Campanie Declic
Susține educația sexuală pentru toți elevii

Societate solidară

Susține educația sexuală pentru toți elevii

Cerem parlamentarilor să schimbe legea pentru a permite tuturor elevilor acces la educație sexuală. Semnează și tu petiția!

SEMNEAZĂ ACUM!

Află mai multe în 5 minute

Specialiștii recomandă ca explicațiile să fie oferite copiilor pe măsură ce devin curioși și încep să pună întrebări. Curiozitatea este firească și face parte din dezvoltarea naturală a unui om.

Copiii au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă cu corpul lor și care sunt limitele intimității. Astfel, când ajung la pubertate, este important să știe cum să se protejeze de sarcini și de boli cu transmitere sexuală și cum să recunoască un abuz.

În multe familii, educația sexuală este un subiect tabu. În lipsa unor informații corecte oferite la timp, copiii ajung vulnerabili. Programele de educație sexuală în școli ar facilita accesul la profesioniști specializați, care să ofere informații corecte, inclusiv copiilor din centre de plasament sau din familii dezorganizate.

România continuă să fie fruntașă în Europa la numărul de mame sub 15 ani. În 2019 au fost înregistrate 16.639 de sarcini în rândul adolescentelor. Experţii Organizației Mondiale a Sănătății au atras atenția într-un raport publicat în 2020 că România „nu are, în realitate, o strategie pentru sănătatea reproducerii şi sexualităţii”.

În alte ţări, educaţia sexuală este materie obligatorie, spune Biroul Regional OMS pentru Europa. De exemplu, în Portugalia, Spania, Italia sau Cipru, copiii învață la școală despre despre relaţii de prietenie, consimţământ şi sexualitate.

Cronologia campaniei

Blog
Educație sexuală. Am pierdut

Educație sexuală. Am pierdut

Citește mai mult

20.07.22

Au votat ca educația sexuală să fie studiată doar începând cu clasa a VIII-a și doar cu acordul părinților.

12.07.21

Avem o șansă: legea educației sexuale va fi dezbătută de deputați, vrem să decidem împreună cum să-i convingem. Am pregătit un scurt chestionar.

Blog
Copiii care fac copii. Chestionar

Copiii care fac copii. Chestionar

Citește mai mult
ACŢIUNE
Scrie-le senatorilor să nu scoată educația sexuală din școli

Scrie-le senatorilor să nu scoată educația sexuală din școli


25.03.21

Senatorii se pregătesc să dezbată legea educației sexuale. Dacă dorești ca tinerii să aibă educație sexuală în școli, scrie-le acum!

27.01.21

Fără 20.000 de semnături pentru petiția prin care cerem programe de educație sexuală pentru toți elevii, ne temem că nu îi voi putea convinge pe parlamentari să ne ia în seamă.

Blog
Dă mai departe, nu e virus

Dă mai departe, nu e virus

Citește mai mult
Blog
O lege urgentă pentru tineri

O lege urgentă pentru tineri

Citește mai mult

13.01.21

Tineri români riscă să rămână fără acces la programe de educație sexuală, făcute cu profesioniști specializați. Semnează petiția pentru ei!

Dă de veste: