Blog 26 February 2024

Cabane montane: le facem praf sau le salvăm?

Articol scris de: Antoniu Bumb

Dacă știi deja despre sfârșitul trist al cabanei Valea Sâmbetei din Munții Făgăraș, semnează petiția pe care tocmai am lansat-o. Încercăm să împiedicăm ca alte vechi cabane din Carpați să aibă aceeași soartă și să ajungă moloz. Cerem o evaluare de urgență a tuturor cabanelor montane istorice și protejarea lor prin includerea în Lista monumentelor istorice. Dacă ai nevoie de mai multe informații, acordă-mi câteva minute.

Am, acasă, un ghid al cabanelor tipărit în anii ‘60. Sunt pur și simplu îndrăgostit de vechile cabane din munții noștri. Sunt îndrăgostit de munți și mă doare, aproape fizic, când mă întorc pe un traseu de vis și văd că o cabană veche, care parcă făcea parte din peisaj, a fost „modernizată”, sluțită cu materiale improprii. Sau, mai rău, demolată și înlocuită cu una nouă care nu are nicio legătură cu peisajul.

Una dintre cabanele cele mai pitorești din acest ghid este cabana Valea Sâmbetei. Are parte și de o fotografie reușită, cu Fereastra mare a Sâmbetei în fundal. Pentru mine acesta a fost, mult timp, cel mai frumos peisaj din munții României.

A fost, nu mai e. Cabana a fost parțial demolată. Peisajul redevine pitoresc doar dacă treci de molozul deprimant al vechii cabane și de șantierul unui nou hotel. Ații zic că ar fi de fapt mânăstire, care se construiește în apropiere.

Cabana a fost demolată pentru că, în acest moment, nimic nu protejează vechile cabane turistice din munții României.

Proprietarii au decis că această cabană era „prea mucegăită și cu igrasie”. [1] Au făcut un proiect nou de cabană, iar pe cea veche au decis să o pună la pământ.

Cabana „Valea Sâmbetei” face parte din șirul cabanelor construite în munții României începând cu 1890. Multe dintre acestea au fost deja parțial distruse de lucrări de renovare. Unele au fost chiar demolate.

Există, însă, numeroase exemple de cabane montane istorice nealterate grav de lucrări de „modernizare”. De exemplu, Podragu în Făgăraș, în Bucegi, Caraiman și cea din Vârful Omu. În Apuseni avem Vlădeasa în stare bună și Cabana Prislop în Șureanu. Mai sunt și altele, cabane care încă sunt în picioare. Trebuie identificate, starea lor de conservare trebuie evaluată de specialiști și apoi puse sub protecție prin clasarea lor ca monument istoric.

Includerea unei clădiri în lista monumentelor istorice oferă un grad de protecție ridicat pentru acel imobil. Orice intervenție asupra clădirii se va face doar cu avizul specialiștilor. [2] Demolarea sau renovarea precară a clădirilor va fi, astfel, evitată. Se vor putea bucura de ele, într-o formă cât mai apropiată de cea inițială, și copiii noștri.

Semnează și tu petiția prin care cerem autorităților să identifice cabanele montane care pot fi declarate monumente istorice și să le pună, urgent, sub protecție.

Îți mulțumim pentru că te implici,
Antoniu și echipa Declic


Surse:
[1]Turnul Sfatului, februarie 2024 – Se demolează cabana de pe Valea Sâmbetei, din Munții Făgăraș.
[2] www[.]studiuistorică[.]ro/a/procedura-clasare-cladire-monument-istoric-pe-scurt

Foto: Mihai George Corui și Arhiva de Fotografie

Campanie realizată în colaborare cu „Ambulanța pentru monumente”.