Blog 12 June 2019

Bucuroși să deranjăm, domnule Meleșcanu!

De la înființarea sa în 2015, Declic este un sistem de amplificare pentru vocea cetățenilor. În prezent, comunitatea este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. Aproximativ 500,000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. 

De la înființarea sa în 2015, Declic este un sistem de amplificare pentru vocea cetățenilor. În prezent, comunitatea este creată din sute de mii de oameni obișnuiți, care trăiesc în România sau în diaspora. Aproximativ 500,000 de membri activi militează pentru o societate mai dreaptă. 

Domnule Meleșcanu, știm că atunci când suntem critici la adresa unor mari companii, oameni politici sau față de reprezentanți ai instituțiilor de stat, cea mai des întâlnită reacție este negarea evidenței și inventarea a tot felul de năzdrăvănii.

Prima dată am luat contact cu acest tip de intimidare în 2003 când am organizat un marș de la Cluj-Napoca la Roșia Montană. Atunci, un jurnalist de radio a dat o știre cum că avem toți adidași albi și că cineva ne plătește în încălțăminte pentru ce facem. Atunci a fost prima și singura dată când am pus la inimă o știre defăimătoare. Tot atunci am făcut și această fotografie.

Între timp, de când am intrat în era digitală și mii de oamenii își unesc vocile pentru a milita pentru cauze comune, năzdrăvăniile cele mai des întâlnite sunt că Declic inventează semnături, că le mută de la o petiție la alta sau că hackerii fac sisteme de semnat automat.
Astfel de acuzații au circulat pe diverse site-uri și au fost rostite de oameni politici mai cunoscuți sau mai obscuri. La cea vreme am realizat un colaj din 1007 de chipuri, pentru a arăta lumii că suntem reali și că nu gustăm știrile false. În august 2017, colajul a fost instalat pe un imens panou pe Șoseaua București-Ploiești. Îl puteți revedea în imaginea de mai jos.
Domnule Meleșcanu, ca să vă risipim ignoranța în ceea ce privește modul în care 124,000 cetățeni s-au unit pentru a vă cere demisia, aici sunt câteva informații punctuale.
Declic nu “umflă” numărul semnăturilor, pentru că nu are nici un motiv să o facă. Cei ce doresc să susțină o cauză, își adaugă o semnătură online și mai apoi aleg dacă se implică în acțiunile sugerate de inițiator. Dacă am spori artificial numărul de semnături am face mai mult rău cauzei pe care o susținem. Respectăm Regulamentul European pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal și avem o politică de confidențialitate în acord cu acesta. Aici e un mic fragment. 
Dacă doriți să semnați orice campanie pe site-ul nostru, trebuie să ne furnizați informații personale adevărate, actuale și complete. Semnăturile utilizatorilor ce nu furnizează informații adevărate, actuale și complete vor fi șterse.
Revenind la faptul că peste 124,000 vă cer să plecați de la șefia instituției pe care o conduceți, vă supunem atenției câteva aspecte:
– Petițiile inițiate prin modulul CampaniaMEA sunt un instrument prin care orice membru al comunității poate pune pe agenda publică o problemă. În momentul în care numărul semnăturilor crește, se formează o masă critică de oameni care își doresc rezolvarea aceleiași probleme. Petiția reprezintă doar primul pas dintr-o etapă și este modul în care pornește o campanie Declic. Mai departe, această masă de oameni, formată prin semnarea petiției, poate pune presiune pe decidenți în diferite moduri. De exemplu, le poate trimite e-mailuri. Tot datorită platformei prin care este inițiată petiția, semnatarii pot comunica între ei și se pot organiza mai ușor. De exemplu, pot face o acțiune publică în fața unei instituții, pentru a atrage atenția decidenților asupra problemei lor. Astfel, o acțiune care pornește în online se mută în offline.
– Petiția Teodor Meleșcanu – DEMISIA! A fost inițiată de Cosmin Pojoranu. Aici este ceea ce l-a motivat pe inițiator să se mobilizeze: „E vorba de o petiţie iniţiată pe 26 mai, pe la ora 15:00. Am iniţiat petiţia frustrat fiind de faptul că nu puteam să fac nimic când îi vedeam pe prietenii mei din afară cum stau ore în şir la coadă la vot. S-au strâns 124.000 de semnături şi am venit astăzi în Parlament să îi arătăm domnului ministru. Poate totuşi îşi va da demisia în al 13-lea ceas. (…) Eu cred că într-o asemenea funcţie nu mai ai nicio scuză. E pentru a doua oară când se întâmplă. E vorba că au fost depăşiţi de situaţie. E timpul să facem ceva”, a declarat Cosmin Pojoranu pentru Mediafax.
– Petiția poate fi consultată aici; până la data de 12 iunie, are 125.084 de semnături.

Echipa Declic
12 iunie 2019