Stire 4 February 2022

Aviz șocant al Ministerului Justiției: se opune modificării legii care ar trimite la închisoare violatorii de copii

Comunitatea Declic cere explicații publice ministrului Justiției, după ce ministerul condus de Cătălin Predoiu a dat aviz negativ proiectului de lege* care încadrează ca viol orice act sexual al unui adult cu un copil mai mic de 16 ani**.

Proiectul de lege vine să repare o situație strigătoare la cer din justiția română: sute de agresori au fost lăsați în libertate de instanțe, cu pedepse infime sau cu suspendare, pe motiv că victimele, copii și copile de 11 – 12 ani, ar fi fost de acord să întrețină relații sexuale cu adulți. În multe motivări, judecătorii au justificat lăsarea în libertate a pedofililor pe motiv că acei copii nu ar fi țipat sau nu au spus altor adulți despre abuzurile la care au fost supuși.

Îi cerem ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, să iasă public și să explice tuturor, mai ales mamelor și victimelor, acest aviz negativ dat de ministerul său. Cum poate să susțină Ministerul Justiției că modificarea Codului Penal este excesivă și disproporționată***? Cum cred mai marii Justiției că un copil aflat sub stare șoc poate înțelege ce i se întâmplă și poate fi de acord? Cum poate fi tăcerea cauzată de șocul agresiunii considerată acord, așa cum am văzut în atâtea motivări?
Ministerul se face că nu vede că 80% dintre dosarele în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor au fost închise, iar vinovații au scăpat nepedepsiți.

Denisa Soare, campaigner Declic

Mai mult, există chiar și un raport oficial al Inspecției judiciare care a constatat practica neunitară a judecătorilor și că sunt magistrați în România care ignoră șocul, trauma și presiunea uriașă la care e supus un copil abuzat de un adult – mai ales de unul în care are încredere și care ar trebui să îl protejeze.

Declic îi amintește ministrului Cătălin Predoiu că inclusiv CEDO a pus România sub supraveghere din cauza modului în care autoritățile au eșuat să protejeze minorii în fața agresorilor sexuali.

Suntem îngrijorați de punctul de vedere negativ, mai ales că senatorii din Comisia Juridică urmează să dea un vot săptămâna viitoare, cu privire la modificarea Codului Penal.

Denisa Soare, campaigner Declic

Comunitatea Declic atrage atenția că, prin această poziție, instituția condusă de Cătălin Predoiu blochează o lege care ar proteja copiii împotriva agresorii sexuali.

România este singura țară din Europa care nu are o lege a consimțământului. Adică nu este prevăzută o vârstă sub care orice act sexual al unui adult cu un minor să fie considerat viol. Practica judiciară a ultimilor ani arată că, în România, agresarea sexuală a unui minor poate fi încadrată ca act sexual consimțit, indiferent de vârsta victimei. Dosarele sunt clasate sau agresorii primesc condamnări blânde. Așa a ajuns România pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de copii abuzați sexual și la numărul de minori traficați.

Comunitatea Declic a susținut modificarea legii penale, în sensul ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Aproape 100 000 de membri din Comunitatea Declic au semnat pentru acest demers. Petiția poate fi accesată aici.

3 din 4 cazuri de acte sexuale cu victime copii sunt judecate în instanțele românești ca fapte consimțite. Din 18 549 de dosare în care au fost reclamate agresiuni sexuale împotriva minorilor, procurorii au închis 80%, în perioada 2014-2020.


Note:
*(L494/2021 Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Codului Penal – Senat)
**În urma dezbaterilor cu societatea civilă și cu psihologi, inițiatorii proiectului au depus un amendament prin care au ridicat de la 14 la 16 ani pragul de vârstă sub care orice act sexual al unui adult cu un minor să fie considerat viol.
***conform punctului de vedere al ministerului menționat în avizul dat proiectului de lege