În 2012 ne-am trezit ca nație și am hotărât să luptăm împreună pentru o Românie mai bună. Ne-am adunat pe străzi și în piețe pentru a opri abuzurile clasei politice. Dar tot atunci am cunoscut și un alt tip de abuz, de data asta din partea Jandarmeriei care nu ne lasă să ne spunem of-ul. Jandarmeria, și ea cu hibele ei, încearcă să respecte o lege care lasă prea mult loc interpretărilor. Interpretări de trei tipuri: polițienești, protestatare și judiciare.
Este vorba de legea 60/1991, în speță art. 3 care spune că adunările publice care se desfășoară în exteriorul imobilelor persoanelor juridice de interes public nu trebuie declarate în prealabil. Precum daltoniștii care nu le văd, dar le potrivesc, așa și jandarmii și-au făcut propriile norme de implementare în lipsa unor exprimări clare în lege. De exemplu, ei văd instituțiile ca persoane juridice de drept public, nu de interes public, sau consideră exteriorul imobilului ca fiind doar curtea din interiorul gardurilor. Și cu aceste standarde aplică amenzi în stânga și în dreapta protestatarilor care decid să deschidă gura în preajma instituțiilor (nu de alta, dar nimeni nu o să te lase să intri în curtea Guvernului sau Parlamentului).
Așa am ajuns să acumulăm din februarie 2017 până în prezent peste 140 de amenzi care însumează aproape 150.000 RON, bani de la oameni supărați care și-au spus opinia în stradă. Cristian-Mihai Dide alături de avocatul său au ajutat protestatarii să conteste toate aceste amenzi, doar ca să constate că nici Instanțele nu au o practică unitară. Unele sunt de partea protestatarilor, altele de partea Jandarmeriei.
Față în față cu sume incredibile care continuă să crească, am apelat la generozitatea ta, iar tu ai sărit în ajutorul nostru, darnic și binevoitor. Suma pe care ne-am propus să o atingem este de 24.000 RON, din care pe moment am reușit să adunăm 11.487 RON. Acum dorim să te punem la curent cu ce plănuim pentru banii tăi.
Suma strânsă va fi folosită pentru a angaja avocați care să își dedice toată energia pentru recursul contestațiilor (fiecare proces are două etape: prima și a doua instanță), după ce ne-am luptat deja cu Jandarmeria în primă fază. Asociația Efectul Fluture, reprezentant legal al Declic, va plăti din sumele strânse direct avocații, iar fiecare donator (inclusiv tu), va primi facturile aferente costurilor la finalul plăților (estimativ în aprilie). Cristian-Mihai Dide i-a ajutat pe toți protestatarii amendați în prima instanță, însă la recurs lucrurile se complică și angajarea unor specialiști devine obligatorie. Nu ne ajută deloc faptul că practica judiciară nu este unitară la nivelul instanțelor, așa că de multe ori suntem la cheremul judecătorilor. Dar Mihai face demersuri și în acest sens.
Miza este mare deoarece acțiunile sale pot rezolva discrepanțele la nivel național. Pe de o parte există recursul în interesul legii, pe de altă parte există unificarea practicii la nivel de instanțe. Recursul în interesul legii înseamnă că Parchetul General solicită ÎCCJ să promoveze o practică unitară la nivel național. În acest sens Mihai a obținut recunoașterea problemei de către Parchetul General, care a început un proces de cercetare prin consultarea tuturor sentințelor din toată țara pe această speță. În următoarea perioadă, Parchetul General va solicita ÎCCJ să decidă o practică unitară în toată România. Pentru a rămâne la curent cu noutățile, asigură-te că ai semnat petiția „Proteste pașnice fără amenzi și abuzuri din partea Jandarmeriei!” și că ai bifat opțiunea „Da, vreau să primesc noutăți pe e-mail despre campaniile comunității Declic.”
Cea de-a doua opțiune presupune acțiuni focalizate pe instanțele care judecă cel mai des acest tip de procese: Sectorul 1 (unde e Guvernului și majoritatea sediilor de partid), Sectorul 5 (Parlamentul și ministerele) și Curtea de Apel (care înglobează tot Bucureștiul, plus alte 5 județe). La acestea, Mihai a depus cereri președinților pentru a convoca Adunări Generale ale Judecătorilor. Ei vor dezbate și vor conveni asupra interpretării articolului 3. Judecătorii fie vor decide să fie de partea Jandarmeriei, fie de partea protestatarilor. Însă aceste decizii vor afecta doar aria respectivei instituții și nu vor rezolva problema la nivel național. Vor fi victorii de etapă care însă ne vor duce mai aproape de scopul final: unificarea interpretării legii.
Alături de tine și determinați de faptul că te avem alături, cerem sistemului judecătoresc să se pună de acord și să ne lase să protestăm pașnic fără a primi amenzi de la Jandarmerie!
Semnează petiția și rămâi la curent cu ce se mai întâmplă!
Donează pentru Fondul de contestare amenzi |
PS: Cristian-Mihai Dide are și susținerea unei echipe de realizatori de documentare, ce vor face un film despre acest demers cetățenesc.