Actiune 14 September 2022

Avertizori de integritate: pumn în gură

Suntem la un pas de a rămâne fără avertizori de integritate. Legea care-i apără pe cei ce semnalează neregulile din instituții se află sub atacul final al parlamentarilor certați cu integritatea.

Imaginează-ți că lucrezi la o instituție publică și afli că șeful tău a angajat, pe pile, o cunoștință de-ale sale. Sau că ia mită. Știi că asta este atât imoral, cât și ilegal.

Nu poți ignora ce se întâmplă, dar îți este și teamă să faci o sesizare la nivel de instituție, în nume propriu. Nu ai nicio garanție că identitatea ta va fi protejată, pentru a nu cădea victimă șicanelor din partea celui vizat de sesizarea ta.

Din fericire, din anul 2004 există o lege prin care oricine este martor la nereguli sau acte de corupție în instituții poate semnala acest lucru, anonim. O poate face în cadrul instituției în care lucrează sau poate chiar vorbi cu presa. Este alegerea sa dacă raportarea o face anonim sau nu, pentru a nu se pune în pericol de răzbunare din partea celor vizați.

Avertizorii de integritate în interes public sunt martorii care nu rămân muți în fața neregulilor sau corupției din instituțiile publice. Ei sunt vitali pentru o societate cu toleranță zero la practicarea corupției sau traficului de influență.

Din păcate, integritatea nu este pe placul tuturor politicienilor. Legea care-i apăra pe avertizori până acum a fost atacată de actualul Parlament.

Parlamentarii coaliției vor cu tot dinadinsul să interzică sesizările anonime, precum și posibilitatea de a lua legătura cu presa. Dacă legea va trece de Parlament, președintele nu va putea decât să o promulge. Asta pentru că deja a întors-o, o dată, la reexaminare.

Chiar dacă pare că nu se mai poate face nimic, să știi că nu e deloc așa. Încă mai putem schimba lucrurile, dacă suntem uniți.

Legea se află acum la Camera Deputaților, care este camera decizională. Soarta avertizărilor în interes public depinde de cum vor vota majoritatea deputaților. Dar, până la votul final, legea trebuie să primească raportul Comisiei Juridice. Aici intervenim noi, cetățenii, chiar acum.

Comisia de raport este formată din 30 de deputați, de la toate partidele. Poate că nu toți deputații susțin diminuarea protecției avertizorilor, dar nici nu se opun, pe față. Se vor supune majorității și vor spera că nimeni nu-i va arăta cu degetul pentru asta, ulterior.

Ce putem face noi, sutele de mii de cetățeni activi ai Comunității Declic, este să le arătăm că se înșală amarnic. Că noi nu suntem martori muți la felul în care se pregătesc să pună pumnul în gura avertizorilor.

Planul este să le scriem, cât mai mulți dintre noi, deputaților din Comisia Juridică. Nu-ți face griji, nu-ți va lua mai mult de 1 minut. Nu va trebui să le scrii individual, tuturor celor 30 de deputați. De asta se va ocupa sistemul IT al Declic.

Tu va trebui doar să apeși butonul de mai jos, să scrii un singur mesaj și, apoi, dintr-un click, el va ajunge în căsuța de email a fiecărui deputat.

Dacă nu îți vine acum în minte un mesaj personal, ne-am ocupat și de asta. Mai jos vei găsi câteva argumente care să te ajute. Cel mai important este să scrii chiar acum mesajul tău și să-l trimiți deputaților.

O avalanșă de mailuri le va arăta deputaților că suntem cu ochii pe ei și că nu ignorăm distrugerea legii avertizorilor de integritate. Vor avea mult mai multă grijă la dezbaterea legii în Comisie, știind că asta i-ar putea costa propria imagine și cariera politică. Orice politician se teme de a fi perceput ca un apărător al corupției, nu al integrității.

La fel s-a întâmplat și când parlamentarii au votat pragul de vârstă sub care orice act sexual al unui adult cu un minor să fie considerat viol. Deși, inițial, mulți s-au opus cu vehemență, presiunea civilă a funcționat. Senatorii au votat, aproape în unanimitate, ca pragul să fie de 15 ani. Dacă s-ar fi opus, au știut că vor căpăta imagine de apărători ai violatorilor și pedofililor, nu ai copiilor.

Iată și câteva argumente din care poți să te inspiri atunci când le scrii deputaților.

➡️ Interzicerea raportării anonime ne arată că partidele din coaliția de guvernare vor să descurajeze avertizările de corupție în interes public. Dacă vor gira o astfel de prevedere, politicienii vor deveni apărători ai corupției, nu ai integrității.

➡️ Avertizorul trebuie să se poată adresa liber, direct presei, și nu doar după 3 luni de la raportare sau doar dacă, în prealabil, raportează intern. Datorită avertizorilor de integritate și presei, am aflat cu toții de bacteriile ascunse sub preș, care au ucis pe bandă rulantă victime din Colectiv. Sau de angajările pe pile de la Apele Române și multe altele.

➡️ Lăsată în forma recent votată, legea PL-x nr. 219/2022 va atrage, cel mai probabil, și o procedură de infringement din partea Comisiei Europene.

Le scrii și tu deputaților din Comisia Juridică să nu pună pumnul în gură avertizorilor de integritate? Dacă vrei să aperi integritatea și nu corupția, dacă și tu crezi că acei avertizori de integritate în interes public trebuie protejați, scrie-le deputaților, chiar acum. Mâine este data limită la care se primesc amendamente pe lege.

Pentru avertizori de integritate,
Anduța și echipa Declic


Citește aici și scrisoarea deschisă semnată de către Comunitatea Declic.