Stire 9 March 2017

Brico Depot încetează colaborarea cu Schweighofer

9 martie 2017 - Pierderea certificării de sustenabilitate FSC nu rămâne fără repercusiuni pentru compania Schweighofer, care pierde un nou client important în rândul magazinelor de bricolaj. După nemții de la Hornbach, francezii de la Leroy Merlin, a venit rândul britanicilor de la Brico Depot, să renunțe la comercializarea lemnului ilegal.

9 martie 2017 – Pierderea certificării de sustenabilitate FSC nu rămâne fără repercusiuni pentru compania Schweighofer, care pierde un nou client important în rândul magazinelor de bricolaj. După nemții de la Hornbach, francezii de la Leroy Merlin, a venit rândul britanicilor de la Brico Depot, să renunțe la comercializarea lemnului ilegal.


Campania de boicot a produselor Schweighofer a început în iunie 2016, când companiei austriece i se suspendase temporar certificatul de sustenabilitate FSC. Campania a fost adresată către 5 mari lanțuri de magazine – Arabesque, Brico Depot, Dedeman, Hornbach și Leroy Merlin. [1]


“Pierderea certificatului FSC a fost încă o dovadă a ilegalitaților comise de Schweighofer. Motivul pentru care Forest Stewardship Council (FSC) a luat decizia de a retrage definitiv certificatul firmei austriece a fost tocmai că aceștia au tăiat lemn ilegal. Din păcate, tocmai lanțurile de magazine românești, Arabsque și Dedeman, au rămas codașe și continuă să fugă de responsabilitate în loc să dea tonul unor exemple sănătoase pentru piață”, a declarat Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic.


În prima săptămână din martie, sute de membri ai comunității de-clic au scris magazinelor Arabesque, Brico Depot, Dedeman și Leroy Merlin. Ca urmare a acestui lucru, Leroy Merlin a anunțat că până la finalul lunii martie va înlocui toate produsele din lemn de la Schweighofer.


În a doua săptămână, membrii comunității s-au adresat din nou magazinelor de bricolaj, de această dată pe pe rețelele sociale. Ca urmare a acestui fapt, Brico Depot a anunțat că va înceta orice colaborare cu firma Schweighofer, mai ales acum când și-au pierdut și certificarea FSC. Din păcate, Dedeman a ales să blocheze clienților posibilitatea de a comenta  pe pagina lor de Facebook și să nu reacționeze. Arabesque a declarat, printr-un angajat al companiei, că nu comercializează lemn de la Schweighofer. Cu toate acestea, pagina web a Schweighofer enumeră lanțul de magazine Arabesque printre clienții concernului austriac.


“Comunitatea de-clic va continua campania de boicot a produselor de lemn de proveniență ilegală de la Schweighofer, până ce toți retailerii vor fi renunțat la acest furnizor,” a mai adăugat Raluca Veștemeanu.


NOTE:

[1] Campania de boicot a produselor Schweighofer