Avocatul Poporului invocă trunchiat Regulamentul privind accesul în instituție

CONTEXT: azi ne-am prezentat la sediul Avocatului Poporului pentru a depune 100.000 de semnături la petiția care îi cere demisia dlui Victor Ciorbea, precum și cereri nominale prin care i se solicită același lucru.
În primă instanță ni s-a spus că nu poate intra în instituție (adică în hol, la Registratură), decât o delegație de 5 persoane. Am solicitat să ni se spună unde scrie în Regulament sau Lege așa ceva. Nu ni s-a răspuns, dar într-un final au acceptat să intrăm toți. Aflați în holul instituției, ni s-a spus că doar 5 dintre noi putem intra să discutăm cu reprezentanți ai Avocatului Poporului. Am refuzat, am cerut să intrăm toți cei prezenți, adică 12 persoane. La fel, se invocau reguli, norme, protocoale. Fără număr, fără articol.
Într-un final, aflați în fața unui grup motivat, reprezentanții avocatului Poporului au acceptat să intrăm toți. Cu o condiție: să întrerupem transmisiunea live și să nu filmăm, deși regulamentul de acces afișat la avizierul instituției nu conținea nicio referire la accesul cu telefoane mobile sau aparatură de înregistrat video/audio.
Am făcut solicitare scrisă și înregistrată pentru a ni se permite accesul cu aparatura de filmat (adică propriile telefoane mobile!). După mai bine de doua ore am primit răspunsul de mai jos:
Prin Ordinul Avocatului Poporului nr. 6/15.02.2013 [1] a fost aprobat Regulamentul de acces în instituţia Avocatului Poporului. Regulamentul de acces, anexa la Ordinul 6/15.02.2013, conține prevederi specifice privind accesul persoanelor la audiențele acordate în cadrul Instituţiei Avocatului Poporului (pct. II), respectiv privind accesul personalului altor instituţii și servicii, precum și al altor persoane sosite în interes de serviciu (pct. IV).
Potrivit Regulamentului menționat pct. IV, art.6 (1) Accesul in sediul institutiei Avocatul Poporului a persoanelor si vizitatorilor care detin armament, munitie, substante toxice si explozive, aparate de fotografiat, filmat, inregistrat audio-video, dispozitive de stocare date informatice sau de comunicare la distanta, in locurile in care se gestioneaza informatii clasificate secrete de stat sau care ar pune in pericol securitatea sediului i personalului (cu exceptia celor legal detinatoare) este interzis.
Articolul 6 nu se referă în primul rând la accesul persoanelor la audiențele acordate de personalul instituției, ci la accesul anumitor categorii de persoane care pătrund în instituție în interes de serviciu sau care efectuează vizite (evident, de lucru) în diferitele birouri/spații de lucru ale personalului instituției.
Mai mult decât atât, articolul 6 prevede, fără a lasă urma vreunui dubiu, aceea că interdicția accesului cu aparate de fotografiat, înregistrat audio-video, dispozitive de stocare date informatice sau de comunicare la distanță se referă strict la locurile în care se gestionează informații clasificate, secrete de stat sau care ar pune în pericol securitatea sediului si personalului. Or, este mai mult decât evident că sala de audiență a instituției nu este un asemenea spațiu. Informațiile secrete de stat au un regim special de circulație și depozitare, ele nu sunt plasate haotic în orice spațiu în sediului instituției. Totodată, nu orice angajat al instituției are acces la asemenea informații, ci numai personalul care deține certificatele prevăzute de lege pentru acces și gestionare a informațiilor secrete de stat.
Pentru a justifica refuzul accesului nostru in sala de audiente cu mijloace de inregistrare, instituția citează trunchiat Articolul 6 al Regulamentului mai sus menționat, după cum urmează:
Prin urmare, răspunsul Avocatului Poporului ignoră cu bună știinta faptul ca petenții nu am solicitat accesul în birouri și locuri speciale ale instituției, ci în sala de audiență. Omite a cita aspectul esențial al reglementării și anume că interdicția accesului cu telefoane și alte mijloace de înregistrare este aplicabilă doar în acele locuri în care se gestionează informații secrete de stat sau care ar pune în pericol securitatea sediului și personalului.
Refuzul Avocatului Poporului de a permite accesul petiționarilor cu mijloace de înregistrare în sala de audiență este o restrângere neprevăzută de regulament, prin urmare abuzivă. Acest lucru este o îngrădire a dreptului oricărui cetățean de a beneficia de audiență, o îngrădire a unui drept prevăzut de lege.
Notă:
[1] http://www.avpoporului.ro/ordine2013/ordin6_2013.pdf