Blog 28 January 2021

Banii furați

În urmă cu un an, 30.000 de membri Declic au semnat petiția pentru recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupție.

Președintele Iohannis a promis Comunității Declic, la acel moment, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat. Se întâmpla în campania electorală pentru prezidențiale. Acum e timpul să ne arate că se ține de cuvânt. Are majoritate parlamentară aliată și un Guvern pe care se poate baza.

De aceea, am mărit lista oficialilor cărora le cerem recuperarea prejudiciilor. Am relansat petiția, pentru a cere noului Guvern să gândească o strategie pentru recuperarea prejudiciilor și să mute toate instituțiile implicate în procesul de recuperare în subordinea Ministerului Justiției. Doar așa va exista o viziune de ansamblu și cei responsabili vor putea fi sancționați dacă nu își fac treaba.

Deja 50.000 de membri Declic s-au alăturat și au semnat. Însă tot nu suntem suficienți. Ar fi nevoie de măcar 100.000 de semnatari ca Guvernul să ne ia în seamă și să prioritizeze subiectul. Am discutat deja la telefon cu ministrul Stelian Ion și urmează să avem o întâlnire pe acest subiect la începutul lunii februarie.

Am vrea să mergem la ministrul Justiției cu 100.000 de semnături. Altfel ar fi impactul nostru. Și nici măcar nu este greu să ajungem la acest număr. Dacă fiecare dintre noi distribuie petiția către 3 prieteni, vom ajunge ușor la 100.000 de semnatari.

E nevoie de câteva secunde să te gândești la oamenii care au aceeași viziune ca tine și să le trimiți petiția, cu rugămintea să o semneze. Am pregătit un text în Megafon, instrumentul pe care îl folosim pentru a distribui către prieteni mesajele noastre. Le poți trimite pe Whatsapp, Telegram, Facebook sau chiar prin email din doar câteva clickuri.

Distribui și tu petiția pentru recuperarea prejudiciilor?


În ultimii ani, deși am tot văzut la televizor cum marii corupți sunt condamnați și chiar ajung după gratii, nicio instituție a statului nu a fost capabilă să recupereze și banii furați de aceștia. Și nu e vorba doar despre cazurile de politicieni corupți. Statul a fost incapabil să recupereze milioane de euro și de la proxeneți sau traficanți de copii.

La nivel declarativ, toți politicienii anunță că recuperarea prejudiciilor e o prioritate. În realitate, instituțiile responsabile aruncă pisica de la una la alta: ANAF spune că procurorii nu pun corect sechestrele, ANABI susține că ANAF nu colaborează pentru identificarea bunurilor. Și uite așa anii trec, iar banii furați sunt cheltuiți fără grijă de infractori.

Am reușit să obținem o promisiune de la președintele Iohannis, în urmă cu un an. Dar, ca subiectul să fie cu adevărat unul de interes pentru politicienii de la putere, trebuie să ne strângem cât mai mulți semnatari ai petiției și să le arătăm că ne pasă.

E timpul pentru următorul pas. Am vrea ca, atunci când îi vom înmâna petiția ministrului Justiției, să îi spunem că avem alături 100.000 de membri Declic care au semnat.

Până la urmă, e vorba despre banii noștri, ai celor care ne plătim taxele și impozitele. Dar dacă noi nu cerem recuperarea lor, atunci nu cred că politicienii se vor da peste cap să rezolve cu adevărat această problemă. Să fim realiști, în orice partid există condamnați care trebuie să restituie milioane de euro.

Dacă și tu crezi că recuperarea prejudiciilor trebuie să devină o prioritate pentru noul Guvern, convinge-ți și prietenii să semneze petiția. Distribuie acum către apropiați, îți ia doar câteva minute.

Distribui și tu petiția pentru recuperarea prejudiciilor?


Dacă ar fi recuperat prejudiciile din marile dosare de corupție, statul român ar fi putut să construiască până acum cel puțin 16 spitale de care să beneficiem noi toți. Doar în anul 2018, bugetul ar fi putut fi mai bogat cu 420 de milioane de euro. Autoritățile au reușit să recupereze doar 5% din banii furați. Distribuie acum petiția și invită-ți cunoscuții să o semneze.


Intră aici pentru a vedea tot ce s-a întâmplat în cadrul campaniei #RECUPERAȚIPREJUDICIUL