Email 18 November 2021

Atacul la independența justiției

Îmi fac griji că, în curând, noua alianță de guvernare va îngropa de tot independența justiției. PSD si PNL sigur s-au înțeles să nu desființeze Secția Specială. De fapt, sunt ferm convinsă că se înțeleg de minune doar pe acest subiect.

Ca să înțelegi cât de periculoasă este această Secție, îți spun despre un caz revoltător din justiție. Încă fierb de indignare când mă gândesc.

Procurorul care trebuia să-l acuze pe Călin Popescu-Tăriceanu într-un dosar penal tocmai l-a salvat. A făcut echipă cu avocatul politicianului și a cerut achitarea. Nimeni nu va verifica dacă acest procuror a fost sau nu mituit. Fiindcă Secția Specială, care ar trebui să ancheteze cazurile de corupție din justiție, face de fapt jocurile politicienilor.

Avocatul lui Tăriceanu, Tudorel Toader, a fost ministru al Justiției pe vremea lui Liviu Dragnea. Prioritatea sa a fost să dea legi care să blocheze justiția. În acest scop a creat și Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). În 2 ani de la înființare, acest Parchet nu a prins niciun magistrat corupt. Experții europeni pe justiție au avertizat deja că Secția este un atac la independența justiției. SIIJ ar trebui închisă, iar anchetarea infracțiunilor comise de judecători sau procurori să revină la DNA, DIICOT și parchetele locale.

Ne este clar că partidele care își împart acum ciolanul nu au niciun interes să facă justiția să funcționeze. PSD a înființat SIIJ ca instrument de intimidare a procurorilor care-i deranjează pe politicieni. PNL a promis c-o desființează, ca să câștige alegerile, dar nu a făcut ceva concret.

Noua coaliție negociază acum dacă doar să schimbe denumirea secției sau s-o mute sub altă conducere.

O societate democrată nu poate funcționa fără o justiție independentă. Noi, cei din societatea civilă, rămânem singurii care mai putem apăra democrația, independenți de influențele politice.

Putem să menținem vie presiunea pe politicieni, să nu îngroape subiectul desființării SIIJ. Dacă le arătăm cât de mulți suntem, parlamentarii vor simți puterea societății civile și vor da înapoi. Vor fi conștienți, clipă de clipă, că suntem cu ochii pe ei și că nu-i lăsăm în pace până nu desființează Secția Specială. Dar, ca să fim convingători, trebuie să fim măcar 50 000 de semnatari ai petiției.

Parlamentarii reacționează doar atunci când noi, societatea civilă, acționăm ca o singură forță. Când a fost dată Ordonanța 13, am ieșit în stradă cu sutele de mii. Am arătat că suntem uniți și hotărâți, iar politicienii au simțit că se clatină în fotoliile de care țin cu dinții. Așa am reușit să îi oprim din distrugerea justiției, dar tot au reușit s-o slăbească.

Miniștrii noului Guvern vor fi audiați în curând în Parlament. În programul lor de guvernare nu există desființarea Secției Speciale. Dacă până atunci ne strângem 50 000 de semnatari, parlamentarii vor înțelege că nu ne pot ignora mesajul. Se vor clătina din nou în fotolii, dacă ne simt uniți și hotărâți.

Te rog să apeși butonul de mai jos și să semnezi acum petiția pentru independența justiției. Doar dacă ne unim om cu om vom reuși să menținem aprins subiectul desființării Secției Speciale.

Semnezi petiția?


Pentru o justiție independentă,
Denisa, Cătălina și echipa Declic

P.S. Ți-am spus că Secția Specială se ține de jocuri politice. În 2019 a retras apelul procurorilor într-un dosar privind retrocedări ilegale de păduri. Mai mulți inculpați, printre care și fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, au fost achitați. Secția Specială a cerut achitarea și într-un dosar de corupție în care erau cercetați magistrați și fostul deputat Sebastian Ghiță. Toți au scăpat de proces. Dacă vrei desființarea acestui Parchet ineficient, semnează de urgență petiția.