Actiune 14 March 2022

Bani ucraineni, bani fără valoare

Semnează petiția prin care cerem băncilor să schimbe bani ucraineni în lei sau euro, pentru oamenii fugiți din calea războiului: https://go.declic.ro/banci-hrivne

Zilele trecute am văzut la televizor o bătrânică de 91 de ani, din Iași, care și-a pus casa la dispoziție pentru refugiați. Povestea că ea a prins al Doilea Război Mondial și știe ce înseamnă să îți împachetezi viața într-o valiză și să fugi.

Așa au făcut peste 300.000 de oameni care au fugit din Ucraina și au ajuns în România, de la începutul războiului. Mulți dintre ei au luat banii ucraineni pe care îi aveau, i-au ascuns în valize, sperând că îi vor putea folosi. Doar că, odată ajunși aici, s-au lovit de o altă realitate crudă: majoritatea băncilor din România nu schimbă hrivne, banii ucraineni.

Singura bancă dispusă să își asume o pierdere, ca să ajute, este Banca Comercială Română. BCR a început să schimbe câte 2.000 de lei pentru fiecare om venit din Ucraina. Acum, banca a redus suma la 1.000 de lei, pentru că este prea mare presiunea financiară. Dacă și alte bănci și-ar asuma o pierdere de câteva sute de mii de euro din profitul lor de milioane de euro, atunci refugiații ar fi ajutați.

Altfel, există riscul ca și BCR să sisteze schimbul de bani. Iar ucrainenii vor ajunge în situația de a nu avea ce să mănânce sau cum să își plătească transportul, deși au hrivne la ei.

Refugiații au nevoie să își schimbe bani ca să poată să plece mai departe, spre alte țări. Sau pentru a putea să trăiască, până își găsesc un serviciu aici.

De aceea, am lansat o petiție adresată principalelor bănci din România. Le cerem directorilor să renunțe să mai pună profitul pe primul loc, măcar în vreme de război. Băncile pot să ajute, schimbând bani ucraineni în limita a 1.000 sau 2.000 de lei per refugiat.

Dacă ne strângem într-un număr cât mai mare și le cerem să dea dovadă de omenie, șefii băncilor nu vor putea să ne ignore. Din birourile lor luxoase vor simți realitatea din teren, pe care zeci de mii de voluntari o trăiesc, cot la cot cu ucrainenii, în aceste zile. Stă și în puterea băncilor să îi ajute pe ucraineni, nu să le îngreuneze situația.

Petiția este adresată și Asociației Române a Băncilor, asociație din care fac parte marile bănci care activează și în România. Semnează și tu petiția și cere-le băncilor să fie solidare cu ucrainenii, așa cum suntem și noi, cetățenii.

Semnezi și tu petiția?


Cu bine,
Cătălina și echipa Declic

PS: Băncile sunt private și principalul lor interes este să facă profit. Noi nu le cerem să facă un efort deosebit, ci doar să dea dovadă de empatie și să ajute. Dacă o bătrână de 91 de ani, cu o pensie de câteva sute de lei, ajută câțiva refugiați, băncile cu atât mai mult ar putea să o facă. Ar trebui doar să folosească o parte infimă din profit, pentru a schimba hrivne în lei sau euro. Apasă aici și semnează petiția.