Blog 24 November 2023

Cand BOR dă iama-n banii publici

Ultima investigație Recorder [1] a scos la iveală dovezi concrete despre mita și traficul de influență privind împărțirea și cum se cheltuiesc banii publici alocați de statul român către biserici. Semnează petiția prin care cerem ca DNA să demareze o anchetă la Secretariul de Stat pentru Culte.

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, numește „mană cerească” acceptarea unei finanțări de la bugetul de stat, pe bază de trafic de influență. El acceptă și să dea o mită de 20% din sumă celui care va asigura obținerea banilor, prin conexiuni politice.

De asemenea, lideri politici din administrațiile locale confirmă că stă în mâna lor să obțină fonduri uriașe pentru anumite biserici, datorită legăturilor cu persoane influente din Secretariatul de Stat pentru Culte sau Guvern. Desigur, cu condiția unei „revanșări”, fie la nivel personal sau la nivel de partid.

Banii noștri, din taxe și impozite, sunt la cheremul unei frății a corupției între Secretariatul de Stat pentru Culte, lideri politici din teritorii și capete bisericești. Dovezile jurnalistice sunt greu de contestat și ar fi trebuit să atragă deja atenția Direcției Naționale Anticorupție. Totuși, DNA încă nu s-a autosesizat.

DNA, ca structură specializată în combaterea corupției, are responsabilitatea de a investiga și a aduce în fața justiției cazurile de corupție. Este un pilon fundamental în lupta împotriva corupției și în protejarea valorilor democratice și europene ale României.

Lipsa de acțiune a DNA privind fraudele bisericești consolidează ideea că instituția nu investighează sub nicio formă Biserica. Asta contravine grav scopului său principal de a combate corupția mare și medie.

Însă, nu este totul pierdut. Noi, cetățenii, putem să intervenim și să facem tot ce ne stă în putere ca să ne asigurăm că banii noștri sunt folosiți corect, în beneficiul nostru. Și nu pentru interesele politicienilor sau liderilor bisericești corupți.

Cu bugetul din banii publici pe 2024 aproape să fie stabilit, acum e momentul perfect să acționăm. Să cerem, într-un glas, anchetă DNA la Secretariatul de Stat pentru Culte. Orice cetățean are dreptul să știe dacă taxele și impozitele pe care le plătește alimentează un sistem corupt, din care se înfruptă liderii politici și spirituali, în detrimentul oamenilor obișnuiți. Te alături și tu, semnând petiția?

Pentru corectitudine în cheltuirea banilor publici,
Anduța și echipa Declic

PS: Zeci de milioane de lei din banii publici ajung la biserici, anual, prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Acesta este condus de Ciprian Olinici, fost consilier al Patriarhului Daniel și fost director al Trinitas TV. El refuză să răspundă întrebărilor jurnaliștilor privind investigația Recorder. Cu atât mai mult, DNA ar trebui să-l ia la întrebări, fie că vrea să răspundă, fie că nu. Semnează petiția și cere și tu DNA să ancheteze cum alocă Secretariatul de Stat pentru Culte fondurile către biserici.


Surse:
[1] Recorder[.]ro: INVESTIGAȚIE RECORDER. Corupție în numele Domnului