Bâsca Mare: am câștigat procesul

S-a întâmplat când aveam 14 ani. Părinții mei au găsit un pui de bibilică și mi l-au adus acasă. L-am crescut cu grijă, ca pe un membru al familiei. Așa că m-am speriat rău când am văzut că nu mai putea să meargă. Ologise, așa cum pățesc uneori păsările domestice.
Am plâns mult atunci. Veterinarul nu i-a dat nicio șansă de vindecare. Dar eu nu am renunțat. Am început să ies cu puiul în grădina blocului, să-l încurajez să se miște prin iarbă. Mama s-a emoționat când m-a văzut. A început să-i facă masaj la picioare, în fiecare seară. După două săptămâni, am plâns iar. De data aceasta, de bucurie. Puiul meu și-a revenit. Dar, dacă eu și mama nu ne-am fi implicat, Bibi nu ar mai fi mers niciodată.
Am retrăit recent bucuria de a fi iar printre salvatori. De data aceasta, pentru râul Bâsca Mare. După doi ani de procese, Asociația Declic a câștigat definitiv procesul împotriva Hidroelectrica, care voia să sece Bâsca pentru un baraj.
Îmi aduc aminte cum am decis să ne judecăm cu statul. Când am aflat că autoritățile vor să continue pe Bâsca un proiect hidroenergetic demarat în 1981, am crezut că se prăbușește cerul pe mine. La doar 3 kilometri aval de baraj se află situl Natura 2000 Penteleu. Specialiștii de mediu au avertizat că impactul asupra zonei protejate va fi devastator, 10 specii de pești vor dispărea, 4 dintre ele fiind protejate. Vidra, deși ocrotită de lege, va fi de asemenea în pericol.
Am decis în echipa Declic că o acțiune în instanță este cea mai eficientă cale de a opri autoritățile.
Procesul pornit de Declic pentru salvarea Bâsca nu a trecut neobservat. Afaceriștii din spatele unor proiecte hidroenergetice începute în epoca ceaușistă s-au agitat. Pentru ei, tot ce contează este să pună mâna pe contracte bănoase cu statul. Nu le pasă că râurile afectate de schimbările climatice nu mai au același debit ca în anii ‘90. Prin urmare, proiectele hidroenergetice nu vor putea funcționa la capacitatea prognozată în epoca ceaușistă. Doar vor înghiți bani de la buget și ne vor lăsa fără râuri.
Acești afaceriști au mers până într-acolo încât au plătit apariția unor articole care să ne denigreze. Eforturile cetățenilor de salvare a râurilor au fost duse în derizoriu, cum că am avea interese obscure să blocăm acele proiecte hidrotehnice. Aceste minciuni au ajuns să fie rostogolite și în Parlament, de către politicienii băgați în afacerile de exploatare a râurilor. Cei care scot profit din microhidrocentrale și balastiere au tot interesul să ne închidă gura.
Membrii Comunității ar fi putut să se lase influențați de astfel de dezinformări parșive. Și să nu mai creadă în campaniile Declic. Ori să considere că nu e treaba lor să se implice ca să oprească construcții hidrotehnice nocive pentru râuri.
Însă pasivitatea nu este deloc o caracteristică în Comunitatea noastră. Mii de membri au ales să se implice, mai ales când am cerut donații ca să putem acoperi cheltuielile de proces pentru Bâsca.
Am fost impresionată să văd, când am lansat strângerea de fonduri, că donatorilor vechi li s-au alăturat membri noi, care nu mai donaseră niciodată pentru vreo campanie. Dar au înțeles că merită să lupte împotriva abuzurilor unor oameni lacomi, care nu dau doi bani pe natură.
Din contribuțiile strânse am reușit să plătim onorariile unor avocați excelenți. Am acoperit cheltuielile pentru ore de documentare, discuții cu experți în protecția mediului, stabilirea unor strategii de acțiune. Iar apărarea Declic în instanță a fost imbatabilă. Tribunalul Cluj și Curtea de Apel Cluj ne-au dat, consecutiv, dreptate. Așa am ajuns să oprim definitiv proiectul Hidroelectrica care ar fi distrus Bâsca.
Dacă nu ne-am fi implicat, ne-am fi uitat la râul Bâsca Mare ca la apa menajeră care ne curge la robinet, după ce e trasă prin conducte. Adică un râu lipsit de viață. În timp ce afaceriștii și-ar fi frecat mâinile de bucurie, că mai primesc un contract bănos de la stat ca să termine vreun baraj inutil.
Eforturile noastre au făcut ca noi să fim cei care ne bucurăm astăzi de victorie. Mi-ar fi plăcut să sărbătoresc în mijlocul oamenilor care trăiesc în frumoasele zone pe unde curge Bâsca. Însă am ciocnit un pahar de vin la birou. Cu speranța că vom reuși să salvăm și alte râuri din România amenințate de proiecte hidroenergetice nocive.
Dacă vrem să oprim afaceriștii chitiți să ne schilodească râurile, este important să nu rămânem indiferenți. Așa cum eu și mama ne-am unit eforturile ca să salvăm un pui de bibilică olog, când nimeni nu-i mai dădea nicio șansă la viață.
Campaniile privind râurile se bazează, de regulă, pe acțiuni în instanță. Sunt cele mai eficiente, dar și cele mai costisitoare. Acțiunile noastre depind de sprijinul celor aproape 5.000 de donatori recurenți.
Îți suntem recunoscători că ai înțeles câtă nevoie este de sprijinul tău. Împreună am reușit să facem toate aceste lucruri de care putem fi mândri și care ne încurajează să nu renunțăm.
Îți mulțumim pentru implicare,
Denisa și echipa Declic
Susține campania Declic și semnează petiția pentru a spune stop finanțărilor pentru proiecte comuniste.