Victorie 20 September 2019

Laura Codruţa Kövesi – am susţinut-o la Bruxelles

Dumitru Cornel Vîlcu a deschis petiția atunci când a aflat din presă de candidatura doamnei Laura Codruta Kovesi pentru funcția de procuror șef european. A fost revoltat de refuzul Guvernului Dăncilă de a o susține la această funcție, așa că a decis să deschidă această petiție cu rol de susținere.

În mai puțin de o săptămână, petiția sa număra dela 100.000 de semnături!

Cornel Vîlcu la Bruxelles

Stimate domnule preşedinte, stimaţi domni Miniştri,

prin prezenta, semnatarii, cetăţeni ai statului român, vă solicităm explicit să respingeţi ferm tentativa Ministrului Justiţiei din ţara noastră de a o defăima pe d-na Laura Codruţa Kövesi, cu intenţia de a descuraja alegerea domniei-sale în funcţia de Procuror-şef european. Vă solicităm respectuos, de asemenea, ca la momentul votului să comunicaţi Legislativului european existenţa prezentei iniţiative.

Este opinia fermă, asumată explicit, a fiecăruia dintre semnatarii acestui demers că, prin gestul său, Ministrul Justiţiei din România nu doar că nu ne reprezintă interesele şi voinţa ci, dimpotrivă, continuă în mod abuziv un efort personal şi guvernamental de subordonare politică a justiţiei şi de oprire a luptei împotriva corupţiei în România. Pentru cetăţenii români oneşti, Laura Codruţa Kövesi a căpătat o valoare simbolică tocmai prin efortul ei (şi al Departamentului Naţional Anticorupţie, sub conducerea ei) de a investiga faptele de corupţie la nivel înalt în ciuda actelor politice şi a modificărilor de legislaţie pe care actuala putere politică le-a realizat tocmai pentru a-i proteja pe politicienii corupţi.

Citește aici petiția:
https://campaniamea.declic.ro/petitions/sustinem-candidatura-laurei-codruta-kovesi-pentru-functia-de-procuror-sef-european

LCK în Comisia LIBE, Parlamentul European, Bruxelles

Cornel, inițiatorul petiției, alături de Olga Popescu, organizerul Declic, au plecat la Bruxelles pentru a discuta cu cât mai mulți Parlamentari Europeni care urmau să participe la interviul doamnei Kovesi din Comisia LIBE.

Iară relatarea lui Cornel asupra acelor zile pline:

Ieri a avut loc prima rundă de negocieri între Parlamentul European şi Consiliul UE cu privire la desemnarea unui Procuror Șef European; câteva informaţii „de culise” despre desfăşurarea acesteia găsiţi aici: https://stiri.declic.ro/comisie-in-defensiva 

Nu putem decât să sperăm (dacă îmi permiteţi o rapidă opinie personală) că fermitatea negociatorilor din partea PE, justificată de procedura mult mai clară şi transparentă pe baza căreia la nivelul acestui organism a fost nominalizat un singur candidat, Laura Codruţa Kovesi, se va menţine în faţa presiunilor care cu siguranţă se fac din cealaltă parte.

Dar lucrul despre care voiam să vă scriu e petiţia (în cele din urmă, o scrisoare de susţinere – titlu cu care am înmânat-o către trei europarlamentari) din urmă cu aproape o lună. Mai înainte de orice, vrem să vă mulţumim din nou, atât eu, cât şi întreaga echipă Declic, pentru semnarea acestui text; dacă numărul celor care s-au alăturat iniţiativei noastre n-ar fi fost atât de mare, probabil că ne-am fi limitat la trimiterea unor mesaje şi n-am fi mers „în persoană” la Bruxelles (144608 era numărul exact de semnatari, cu 5 minute înainte să intrăm în clădirea Parlamentului European, pentru a vorbi cu câţiva membri ai acestui for continental; acum sunt 147.330).

În cele din urmă credem că atât participarea voastră, cât şi prezenţa noastră ca „trimişi” ai semnatarilor, au contat, au contribuit serios cel puţin la a-i lămuri pe europarlamentari că România nu e corect reprezentată de către actuala ei putere politică şi/ sau de către „trimişii” PSD/ ALDE/ UDMR la Bruxelles.

Olga și Cornel în Parlamentul European

Astfel, pe de o parte, Olga şi cu mine am avut o întrevedere de aproape o jumătate de oră cu europarlamentarul verde Eva Joly (din Franţa), care a primit textul, însoţit de lista (electronică a) semnatarilor şi ne-a mulţumit explicit (nu doar nouă, ci tuturor) că #rezistăm, a şi dus mesajul nostru în şedinţa de audieri. Dacă veţi urmări întreaga discuţie din 26 februarie, veţi observa că Eva Joly şi-a început întrebarea adresată Laurei Codruţa Kovesi cu o mică introducere în care a pomenit sprijinul nostru şi, lucru foarte important, şi-a rugat colegii europarlamentari (aşa cum, cred că vă amintiţi, în mod explicit solicitasem în petiţie) să nu creadă minciunile/ să respingă campania de denigrare dusă împotriva procurorului român de către guvernul propriei sale ţări.

