Blog 6 October 2020

APM Gorj își bate joc de lege

Articol semnat de Călin Dejeu.

Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, o instituție care promovează distrugerea naturii gorjene încă de pe vremea când se numea „inspectorat”, se face acum luntre și punte ca să favorizeze firma S.C. EXPLOCARB S.R.L, să o ajute să dinamiteze o zonă de un pitoresc unic, dinr-o arie naturală protejată.

Mai multe amănunte în petiția „Opriți dinamitarea Văii Bistriței Gorjene!

Legea 292/2018 prevede, la art. 16 din Procedura din Anexa nr. 5, că este obligatoriu să aibă loc o ședință de dezbatere publică. Cu siguranță funcționarii de la APM Gorj știu să înțeleagă legea, știu că a trimite niște e-mailuri la o adresă nu înseamnă ședință. Cu toate acestea, APM Gorj a postat, în dispreț față de lege, un anunț cum că „dezbaterea publică” va consta în a trimite e-mailuri la APM, până în data de 5 octombrie. Au postat acest anunț în 31 august. Scuza invocată este starea de alertă, dar nimic din legislația privitoare la starea de alertă nu abrogă ceva din legea 292/2018. Deci încălcarea legii rămâne certă.

În 28 septembrie a fost postată petiția împotriva dinamitării văii Bistriței Gorjene.

Pe 1 octombrie, ca reacție le petiție, APM Gorj a făcut un nou „viraj”, o manevră ilicită. Au postat un nou anunț conform căruia se organizează totuși ședința de dezbatere publică la liceul din Peștișani, dar tot în data de 5 octombrie! Ori legea 292/2018 prevede clar la art. 16 din Procedură că:

„(2) Anunțul privind oportunitățile de participare a publicului interesat în luarea deciziei privind proiectul respectiv, (…), este publicat pe paginile proprii de internet ale autorității competente pentru protecția mediului și ale autorității publice emitente a aprobării de dezvoltare și afișat la sediile acestora cu cel puțin 30 de zile înainte de data prevăzută pentru ședința de dezbatere publică.”

Greu de crezut că funcționarii nu cunosc legea, iar între 1 octombrie și 5 octombrie nu sunt 30 de zile. De asemenea, nu se poate invoca anunțul din 31 august, pentru că acela a fost despre o trimitere de e-mailuri, în afara procedurii din lege, nu despre o „ședința de dezbatere publică”, așa cum scrie suficient de clar în lege.

În continuare, APM Gorj a postat tot în data de 1 octombrie Studiu de evaluare adecvată completat și Raport privind Studiul de evaluare a impactului asupra mediului completat. Această depunere de studii ne readuce la etapa procedurală reglementată de art. 15 din Procedură, în care titularul proiectului „înaintează” studiile. Detalii despre aceste proceduri pot fi consultate aici.

Deci trebuie parcurse din nou activitățile de la art. 15 și abia apoi se poate trece la art. 16, care prevede anunțul cu cel puțin 30 de zile înainte de ședința de dezbatere publică. Așadar, ședința de dezbatere publică nu poate fi organizată decât la peste 30 de zile după depunerea studiilor în data de 1 octombrie.

La o lecturare în diagonală a studiilor depuse de firma S.C. EXPLOCARB S.R.L se observă că acestea sunt lipsite de obiectivitate. Studiile false culminează cu afirmația revoltătoare de la impactul asupra populației: „În plan social, influența carierei este benefica, prin cele câteva locuri de munca care vor fi create în mod direct și pe orizontală, în activități conexe.” În realitate cel mai grav este impactul asupra localnicilor. Calitatea vieții acestora va fi grav afectată negativ, pentru că muntele va fi detonat la doar 200 de metri de casele sătenilor din Gureni. Viața lor se va transforma într-un calvar.

După cum scrie și în petiție, firma a inițiat deja „investiția”, ceea ce se poate observa în imaginile de mai jos. Se vede clar că în sud-estul parcelei au început mutilarea, fără să aibă acord de mediu!

Deci APM Gorj, prin continuarea procedurii, continuă nerespectarea legii 292/2018, care prevede clar, la art. 23:
„(2) Pentru proiectele prevăzute de prezenta lege este interzisă emiterea deciziei etapei de încadrare/acordului de mediu, respectiv a aprobării de dezvoltare pentru lucrări de investiții inițiate sau realizate.”

În ceea ce privește Studiul de evaluare adecvată, iată cum au rezolvat autorii, într-o română reprobabilă, problema impactului asupra celor 8 specii de lilieci pentru care a fost declarat situl Natura 2000: „Pe amplasamentul investitiei, nu au fost observați lilieci. (…) Impactul proiectului asupra acestor specii este nesemnificativ, deoarece lipsei habitatelor specifice.”

Nu trebuie să fii biolog ca să știi că mozaicul de habitate din zona amenințată de proiect, vizibil în filmarea celor de la Greenpeace, este ideal pentru mai multe specii de lilieci.

Chiar și pe străzile din marile orașe vedem lilieci zburând, este exclus să nu fie lilieci în zona naturală de la poalele Munțiilor Vâlcan, amenințată de proiect.

Foarte grav este și impactul asupra integrității ariei naturale protejate „Nordul Gorjului de Vest”, cumulat cu carierele deja existente. Ca să întelegem mai bine dezastrul apocaliptic care va urma, dacă acest „cap de pod”, această primă carieră va primi acord de mediu, să vedem cum arată o altă vale din aceeași arie naturală „protejată”, vale deja dinamitată, Valea Porcul, în imaginile de mai jos. Era o vale superbă, cu pini cățărați pe abrupturi, ca-n stampele chinezești.

valea-porcul-inainte-2

Dar a fost dinamitată. Și acum arată așa:

valea-porcul-dupa-2

Semnează și tu petiția pentru a crea presiune publică pe instituții pentru a ne asigura că zonele protejate rămân în continuare protejate!


Citește și alte articole semnate de către Călin Dejeu dând click aici.