așa am putut să riscăm totul pentru a ataca fundamentul proiectului minier: planul de urbanism (PUZ) în baza căruia se elibera orice nouă autorizație sau aviz.
În 2016, într-o toamnă ploioasă, am depus la instanță chemarea în judecată. În tot acest timp, autoritățile refuzau să ne dea documentația ce stătea la baza PUZ-ului. Lucram mai mult în beznă. Între timp, Deva Gold și-a angajat una dintre cele mai bine conectate case de avocatură din București pentru care onorariul era de ordinul zecilor de mii de euro (aveam să aflăm mai târziu).
A trebuit să recunoaștem că nu vom putea duce singuri acest demers juridic, chiar dacă primele acte pentru instanță le-au făcut colegele mele. M-am adresat, așadar, membrilor Declic pentru a le cere ajutorul. Așa am obținut sumele necesare să investim în munca unei firme de avocatură* care să ne ajute să ținem piept companiei miniere.
În prima fază am cheltuit 2.292 de euro pe servicii juridice. Dar instanța ne-a respins demersul. Nu ne-am lăsat descurajați (datorită membrilor Declic) și am făcut apel. De data asta am fost noi cei care am câștigat, iar Curtea de Apel a considerat că procesul trebuia reluat de la zero. Întreaga procedură juridică a mai necesitat 1.380 de euro.
Procesul de anulare a PUZ-ului a reînceput și argumentul care s-a dovedit câștigător a ținut de faptul că avizul de mediu și consultarea publicului ce au stat la baza lui au fost, la rândul lor, nelegale. Am câștigat, și a fost rândul Deva Gold să facă recurs. Doar că pe 27 septembrie 2019, instanța a luat decizia definitivă și irevocabilă: planul de urbanism a fost anulat. Pentru acestă ultimă etapă, am mai acoperit cheltuieli juridice de 3.458 de euro.
Așa cum îți spuneam, acest plan de urbanism e fundamentul proiectului minier. Dar pe el, stau ca într-un fel de piramidă, o serie întreagă de autorizații și avize.
Doar dacă continuăm să inițiem acțiuni juridice punctuale, putem să dărâmăm această piramidă imaginară de acte, construită pe un PUZ ilegal. Deva Gold va continua să încerce să deschidă mina. Probabil va vrea să reia chiar avizarea. Prin urmare trebuie să ne păstrăm vigilența și mai ales, să continuăm acțiunile în instanță.
Contribui și tu cu o donație lunară, cât de mică, pentru a putea duce mai departe bătălia juridică pentru Certej? Cu câte 10, sau chiar 25 de lei donați lunar de cei mai implicați membri Declic putem ajunge departe. Contribui lunar cu 15 leiContribui lunar cu 25 leiContribui lunar cu 50 lei
Cu bucurie,
Echipele Declic și Mining Watch
PS: A venit din nou toamna la Certej și pădurea și oamenii sunt în continuare acolo. Și la fel și speranța noastră că proiectul minier de la Certej nu se va realiza vreodată. Mai ales dacă te vom avea în continuare alături de noi.
Note:
*Firma de avocatură cu care lucrăm e Revnic, Cristian & Asociații cărora le mulțumim.