Stire 30 September 2020

Peste 11.000 de oameni cer Parchetului General să ancheteze acuzațiile de fraudă electorală

Peste 11 000 de membri ai comunității Declic cer Procurorului General al României, Gabriela Scutea, să dispună începerea unei anchete în privința posibilelor fraude electorale la alegerile locale din București.

Petiția Declic a fost lansată în urma suspiciunilor apărute în spațiul public privind fraudarea procesului electoral din Capitală, unde liderii formațiunilor politice s-au întrecut în acuzații privind voturi furate și mutate de la un candidat la altul, procese verbale măsluite sau alte șicane.

La nivelul parchetelor locale, au fost înregistrate plângeri penale, însă comunitatea Declic cere o anchetă unitară care să aducă lumină odată pentru totdeauna în privința corectitudinii alegerilor. Tratate individual, fără a fi corelate informațiile de la un parchet local la altul, există riscul ca anchetele să piardă din vedere imaginea de ansamblu sau chiar să nu poată aduna suficiente probe.

„Pentru noi, ca alegători, este incredibil ce se întâmplă. Practic, toate partidele politice strigă HOȚUL. S-au pus de acord că s-a furat la alegeri! Într-o asemenea situație pierde toată lumea, pentru că încrederea cetățenilor în procesul electoral este la pământ. România nu-și permite asta înainte de alegerile parlamentare. Trebuie să aflăm dacă ne-au furat sau nu voturile și asta va întâmpla doar printr-o anchetă amplă și imparțială a Parchetului General. Doar așa oamenii cinstiți din această țară vor putea merge din nou să voteze, convinși că votul lor chiar contează.”

Antoniu Bumb, campaigner Declic

Semnatarii petiției cred că fără implicarea Parchetului General nu vom ști dacă primarii sau consilierii locali sunt cei pe care i-am ales noi sau sunt niște hoți neprinși. Și, mai ales, nu vom ști dacă e vorba de câteva cazuri izolate, sau de un sistem infracțional generalizat care falsifică rezultatul alegerilor din întreaga țară.

Petiția poate fi accesată, consultată și semnată aici.


Află mai multe despre comunitatea Declic, cine suntem și cum te poți alătura, urmând acest link.