Cornel Vîlcu și Eva Joly în Parlamentul European

Pe de altă parte, Olga a reuşit să le înmâneze petiţia altor două doamne extrem de active în cadrul LIBE – Judith Sargentini (din Olanda, vicepreşedinte al comisiei) şi Roberta Metsola (din Malta, coordonatoare a grupului PPE din comisie). Ideea e că da, majoritatea europarlamentarilor (sau cel puţin a celor prezenţi la audiere/ dezbateri) erau deja perfect conştienţi de ticăloşia unora dintre reprezentanţii României; dar mesajul nostru a arătat cu claritate (dacă mai era nevoie, după atâtea proteste în sprijinul sistemului de justiţie) că maşinaţiunile întreprinse „în numele României” de către un Cătălin Ivan sau o Maria Grapini nu sunt câtuşi de puţin caracteristice pentru o largă şi bine informată parte a populaţiei româneşti.


Roberta Metsola și Olga Popescu, la înmânarea semnăturilor

Nu pot încheia această scurtă informare fără să pomenesc un lucru aparent adiacent demersului pentru care aţi semnat, dar – îndrăznesc să afirm – deosebit de important şi el: mersul nostru la Bruxelles s-a soldat şi cu mai multe întâlniri, deocamdată informale, cu membri şi simpatizanţi ai comunităţii Declic din Bruxelles şi din împrejurimi. Am vorbit cu cel puţin 20-30 de români foarte faini şi extrem de interesaţi/ dispuşi să sprijine activ mişcarea anticorupţie şi, în general, demersurile pozitive ale societăţii civile din ţară. Când stai de vorbă cu astfel de compatrioţi, pesimismul legat de actuala criză politico-morală a puterii din ţară, vă asigur, se mai domoleşte. Iar valul acesta de activism civic este, sunt convins (şi cu atât mai mult v-ar putea convinge prietenii de la Declic), de-abia la început & în creştere.

No, ca să închei ardeleneşte, cam aşa or stat lucrurile la Bruxăl. Vă-mbrăţişez de la Cluj, împreună cu Declicii din toată ţara şi, iată, din afara ei.

Cu drag şi cu recăpătat optimism, Cornel (+, fireşte, Olga şi restul lumii de la Declic)

#respect #rezistăm #goodLCK

Olga Popescu și Judith Sargentini preluând semnăturile și scrisoarea de susținere a românilor

La Bruxelles nu au fost singuri. În fața Parlamentului European au realizat o acțiune de susținere a doamnei Laura Codruţa Kövesi . Acolo au venit numeroși membri ai comunității Declic din diaspora, dar și cetățeni de alte naționalități care au văzut în doamna Laura Codruţa Kövesi un candidat ideal pentru această funcție.

Comunitatea Declic la Parlamentul European

La Bruxelles ne-am prezentat cu o blanață care să explice clar, tuturor, cum stau lucrurile în România. Noi credem că voința populară, exprimată explicit este mai puternică decât voința corupților:

balanța Declic la Bruxelles

Au fost atât de mulţi români care m-au susţinut, cetăţeni care nu sunt români şi m-au susţinut, că nu am simţit niciun moment că am fost singură în această luptă, le mulţumesc.” – Laura Codruţa Kövesi.

Dragi concetăţeni atenţi la viaţa publică şi activi, ieri a fost o zi de bucurie, în primul rând pentru foarte-curând-prim-procurorul oficial al Parchetului European, dar şi pentru noi, cei care i-am susţinut candidatura, cu „modestele”, dar, vă asigur, bine-cântăritele (de către decidenţii UE) noastre puteri. În mod normal, dosarul profesional al doamnei Laura Codruta Kövesi ar fi fost suficient; venind însă dintr-o Românie încă (nu pentru mult timp, sperăm) dominată politic de către corupţi, ea a avut nevoie de un semnal clar că partidele cocoţate la putere nu reprezintă opinia/ gradul de încredere/ voinţa populaţiei. Conştienţi că nu participăm la un concurs de popularitate şi insistând asupra caracterului de contrapondere (faţă de demersurile guvernului Dăncilă, agravate de faptul că România deţinea preşedinţia Consiliului UE) al scrisorii noastre de susţinere, am demonstrat, în februarie, la Bruxelles, că rezistenţa noastră la atacurile asupra sistemului de justiţie rămâne atentă şi fermă.

Vrem – atât eu, iniţiatorul petiției (mai mult sau mai puţin întâmplător), cât şi prietenii noştri de la Declic – să vă mai mulţumim pentru semnătură, pentru susţinerea morală sau chiar financiară a demersului nostru de la Bruxelles. Şi vrem, fără falsă modestie dar şi fără iluzii despre jocurile adesea murdare ale puterii, să o felicităm din nou pe d-na Kövesi pentru formidabila ei reuşită, dar şi să ne facem cu ochiul unii altora pentru gestul nostru mic, dar deloc neimportant (dacă se mai îndoieşte cineva de asta, să recitească poziţia Evei Joly de la audierile din februarie… sau să revadă declaraţia doamnei Laura Codruţa Kövesi).

A fost, vorba românului, a job well done.
Haideţi să rămânem treji şi gata de acţiune cetăţenească!

Cu mult respect, D.C.V. (+, fireşte, ca-ntotdeauna, echipa Declic)


Vezi aici petiția lui Cornel Vâlcu.

Află mai mult despre Declic aici.