Blog 10 July 2023

Căminele groazei

Avem o situație alarmantă care necesită atenția și implicarea noastră urgentă. În căminele groazei din Voluntari, vârstnici rămași singuri erau supuși unui tratament care să-i omoare încet.

Împreună cu Centrul de Resurse Juridice (CRJ), organizația care monitorizează activitatea din centre, am lansat o petiție nouă. Vrem ca ONG-urile pentru drepturile omului să poată face vizite neanunțate în azile, pentru a le monitoriza activitatea. De asemenea, solicităm ca toate persoanele din centre să aibă acces la un mecanism adaptat nevoilor specifice, pentru a raporta abuzurile (de exemplu, acces la telefon).

Semnezi și tu petiția? Altfel, oamenii vulnerabili vor fi în continuare înfometați, bătuți și exploatați de cei care primesc zeci de mii de euro pe lună pentru a-i îngriji.

Ororile care s-au petrecut în căminele de bătrâni din Ilfov au ieșit la iveală datorită investigațiilor realizate de Buletin de București și Centrul de Investigații Media. [1]

În spatele afacerilor private, care au și finanțare publică, se află un lanț de corupție care ajunge la cuplul Firea-Pandele.

Unul dintre centre era controlat de Ștefan Godei, fost șofer al Gabrielei Firea de pe vremea mandatului ei de primar.

Un alt centru era controlat de Ligia Gheorghe, fosta consilieră a Gabrielei Firea.

Actele de cruzime s-au întâmplat chiar în orașul Voluntari, unde primar este Florentin Pandele. În plus, sora Gabrielei Firea, Nela Vica Andrieș, ocupa funcția de șefă la instituția responsabilă cu verificările din centre.

Astăzi, Marcel Ciolacu a cerut controale în țară.

Iar de săptămâna trecută, o anchetă este în desfășurare. Acuzațiile DIICOT sunt grave: crimă organizată, trafic de persoane, rele tratamente și exploatare a persoanelor din centre.

Cu toate acestea, este dezamăgitor să vezi cum Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, solicită ajutorul ONG-urilor. Și, în același timp, nu mai permite Centrului de Resurse Juridice să facă vizite neanunțate în centrele rezidențiale pentru vârstnici și persoane cu dizabilități. [2]

Încă din luna martie, Ministerul Muncii, subordonat Guvernului, a întrerupt colaborarea cu CRJ, după ce primele informații despre abuzurile îngrozitoare au apărut în presă.

Probabil ca să nu mai fie deranjat de solicitări la care trebuie să răspundă, ministrul Budăi a găsit că mai bine încheie colaborarea cu CRJ.

Fără aceste rapoarte de monitorizare, nu am fi aflat despre tratamentele inumane din căminele groazei. Nu am fi știut că vârstnicii de acolo erau subnutriți, murdari, ținuți acolo împotriva voinței lor, în camere pline de ploșnițe.

Fără organizații pentru drepturile omului care să raporteze neregulile, tratamentele inumane vor exista în continuare. Doar că nu le vom mai afla.

Împreună cu CRJ, am lansat această nouă petiție. Cerem ca accesul organizațiilor să fie permis în centre, în baza tratatelor internaționale din care România e parte. De asemenea, solicităm punerea în aplicare a unui mecanism de raportare a abuzurilor, adaptat persoanelor cu nevoi speciale. Dacă abuzurile nu sunt raportate și sancționate, ororile se vor repeta.

Prin semnarea acestei petiții, poți să fii tu vocea celor care nu se pot apăra singuri. E nevoie să semnezi acum, cât încă se mai discută despre subiect. Pentru că acum vor fi autoritățile mai motivate să ia măsuri.

Semnezi și tu petiția? Fără accesul neîngrădit al ong-urilor pentru drepturile omului în azile și fără un mecanism de raportare a abuzurilor, alți oameni vulnerabili vor fi abuzați și exploatați de cei care sunt plătiți generos pentru a-i îngriji.

Ana și echipa Declic

PS: Într-o conferință națională cu directorii DGASPC, Direcţia Generală de Asistenţă Socială, ministrul Budăi și un secretar de stat au anunțat că „v-am scăpat de vizitele CRJ”. [3] Așadar, ministerul nu doar că nu a băgat în seamă sesizările depuse de organizație, dar le-a și oprit activitatea de monitorizare. Este nevoie să te implici. Semnează și tu petiția.

Surse:
[1] Buletin de București: „Lagărele” Ilfovului. Când e soră lângă „soră”…
[2] romania[.]europalibera[.]org, „Căminele groazei” | Premierul Ciolacu nu cere nicio demisie la vârful Guvernului, ci doar la nivel de instituții
[3] spotmedia[.]ro, CRJ cere demisia lui Budăi pentru azilele groazei. Nu numai că știa, dar a încercat să scape de ONG-ul care a semnalat ororile. Directorii DGASPC au fost informați: „v-am scăpat de vizitele CRJ”