Stire 14 February 2024

Arbitraj Roșia Montană: 21.000 de cetățeni cer publicarea integrală a deciziei Curții de la Washington

Peste 21.000 de români s-au alăturat, în timp record, demersului Comunității Declic și cer premierului Ciolacu să publice integral decizia din procesul Roșia Montană, de la Washington. Comunitatea Declic îi solicită premierului să își ia un angajament ferm că va publica integral decizia Curții de la Washington privind Roșia Montană, nu doar un rezumat sau o versiune cenzurată. 

Pentru a respecta cerințele de transparență, Guvernul Ciolacu trebuie să solicite în mod explicit Tribunalului publicarea deciziei și a tuturor documentelor asociate. 

“Din nefericire, chiar în acest arbitraj o parte din documentele procesului au fost complet secretizate. Există o listă de 15 de astfel de documente cenzurate (1) la solicitarea Statului Român și 67 de documente la solicitarea Gabriel Resources. Nu dorim cenzurarea documentelor, ci fiecare cuvânt din decizia finală să fie disponibil publicului”, a completat Roxana Pencea Brădățan.

Solicitarea a zeci de mii de cetățeni vine în urma dezinformării practicate chiar de surse guvernamentale, care au susținut în mod fals că vom afla pe 10 februarie că suntem obligați să plătim „peste 2 miliarde de dolari” companiei Gabriel Resources. 

Acest anunț fals are consecințe nefaste. În primul rând, duce în derizoriu întreaga apărare a statului român din arbitraj, pare că decidenții politici nu s-au obosit să își însușească argumentația construită de avocații României. În al doilea rând, îngroașă nemeritat buzunarele companiei miniere. Gabriel Resources a avut cel mai mult de câștigat din anunțul privind despăgubirile, tranzacționând peste 200.000 de milioane de dolari canadieni pe bursă.

“Antepronunțarea lui Marcel Ciolacu ne face să ne gândim la un mare blat, adică la înțelegeri necinstite între Guvernul României și reprezentanții companiei miniere. Îl invităm public să explice de ce a făcut aceste declarații potrivnice interesului statului român. În acest moment, dl Ciolacu face treabă mai bună decât toți avocații RMGC.”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonator de campanii Declic.

Tribunalul arbitral de la Washington își va anunța decizia până cel târziu pe 12 martie 2024, după un proces care a durat mai bine de opt ani. A fost inițiat în 2015 de către Gabriel Resources împotriva statului român, reclamând posibile acțiuni politice de repudiere, realizate de guvernul României, în perioada 2011-2013, pe vremea guvernării Ponta.

  1. Lista documentelor cenzurate la cererea Statului Român.
  2. Exemplu de document cenzurat din arbitrajul Gabriel Resources vs. România