Batem toba, să priceapa ministrul Budăi
Marți, 26 iulie, de la ora 10:00, mergem la Ministerul Muncii, să batem toba, la propriu, la urechile ministrului Budăi. Îi vom cere să ia în calcul coșul minim de consum pentru un trai decent la stabilirea salariului minim. Am invitat și toboșari care să bată ritmul la protest, am cerut audiență cu ministrul, vom invita toată presa. Vom aprinde cât mai puternic reflectorul pe subiect.
Dar, pentru ca protestul să fie cât mai vizibil și de impact, este nevoie ca tu și alți membri Declic să vă alăturați, fizic. Câteva zeci de oameni care să blocheze intrarea de la minister vor da greutate acțiunii. Vii și tu? Apasă butonul de mai jos și înscrie-te, pentru a participa. Acțiunea va dura doar 30 de minute.
Vii și tu la acțiunea Declic?
Îți mărturisesc că am avut un gust tare amar după acțiunea de anul trecut de la Ministerul Muncii. Deși ministra Raluca Turcan a primit o petiție pentru salarii minime decente cu zeci de mii de semnături, în fața instituției erau mai mulți jurnaliști decât protestatari.
Dacă la protestul de marțea viitoare nu ne vom strânge măcar 30 de susținători ai cauzei, riscăm să nu fim luați în serios nici de oficialități, nici de presă.
În spatele ușilor închise, se discută deja planurile de creștere pentru salariul minim, valabil de la 1 ianuarie 2023. Ca în fiecare an, patronatele pun din timp presiune pe guvern să facă o creștere cât mai mică. Lor le pasă în special de costuri și de profit, nu de cum trăiesc angajații cu banii primiți pe munca prestată.
Dacă noi, cetățenii, nu intervenim acum, Marius Budăi va aplica o formulă de calcul care ar crește salariul minim la maximum 1885 de lei pe lună. Mult prea puțin, în condițiile în care un român ar avea nevoie de cel puțin 2708 de lei pe lună pentru acoperirea unor nevoi minime de trai.
Acum este momentul propice să-i spunem în față ministrului cum e corect să calculeze salariul minim. Adică și în funcție de valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent, nu doar în funcție de interesele angajatorilor.
Când Marius Budăi va vedea cât de mulți oameni s-au învoit de la serviciu pentru salarii minime decente și justiție socială, se va gândi de două ori dacă să opereze o creștere minusculă. Știe că cetățenii nemulțumiți nu-l vor ierta și îl vor taxa la vot, așa că ar putea regândi planul.
Cu zeci de participanți, protestul de marți ar putea fi un moment de cotitură pentru drepturile angajaților pe salariul minim. Avem, însă, mare nevoie de tine și de alți membri Declic pentru a ține bannerul „Cu salariul minim nu trăim, abia supraviețuim”, pancartele cu mesajele pregătite pentru ministru și pentru a scanda cât mai puternic sloganurile de protest. De asemenea, în timp ce toboșarii vor bate tobele în fața ministerului, 3 participanți vor afișa mesajul „361 de lei la salariul minim = praful de pe tobă”.
Poți veni marți, 26 iulie, de la ora 10:00, la acțiunea Declic de la Ministerul Muncii? Adresa este strada Demetru I. Dobrescu, 2-4, București. Timpul este destul de scurt, completează formularul de participare chiar acum, pentru a ne putea organiza cât mai eficient.
Vii și tu la acțiunea Declic?
Ne vedem la protest,
Anduța și echipa Declic
P.S. Suntem peste 61.000 de semnatari ai petiției pentru un salariu minim în România din care să se poată trăi, nu doar supraviețui. Așa cum mii de oameni am ieșit în stradă pentru justiție sau pentru păduri, hai să ieșim cât mai mulți și pentru justiție socială. Altfel, nu avem nicio șansă să vedem vreo schimbare de atitudine din partea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi. Vino marți, 26 iulie, la protestul pentru salarii minime din care să se poată trăi decent. Iar dacă nu ai apucat, semnează petiția aici.