Stire 6 March 2024

Programul de fertilizare în vitro rămâne blocat cel puțin până în aprilie, deși Marcel Boloș s-a declarat câștigat de cauza pacientelor care luptă cu infertilitatea

Comunitatea Declic, împreună cu Asociația SOS Infertilitatea, alături de paciente care se confruntă cu infertilitatea s-au întâlnit, marți, cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. În cadrul discuției, ministrul a promis că, până în luna aprilie, va oferi cadrul legal prin care Ministerul Familiei să poată obține  bugete de la un alt minister, ca să reia programul,  până se va putea face rectificarea bugetară necesară în august-septembrie 2024.

Întâlnirea cu ministrul a avut loc în cadrul campaniei Cerem continuarea programului pentru creșterea natalității, o campanie inițiată de o pacientă pe CampaniaMea de la Declic. 

Am lansat petiția pentru continuarea programului național FIV din acea frustrare că nu vom mai avea fonduri și că statul încearcă să ne taie aripile pentru a ne continua visul de a deveni mame.

Carina Georgescu, membră Declic, inițiatoarea petiției și beneficiară a programului de fertilizare in vitro.

Programul este blocat, în acest moment, din lipsă de fonduri. România e singura țară din Uniunea Europeană care nu susține financiar femeile pentru fertilizarea in vitro.

Vom continua campania până când vom vedea primele vouchere transmise de către Guvern către cei ce vor să aibă un copil prin fertilizare. Doar așa, cu presiune constată, vom avea rezultate. Din păcate, dezinteresul autorităților e foarte mare și asta ne-a fost confirmat și la întâlnirea de azi. Ministrul Boloș nu avea habar nici câte vouchere trebuie acordate sau care e valoarea unui astfel de voucher.

Anduța Karetsou, Campaigner Declic

În urma audienței, a părut că domnul ministru s-a lăsat convins de argumentele noastre și în special de cele peste 16.000 de semnături strânse până acum la petiția inițiată de una dintre beneficiare. Noi știm, însă, că, fiind vorba de politică, amânăm bucuria până când vom vedea fondurile realocate între ministere (ceea ce ar trebui să se întâmple până în aprilie-mai) și apoi suplimentarea de buget la prima rectificare (august-septembrie).

Irina Popescu, reprezentanta Asociației SOS Infertilitatea.

Aici puteți vedea live-ul Declic de la discuție, pe platforma Facebook, cu declarații de la reprezentantele ONG-urilor și paciente.

Continuarea programului pentru 20.000 de cupluri ar putea duce la creșterea natalității chiar și cu 10.000 de bebeluși anual, în condițiile în care anul trecut s-au născut în România cei mai puțini copii (155.390) din ultimul secol. 

În alte țări, costurile pentru fertilizarea in vitro sunt decontate din Fondul Național al Asigurărilor de Sănătate pentru toți cetățenii. În România, o lege similară este blocată în Parlament.

Programul derulat până în 2024 de Ministerul Familiei este un sprijin semnificativ al statului român pentru persoanele care se luptă cu infertilitatea.