Blog 11 October 2023

Băuturi pentru copii

Sunt șocată. Tocmai am văzut copii de nici 10 ani care consumau energizante pe post de suc. Medicii avertizează că astfel de băuturi sunt la fel de periculoase ca țigările și alcoolul. Dar nicio lege nu interzice vânzarea energizantelor minorilor. Semnează petiția prin care cerem interzicerea comercializării acestor băuturi copiilor!

Mai departe de ce putem observa în jurul nostru, cifrele oficiale sunt alarmante: 68% dintre adolescenții europeni și 18% dintre copiii sub 10 ani consumă băuturi energizante. [1]

Băuturile energizante sunt rețeta perfectă pentru distrugerea sănătății, mai ales în cazul unui organism în creștere. Au cantități enorme de zahăr și cofeină, cauzează palpitații, tensiune ridicată, diabet, anxietate, probleme de somn și multe altele. [2] Consumul excesiv poate fi chiar fatal. [3]

Tot mai multe țări au implementat deja măsuri pentru a interzice vânzarea de energizante minorilor, la fel cum au procedat cu tutunul și alcoolul. În România, sunt doar încercări timide de legiferare, fără niciun rezultat concret.

Noi, cei din Comunitatea Declic, din care faci și tu parte, putem pune presiune eficient pe parlamentari să ducă la bun sfârșit un proiect de lege. Fără o reacție puternică din partea noastră, a cetățenilor, orice inițiativă legislativă va sfârși îngropată într-un sertar din Parlament.

Pentru că legislația nu pune vreo barieră, companiile producătoare promovează tot mai intens energizantele în rândul copiilor și adolescenților. Numai noi, cetățenii, putem contrabalansa influența nocivă a acestor companii.

Am inițiat o petiție, însă e nevoie să ne implicăm cât mai mulți ca să reușim să punem presiune pe parlamentari să ducă la bun sfârșit un proiect de lege care să interzică vânzarea de energizante minorilor. Așa cum am făcut în cazul petiției cu peste 100.000 de semnături, prin care am reușit să convingem parlamentarii să protejeze mai bine copiii împotriva abuzurilor sexuale.

Semnează și tu, chiar acum! Cu fiecare semnătură, demersul nostru devine mai puternic. Altfel, dacă nu reacționăm, înseamnă că suntem de acord ca producătorii de energizante să-și crească vertiginos vânzările și profitul, în timp ce distrug sănătatea copiilor.

Pentru sănătatea copiilor,
Anduța și echipa Declic


Note:
[1] www[.]statista[.]com/chart/15274/children-play-big-role-in-energy-drinks-market/
[2] insp[.]gov[.]ro/download/cnmrmc/comunicate/bauturienergizante.pdf
[3] Digi24[.]ro: „Este un trend, se duc la școală și consumă toți.” Un băiat de 17 ani a murit după ce a băut prea multe energizante