Au dat înapoi
După 2 ani de când luptăm pentru desființarea Secției Speciale, în sfârșit Ministerul Justiției a trimis proiectul de lege către Parlament. Prima comisie sesizată, Comisia pentru drepturile omului, a dat aviz negativ. Doar 2 deputați USR și unul PNL au susținut proiectul, deși coaliția de guvernare și-a asumat desființarea SIIJ. De aceea, a venit acum momentul ca noi, cetățenii, să ne implicăm și să îi convingem pe parlamentari să voteze pentru desființarea SIIJ, fără să adauge la proiectul de lege alte superimunități pentru magistrați. Avem doar 1 zi la dispoziție, până la raportul Comisiei Juridice, cel de care Plenul va ține cont. Îți iei câteva minute să scrii un mesaj parlamentarilor, în care să le soliciți să voteze pentru desființarea SIIj, în forma trimisă de MJ?
În urmă cu 2 ani am început lupta pentru desființarea Secției Speciale. De atunci, 20.000 de membri Declic ne-am mobilizat și i-am scris lui Cătălin Predoiu. Am reușit, astfel, să îl determinăm să realizeze un proiect de lege pentru desființare, dar proiectul a rămas blocat într-un sertar. Apoi, la presiunea membrilor Declic, proiectul a fost pus în dezbatere publică.
După schimbarea Guvernului, actualul ministrul al Justiției a trimis proiectul în Parlament. El a eliminat superimunitățile pentru magistrați, criticate de Declic. Am discutat cu Stelian Ion săptămâna trecută și mi-a spus că speră ca, până la finalul lunii martie, proiectul să fie votat în Parlament.
Din păcate însă, deși există o nouă majoritate în Parlament, nu toți aleșii își doresc să scape de Secția Specială. Presa a relatat despre reticența UDMR de a vota proiectul în forma actuală. De altfel, UDMR și chiar unii parlamentari PNL își doresc să înființeze o nouă secție specială, tot în Parchetul General, numai să nu revină dosarele de corupție la DNA. Adică să îi schimbe pe „ai celorlați” cu „ai lor”.
Alte voci susțin introducerea unor superimunități pentru judecători și procurori, care să îi apere de anchetele abuzive. Deja magistrații au o imunitate: nu pot fi reținuți sau arestați fără avizul CSM.
I-am văzut deja cum fac scut să apere magistrații care au anchetat 10 august, probabil că, cu alte superimunități, vor deveni de neatins. Asta, în timp ce noi, cetățenii, suntem lipsiți de orice drept. Am văzut asta prin clasarea definitivă a dosarului 10 august: niciun șef din jandarmerie nu a plătit, niciun magistrat nu va răspunde pentru simulacrul de anchetă.
În Secția Specială nu ne putem pune nicio bază. De 2 ani, secția asta nu a anchetat niciun magistrat corupt, ca și cum niciun judecător sau procuror nu a luat șpagă în timpul ăsta. Dacă proiectul nu trece de Parlament, sau este transformat într-o lege de protejare a magistraților, atunci ne putem lua gândul de la o justiție independentă și corectă.
De aceea, noi, cetățenii, cei care i-am trimis în parlament pe aleși, trebuie să le spunem punctul nostru de vedere. Noua majoritate parlamentară trebuie să fie conștientă de puterea Comunității Declic și să pună interesul cetățenilor pe primul loc.
Avem 3 momente-cheie în care să transmitem mesajul Declic: La votul din Comisia Juridică, apoi la votul din Plenul Camerei Deputaților și în Senat.
Parlamentarii sunt aleși de noi, așa că trebuie să ne asculte, pentru că ne reprezintă interesele. Hai să îndeplinim prima misiune în această săptămână, când comisia juridică trebuie să întocmească raportul.
Argumentul că DNA este o instituție abuzivă cu judecătorii rămâne o poveste: nu există nicio decizie definitivă a instanței care să confirme acest lucru. În plus, numărul de achitări este infim, raportat la numărul de condamnări.
În tot acest timp, în care se încearcă inventarea de noi superimunități sau schimbarea plăcuței de pe ușa Secției Speciale cu Noua Secție Specială, niciun magistrat corupt nu mai e anchetat. Ei stau liniștiți, iar noi nu ne mai găsim dreptatea în instanțe.
De aceea, noi, cei 20.000 de semnatari, trebuie să le scriem parlamentarilor pe care i-am votat și să le spunem să voteze o dată pentru totdeauna pentru desființarea acestei secții și revenirea la forma în care DNA și parchetele locale anchetează magistrații.
Durează 5 minute să scrii și să trimiți acest email.
Aici sunt câteva argumente pe care le poți folosi. Te poți inspira din ele, înainte să apeși pe butonul „Da, trimit email”, ca să îți fie mai simplu. Nu uita să te semnezi cu nume și prenume și să fii politicos:
- Secția Specială trebuie desființată, iar dosarele returnate la DNA și parchetele locale. Altfel, blocajul din justiție rămâne, pentru că o secție în Parchetul General din București nu are cum să facă un flagrant la Bistrița, de exemplu. Fizic, este imposibil.
- Dacă în lege vor fi incluse superimunitățile cerute de CSM, atunci nimeni nu se va mai atinge de judecătorii și procurorii care încalcă legea. Iar superimunitățile magistraților vor deschide poarta către privilegii și protecție și pentru alte categorii de politicieni cu funcții înalte.
- Dacă noi, cetățenii, putem fi anchetați de DNA, înseamnă că și magistrații pot fi. Ori DNA este o instituție independentă, ori nu este. Altfel, funcționați pe principiul ”vrem egalitate, dar nu pentru căței.”
- Nici măcar judecătorii și procurorii, în majoritate, nu își doresc superimunități. Vă reamintesc că ei au protestat atunci când dosarele au fost mutate de la DNA la Secția Specială.
- Dacă ne temem de erori judiciare în cazul magistraților, atunci putem și noi, cetățenii, să cerem eliminarea condamnărilor pentru omor, pentru că, în trecut, au existat erori judiciare care au băgat la pușcărie oameni nevinovați, în timp ce adevărații criminali erau în libertate.
- Nu avem de ce să ne temem de abuzuri asupra magistraților. Orice anchetă este verificată, după finalizare, de cel puțin 3 judecători. Asta înseamnă că ea trece prin faza de cercetare făcută de un procuror, este confirmată de șeful de secție, de șeful instituției apoi, iar ulterior de 3 judecători. În total, 6 magistrați care stabilesc vinovăția sau nevinovăția. Judecătorii și procurorii nu pot fi arestați fără acodul CSM.
Intră pe acest link pentru a semna petiția pentru desființarea Secției Speciale, „Desființați urgent Secția Specială pentru magistrați!”.