Bătălia juridică din ultimii ani

Campania pentru salvarea pădurilor de la Certej a fost precum mersul la munte pe creasta Făgărașului. În momentul în care crezi că ai ajuns în vârf, vezi, de fapt, că mai urmează încă o coborâre și, mai apoi, încă un urcuș abrupt.
Într-un astfel de moment suntem azi. Tocmai ce am primit o veste excelentă, care ne aduce mult mai aproape de victoria deplină, dar nu suntem totuși acolo. Proiectul minier de la Certej a fost tras pe linie moartă de judecători, pe termen nedeterminat.
Ne-am bucurat nespus, mai ales că a fost nevoie de mai bine de patru ani de muncă, emoție și așteptare. În același timp, a fost nevoie de sprijinul continuu a zeci de membri Declic, pe a căror contribuție ne-am bazat pentru acoperirea costurilor juridice.
Judecătorii Curții de Apel Oradea au respins calea extraordinară de atac inițiată de compania minieră Deva Gold. Noua decizie definitivă a pus cruce planului de urbanism sau, așa cum îi spun urbaniștii, PUZ-ului minei cu cianuri de la Certej.
Noi, cei care urmărim cu sufletul la gură orice noutate despre Certej, știm că acum e imposibilă emiterea oricăror acte de autorizare pentru proiectul minier.
Totuși, investitorii care pun banii în exploatarea resurselor minerale, nu înțeleg universul complicat al actelor de la Certej și nici rolul principal pe care îl are un PUZ. Pentru investitori, a rămas vie convingerea că, într-o bună zi, vor poate scoate bani din piatră seacă. Și tind să creadă că anularea PUZ-ului e doar o mică jenă care va trece. Această idee le este în continuare hrănită de Deva Gold.
Avem însă o soluție pentru a nărui această falsă așteptare a investitorilor. Dacă am reuși să anulăm în instanță și restul de avize și autorizații pe care le mai are compania minieră, ar fi un semnal mult mai puternic că mina e fără speranță.
Mai mult, în lipsa unor acte și avize valide ce pot fi prezentate investitorilor, s-ar opri și robinetul banilor care vin spre Deva Gold pentru construcția minei și pentru coruperea celor cu rol în avizare.
Iar asta nu ar fi deloc lucru puțin. După cum bine știi, am sesizat organelor de urmărire penală fapte de corupție în transferul de păduri, suprafețe necesare pentru construirea iazurilor de decantare. Cel mai probabil, banii din care s-au făcut afacerile murdare au venit tot de la investitori.
Din păcate, însă, vinovații nu mai pot fi trași la răspundere, pentru că DNA a amânat investigațiile la nesfârșit, până când faptele s-au prescris. Nu ne-am dat bătuți și am făcut și plângere pentru grup infracțional organizat. În acest caz, s-a început urmărirea penală, dar va putea oricând să fie clasată din cele mai năstrușnice motive.
Calea sigură pe care am început să mergem împreună e să anulăm, pe cale administrativă, avizele și autorizațiile minei. Avem în plan anularea în instanță a autorizației de organizare de șantier pentru construirea iazurilor de decantare și de ce nu, a acordului de mediu.
Dar pentru asta, trebuie să facem acțiuni separate în justiție pentru fiecare act în sine. Ceea ce implică, din nou, multă muncă, timp și bani. Așa că, dacă ai avut încrederea și până acum că vom reuși să ținem munții în loc, te rugăm să ne sprijini și în continuare cu o donație lunară, oricât de mică.
Contribui și tu lunar pentru continuarea acțiunilor în instanță la Certej? Da, contribui
Cu puțin de la mulți, salvăm pădurea de la Certej și România de cianuri.
Cu încredere,
Echipele Declic și Mining Watch
PS: Aștept cu mare interes ziua în care Deva Gold nu va mai avea niciun aviz valabil și voi putea scrie analiștilor de la Bursa din Toronto și investitorilor că trebuie să își retragă finanțarea. Dar voi putea face acest lucru într-un mod convingător doar atunci când toată pleiada de acte ilegale pe care se întemeiază proiectul minier vor fi anulate de instanțele din România. Ca să reușim să facem asta, îți spun cu toată sinceritatea, avem nevoie de sprijinul tău. Ne susții și tu cu o donație lunară?