Blog 2 February 2021

Big brother la ieșirile din păduri

Am lansat o petiție care poate bloca activitatea mafiei pădurilor. Cerem ca transporturile de lemn să fie supravegheate video, iar imaginile să fie publice pentru a ne asigura că personalul corupt din sistem nu mușamalizează ilegalitățile.

Încă nu avem suficiente semnături, te alături și tu cauzei noastre?


Am cerut amplasarea de camere video la ieșirile din păduri încă de la Marșul pentru păduri, din 2019.

Vestea bună e că la sfârșitul anului trecut ministerul Mediului a anunțat că ne va da ascultare. S-a lansat un proiect de ordonanță de urgență ce prevede amplasarea a 300 de camere video în puncte cheie la ieșirile din păduri. Asta ar bloca activitatea mafiei, niciun transport ilegal nu ar mai putea ieși din drumurile forestiere pe cele europene fără a fi surprins în imagini.

Vestea proastă e că, în forma actuală a proiectului, imaginile video NU vor fi publice. Adică le vor vedea doar autoritățile. În asemenea condiții, orice funcționar corupt poate mușamaliza ilegalitățile, iar transporturile ilegale rămân nedescoperite.

Se pare că Guvernul încearcă să implementeze proiectul doar de formă. Va putea bifa o promisiune făcută activiștilor de mediu de mai bine de un an. De asemenea va putea raporta Comisiei Europene, care ne amenință cu sancțiuni pentru hoția din păduri, că s-au luat măsuri pentru a opri tăierile ilegale.

Am lansat o petiție prin care atragem atenția ministrului Tánczos Barna că nu ne lăsăm păcăliți de un sistem implementat doar pentru a salva aparențele, nu pădurile. Îi cerem ca imaginile capturate de camerele video să poată fi accesate de publicul larg, de activiști de mediu, jurnaliști sau simpli cetățeni.

Cu siguranță mafia pădurii pune presiune pe autorități să nu facă publice imaginile capturate de sistemul video. Asta le-ar bloca activitățile ilegale. Pentru a-l convinge pe ministru, trebuie să fim mai convingători decât cei ce ne fură pădurile. Și suntem convingători atunci când reușim să ne strângem mulți în jurul unei cauze.

Din păcate nu suntem, încă, mulți. Am lansat petiția miercurea trecută, pe Facebook, și am făcut mai multe postări. După 3 zile reușisem să ajungem la doar 300 de semnături. Este infim. Am făcut apel la contul de rezervă al campaniilor pentru păduri și am promovat petiția pe Facebook. Chiar și așa, până astăzi, nu am depășit 5000 de semnături.

Acest e-mail va fi primit de 70.000 de de oameni. Dacă măcar 10.000 de mii dintre noi semnează vom fi suficienți pentru a trimite oficial petiția ministrului.

Apoi vom putea anunța și presa și vom face cât mai vizibil demersul nostru. Vor vedea toți cei interesați de păduri că Guvernul se pregătește să ne păcălească și să țină la secret imaginile ce dovedesc infracțiunile silvice.

Prin presiunea astfel creată, îl vom determina pe ministru să schimbe Proiectul de ordonanță și să prevadă ca imaginile video să fie publice.

Dar primul pas e să creștem petiția, adăugând numele tău la lista de semnatari. Dă click, acum, pe butonul de mai jos.


Camerele video sunt importante pentru că în acest moment autoritățile nu știu cât lemn se scoate dintr-o pădure. Poate fi un camion, legal, sau încă zece, fără acte. Nu se știe nici dacă un camion pe care-l vedem pe drumurile publice a ieșit dintr-o pădure unde este autorizată exploatarea sau dintr-una protejată. O soluție tehnică simplă, cum este supravegherea video, ar rezolva ambele probleme. Dar numai dacă imaginile sunt publice putem fi siguri că cei surprinși cu transporturi ilegale vor fi pedepsiți. Și numai dacă suntem suficient de mulți ne putem face vocea auzită.

Suntem și contratimp. Ordonanța de urgență care prevede un sistem total netransparent de monitorizare video va fi emisă în perioada următoare, poate chiar săptămâna aceasta. Trebuie să ne strângem suficient de mulți și să trimitem petiția ministrului, înainte de a se emite acea ordonanță.

Știm că presiunea publică funcționează. Am procedat la fel când am cerut, în Parlament, modificarea Codului silvic. Lobbiștii industriei au încercat să introducă în lege prevederi care le-ar fi permis să intre și mai adânc cu drujba în păduri. Dar atunci am fost mulți și am fost insistenți. În final, parlamentari ne-au ascultat și toate cererile noastre au fost aprobate.

Putem face la fel și acum, dar numai după ce ajungem la cel puțin 15.000 de semnături. Semnează petiția acum.


Chiar în dimineața primei zile din februarie am aflat că ministerul a făcut un pas înainte, dar și doi mari pași înapoi. A lansat într-adevăr SUMAL 2.0, dar a deconectat Inspectorul pădurii, interfața pentru cetățeni a sistemului de urmărire a materialului lemnos. Informații care erau până azi publice, precum avizele de însoțire a lemnului, nu mai sunt accesibile. Prin urmare, cetățenii nu mai pot urmări legalitatea transporturilor de lemn. Al doilea mare pas înapoi e reprezentat de proiectul de ordonanță prin care imaginile video de la camerele instalate la ieșirile din păduri nu vor fi publice. Semnează și tu petiția pentru a cere ministerului transparență deplină în monitorizarea transporturilor de lemn. Doar așa putem opri mafia tăierilor ilegale, cu date publice. Vezi activitatea din campanie aici.