Victorie 6 June 2022

Camuflat de politicieni

Când erau copiii mei mici, refuzau să mănânce pește. Nu le plăcea nici cum arată, nici textura cărnii, nici gustul. Eu îmi doream să le asigur o alimentație diversificată, dar pentru ei era mai important să le placă ce mănâncă. După câteva încercări de convingere nereușite, eram gata să renunț și să exclud acest aliment din meniu, cel puțin temporar. Noroc cu soacra mea, care mi-a dat o idee. Am camuflat peștele într-o supă cu cartofi și broccoli, toate pasate. I-am păcălit pe cei mici, iar preparatul a avut un real succes.

Aceeași tactică de camuflat au aplicat-o și structurile de supraveghere ale statului, doar că nu cu bune intenții. S-au folosit de politicieni și de o directivă europeană ca să introducă un articol toxic în noua lege a comunicațiilor electronice. Articolul punea în pericol viața privată și intimitatea cetățenilor, prin obligarea furnizorilor de hosting să stocheze toate comunicările utilizatorilor.

Și-au dorit să primească pe tavă toate informațiile private ale oricărui cetățean. Oricând, fără restricție de timp și fără mandat de la judecător sau alte garanții de respectare a vieții private.

Au introdus articolul nociv pe ultima sută de metri, înainte ca legea să ajungă la vot în comisiile de specialitate. Au făcut-o pe șest, fără nicio justificare, fără o dezbatere publică democratică.

Au sperat că nimeni nu va observa ce „supă” otrăvitoare au făcut și că ea va fi „înghițită” fără probleme de întreaga societate. S-au înșelat, însă, iar tactica le-a fost demascată înainte să fie prea târziu.

Noi, cetățenii din Comunitatea Declic, am fi putut rămâne pasivi și resemnați la acest atac asupra vieții private. Am fi putut să tăcem în fața modului abuziv în care au fost extinse interceptările.

Dar pasivitatea nu ne caracterizează, așa că ne-am revoltat și am reacționat public. Mii dintre noi am semnat petiția prin care am cerut eliminarea articolului-problemă.

Cu cele peste 15.000 de semnături, am mers în comisiile de specialitate și le-am transmis parlamentarilor ce vor cetățenii. Mii de membri Declic i-au scris Alinei Gorghiu, după ce nu și-a ținut promisiunea de a cere și ea eliminarea articolului periculos.

Cu speranța că o să ne închidă gura atât nouă, cât și specialiștilor din industria comunicațiilor online, politicienii au făcut mici modificări de exprimare în textul articolului. Dar au păstrat obligativitatea furnizorilor de hosting de a stoca toate datele utilizatorilor, disponibile pentru interceptări abuzive.

Noi, membrii Declic, nu ne-am lăsat păcăliți. Am cerut în continuare eliminarea articolului 10 indice 2 și am susținut atacarea legii la CCR. Eu am așteptat cu sufletul la gură decizia judecătorilor Curții Constituționale. Mi-a fost tare teamă că nu ne vor da câștig de cauză și că va trebui să ajungem la Curtea Europeană de Justiție sau la CEDO.

CCR a decis zilele trecute ca fiind neconstituțională prevederea care-i obliga pe furnizorii de hosting să stocheze toate datele de trafic și de identificare ale utilizatorilor. Decizia Curții arată, așa cum am susținut și noi în campanie, că acel articol ar fi deschis posibilitatea unor abuzuri în activitatea de reținere și stocare a datelor.

Este o decizie care n-ar fi fost posibilă dacă tu, eu și alți membri Declic implicați în campanie n-am fi făcut valuri și nu am fi reacționat. Este o victorie la care ai contribuit, fie că ai semnat petiția, ai donat pentru promovarea ei sau le-ai scris parlamentarilor. Acum, urmează ca legea să se întoarcă în Parlament și să fie modificată conform deciziei CCR.

Totuși, nu ne putem culca pe o ureche. Nu știm dacă parlamentarii vor elimina definitiv prevederea neconstituțională sau dacă vor încerca să o introducă printr-un nou tertip sau printr-o altă lege.

Avem destule exemple în care structurile de supraveghere ale statului ne-au dovedit că sunt în stare de orice ca să-și atingă scopurile abuzive. Numai când mă gândesc la perioada de dinainte de ‘89 și la cum operau, simt fiori reci pe șira spinării.

Așa că rămânem cu ochii pe parlamentari. Mai mult, ne facem un plan de acțiune, în caz că vor încerca o nouă eschivare nedemocratică. Dacă parlamentarii vor încerca să fenteze decizia CCR, va trebui să intervenim prompt, ca de fiecare dată. Acțiunile noastre dau roade, mai ales atunci când ne mobilizăm și reacționăm rapid la nedreptățile sau abuzurile ce se întâmplă în societate.

Cu ochii pe parlamentari,
Anduța și echipa Declic


Vezi aici mai multe campanii Declic în zona de bună guvernare.